ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

ΦΕΚ 129431/ΓΔ4/2020

Άρθρο 1
Το έργο του Συμβούλου Σχολικής Ζωής

(Συντομευμένο)

Ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής

  •   Συμβουλεύει, καθοδηγεί και ενημερώνει μαθητές, γονείς και κηδεμόνες σε θέματα  όπως   διαχείριση κρίσεων και πρόληψη ακραίων συμπεριφορών, μαθησιακές δυσκολίες, συμπερίληψη και ενσωμάτωση,  μετάβαση σε άλλες βαθμίδες,  δημιουργεί ομάδες γονέων και συμβάλλει στην καλλιέργεια θετικών σχέσεων μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας.
  •  Βρίσκεται σε άμεση και διαρκή επικοινωνία με τους μαθητές, με   το  εκπαιδευτικό προσωπικό, με τους γονείς/ κηδεμόνες. Συνεργάζεται με τις υποστηρικτικές δομές και  ζητά τη συνδρομή τους.
  •  Αντιμετωπίζει  ζητήματα που απασχολούν τη σχολική μονάδα και τη σχολική κοινότητα,  αναλαμβάνοντας έργο προληπτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα στην αντιμετώπιση   κοινωνικών και παιδαγωγικών προβλημάτων.

Άρθρο 2
Αρμοδιότητες – Καθήκοντα

Κύριες αρμοδιότητες και καθήκοντα του Συμβούλου Σχολικής Ζωής είναι:

  • Η συμβουλευτική καθοδήγηση, η ενημέρωση και η υποστήριξη μαθητών, γονέων και κηδεμόνων σε θέματα παιδαγωγικής αντιμετώπισης ζητημάτων σε τομείς,  όπως  η διευθέτηση κρίσεων, η πρόληψη ακραίων συμπεριφορών, και η διαχείριση μαθησιακών δυσκολιών.
  •  Η ενθάρρυνση και η ενίσχυση της επικοινωνίας του σχολείου με την οικογένεια και την ευρύτερη κοινότητα.
  • Η υποστήριξη μέσα από κοινωνικοπαιδαγωγικά προγράμματα, μεθόδους και πρακτικές για τη δημιουργική συνεργασία σχολείου, οικογένειας και κοινότητας , με στόχο την πρόληψη  αντικοινωνικών συμπεριφορών, την ενίσχυση μαθητών με ιδιαίτερες  δυσκολίες, την υποστήριξη αυτών και των οικογενειών τους κ.ά.
  • Η κοινωνική ένταξη, η συμπερίληψη και ενσωμάτωση μαθητών με ιδιαίτερες ικανότητες, κλίσεις και ταλέντα και η αξιοποίηση αυτών στον χώρο της σχολικής κοινότητας.
  • Η υποστήριξη των μαθητών μέσα από προληπτικές αλλά και συμβουλευτικές κοινωνικοπαιδαγωγικές δράσεις, προκειμένου οι μαθητές να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και αυτοεκτίμηση ώστε να συμμετέχουν ενεργά και αποτελεσματικά στην σχολική ζωή.
  • Η συνεργασία και η υποστήριξη των οικογενειών των μαθητών θα πραγματοποιηθεί συμπεριλαμβάνοντας και αξιοποιώντας τις κοινωνικοπαιδαγωγικές δράσεις, τη συμβουλευτική γονέων και τη δημιουργία ομάδων γονέων με κοινά ενδιαφέροντα και ανάγκες.
  • H δημιουργία και η καλλιέργεια θετικών σχέσεων αλληλεπίδρασης και συνεργασίας μεταξύ των μελών της σχολικής μονάδας και της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση επιμορφωτικών δράσεων, σε συνεργασία με τα ΚΕΔΑΣΥ προς όφελος των μελών της σχολικής κοινότητας.
  • Η άσκηση των καθηκόντων του λαμβάνει χώρα συμπληρωματικά και ενισχυτικά προς τους υφιστάμενους θεσμούς υποστήριξης των σχολικών μονάδων, χωρίς να υποκαθιστά τις αρμοδιότητες του συλλόγου διδασκόντων, του Διευθυντή και του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας ή τις αρμοδιότητες υποστηρικτικών δομών της εκπαίδευσης.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *