Σχ. έτος 2019-20

27-02-2020

Επίσκεψη στο Θέατρο Τζένη Καρέζη

Όλες οι Τάξεις του σχολείου μας παρακολούθησαν την παράσταση Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα, μια γλυκόπικρη ιστορία για τον αυτισμό, την εφηβεία, τις διαλυμένες οικογένειες και τα μαθηματικά, εμπνευσμένη από το πολυβραβευμένο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μαρκ Χάντον.

Πρόκειται για μία βαθιά ανθρώπινη και τρυφερή ιστορία μέσα από το βλέμμα ενός διαφορετικού, ιδιαίτερου ανθρώπου. Μία ωδή στην έννοια της ενσυναίσθησης και στη μοναδικότητα της ύπαρξης που ξεπερνά τους υφάλους του ασυνήθιστου και του ανοικείου, που στοχεύει στη διαβατήρια μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, την απομυθοποίηση, την ανάδειξη της πραγματικότητας χωρίς αυταπάτες και ψέματα. Μία καταπληκτική διαδρομή που εμπεριέχει τόλμη, ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση για την επιτυχημένη επίτευξη του στόχου μα και σκληρές αλήθειες που αναιρούν κάθε δεδομένο.

 

19-02-2020

Επίσκεψη στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο   (ΕΚΠΑ)

Η Β΄ Τάξη παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Δεν περισσεύει κανείς: καλλιεργώντας τη θετική και συμπεριληπτική συμπεριφορά”.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην καλλιέργεια θετικών στάσεων και συμπεριφορών, εστιάζοντας στην ευγενή άμιλλα, τη συνεργασία και την ισότητα.

 

18-02-2020

Επίσκεψη στη Δ/νση Στατιστικής Πληροφόρησης και Εκδόσεων-Βιβλιοθήκη    (ΕΛΣΤΑΤ)

Η Γ΄ Τάξη παρακολούθησε το πρόγραμμα “Ανάπτυξη της στατιστικής παιδείας στην Ελλάδα”.

Σκοπός του προγράμματος είναι η εισαγωγή των μαθητών στον κόσμο της στατιστικής, στην κατανόηση και χρησιμοποίηση από τους ίδιους τους μαθητές, των στατιστικών στοιχείων στην καθημερινότητά τους.

Να ενημερωθούν για τον σημαντικό ρόλο και τη χρήση των επίσημων στατιστικών στην πολιτική, στην οικονομία, στην καθημερινότητα, τον τρόπο παραγωγής των επίσημων στατιστικών, καθώς και τη διενέργεια επιστημονικών ερευνών και την κατάρτιση μελετών της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίες:

  • αφορούν όλους τους τομείς της δραστηριότητας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα,
  • υποστηρίζουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, χάραξης και αξιολόγησης πολιτικών της Κυβέρνησης και των φορέων του Δημοσίου (δείκτες αξιολόγησης),
  • υποβάλλονται σε διεθνείς φορείς σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της χώρας και,
  • αφορούν στο γενικό κοινό ή κατηγορίες χρηστών στατιστικών στοιχείων στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό.

 

 

 

17-12-2019 & 24-01-2020

Επίσκεψη στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 

 

Η Β΄& Γ΄ Τάξη παρακολούθησαν την παράσταση “Τέσσερις εποχές” του  Αντόνιο Βιβάλντι.

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή έργα και ζωντανεύει στη σκηνή με τρόπο μοναδικό σε μια παράσταση μουσικού θεάτρου η οποία θίγει σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη στάση μας απέναντι στο περιβάλλον και τους κινδύνους που διατρέχει. Θέματα όπως η μείωση της χρήσης πλαστικών, η σπατάλη τροφίμων και η κυκλική οικονομία παρουσιάζονται στα παιδιά με τρόπο παιγνιώδη και ψυχαγωγικό, αναπτύσσοντας παράλληλα την οικολογική τους συνείδηση, αλλά και την καλλιτεχνική τους παιδεία.

