Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα “Πανδημία: να το δούμε ως ευκαιρία”

να το δούμε ως ευκαιρία
Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα “Πανδημία: να το δούμε ως ευκαιρία”

Μαθητές των τμημάτων Γ3 και Γ4 γερμανικών υλοποίησαν τον Μάιο 2021 εκπαιδευτική δραστηριότητα του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα:<< Πανδημία: να το δούμε ως ευκαιρία>>, του ΚΠΕ Μεσολογγίου. Ο γενικός σκοπός του προγράμματος ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές το πρόβλημα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού Covid-19 και να προβληματιστούν γύρω από τις αιτίες που την προκάλεσαν, καθώς και για τις πρακτικές διαχείρισης του προβλήματος που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία μας στο μέλλον.

Επιμέρους στόχοι της δραστηριότητας που υλοποίησαν οι μαθητές:

  • Να ερμηνεύσουν, να συγκρίνουν και να κατανοήσουν τα βαθύτερα αίτια που προκαλούν τις πανδημίες.
  • Να αναλύσουν τις πληροφορίες και να ανιχνεύσουν αιτίες.
  • Να ευαισθητοποιηθούν στα ζητήματα του περιβάλλοντος και να συνειδητοποιήσουν ότι η προστασία της υγείας των ανθρώπων περνάει μέσα από την προστασία των οικοσυστημάτων και των φυσικών πόρων.
  • Να ασκηθούν στην ομαδική εργασία και στη συγγραφή κειμένων υψηλότερης ποιότητας, αξιοποιώντας εργαλεία Web0.

Οι μαθητές αφού ενημερώθηκαν μέσω ενός εισαγωγικού κειμένου για την αύξηση του ρυθμού εμφάνισης των ζωονόσων, χωρίστηκαν σε ομάδες και μελέτησαν υλικό του ΚΠΕ Μεσολογγίου με σκοπό να διαπιστώσουν τις αιτίες που τις προκάλεσαν. Τους ζητήθηκε να αναζητήσουν επιπλέον υλικό σε έγκυρες διαδικτυακές πηγές, χρησιμοποιώντας μηχανές αναζήτησης. Κάθε ομάδα κατέγραψε τις αιτίες που εντόπισε και τα αποτελέσματα συζητήθηκαν στην ολομέλεια. Στη συνέχεια κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα συνεργατικό έγγραφο google doc, στο οποίο αιτιολόγησαν την συχνότητα εμφάνισης των πανδημιών.

Το παραγόμενο υλικό των μαθητών έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΚΠΕ Μεσολογγίου https://webergalia2020.wixsite.com/pandemic/

Η υπεύθυνη καθηγήτρια

Καρκούλια Γεωργία ΠΕ07