 

18-11-2019

Επίσκεψη στο Τμήμα  Αρχαιολογίας & Ιστορικής Έρευνας του Δήμου Αχαρνών 

Η Α΄ Τάξη παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Θολωτός Τάφος Αχαρνών: Σαν παραμύθι – Το τραγούδι της λύρας¨

 

12-11-2019

Επίσκεψη στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Η Γ΄ Τάξη παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Ιστορία του ελληνικού χαρτονομίσματος. Μία διαδρομή 1822-2002¨

                           

Στο πρόγραμμα γίνεται παρουσίαση της ιστορίας του χρήματος (από τον αντιπραγματισμό στο νόμισμα και από το ιπτάμενο χρήμα των Κινέζων του 10ου αι. μ.Χ. στα σύγχρονα χαρτονομίσματα) και ζωντανεύουν σημαντικές περίοδοι της ιστορίας του νεοελληνικού κράτους.

 

 

31-10-2019, 06 & 07-11-2019

Επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων

Η Γ΄ Τάξη παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Ο Ρήγας και η Επανάσταση¨

                       

Μέσα από βιωματικές και ερευνητικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες οι μαθητές γνώρισαν την εποχή, την προσωπικότητα και το έργο του Ρήγα. Δόθηκε έμφαση στο διανοητικό κλίμα του ελληνικού και ευρωπαϊκού διαφωτισμού καθώς και στις κοσμογονικές αλλαγές  που προκάλεσε η γαλλική επανάσταση.

 

 

Στη συνέχεια, οι μαθητές επισκέφτηκαν την αίθουσα της Ολομέλειας της  Βουλής.

 

 

04-11-2019

Επίσκεψη στο Paradise Park

Το Α1 & Α2 τμήμα παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Αρχαία χρόνια¨. Οι μαθητές ανακάλυψαν βασικά σημεία της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας σε ένα πρόγραμμα βασισμένο στην ύλη του μαθήματος της ΙΣΤΟΡΙΑΣ της Α΄Γυμνασίου.  

Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και διαδικασίες αφομοίωσαν βιωματικά τη γνώση που αφορά τη Γεωμετρία, την Αρχαϊκή και την Κλασική εποχή.

15-10-2019

Επίσκεψη στο Ευγενίδιο Ίδρυμα

 

 

Η Γ΄τάξη παρακολούθησε πειράματα που καλύπτουν τις βασικές έννοιες του ηλεκτρισμού και ηλεκτρομαγνητισμού.

Παράλληλα, τονίστηκε πως από τη σύνδεση μεταξύ του ηλεκτρισμού και μαγνητισμού αναδεικνύεται ο καταλυτικός ρόλος του Η/Υ στον σύγρονο τεχνολογικό πολιτισμό.

 

09-10-2019

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βραυρώνας

 

 

Η Β΄τάξη  επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βραυρώνας και έκανε περίπατο στον υδροβιότοπο.

 

 

30-09-2019

Επίσκεψη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

«Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός»

Το τμήμα Α3  &  Α4  επισκέφτηκε μια σπάνια έκθεση για τον Πικάσο και την έμπνευσή του από την αρχαιότητα σε συνομιλία με αρχαία έργα.

Ένα συνδυασμό  που  συνδέεται  με  την αρχαιότητα και εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό  από  έργα του κρητομηκυναϊκού  και του ελληνικού κόσμου και γενικότερα από  τους πολιτισμούς  της  λεκάνης  της  Μεσογείου.

      

Στην έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» σπάνια έργα του Πικάσο με θαλάσσια όντα, τετράποδα, ανθρώπινες μορφές, μυθολογικές σκηνές και άλλα εμπνευσμένα από αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, συνδιαλέγονται θεματικά με αντίστοιχες αρχαιότητες δημιουργώντας έναν ακόμη μοναδικό «Θεϊκό Διάλογο» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.