Αρχείο μηνός Απρίλιος 2024
Let’s do it Greece!
Κάθε χρόνο, υπάρχει μια μέρα που απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα, βγαίνουμε έξω, φροντίζουμε το περιβάλλον μας και δείχνουμε ότι με μια απλή θετική κίνηση μπορούμε, εμείς οι ίδιοι, να γίνουμε η αλλαγή που περιμένουμε. Έτσι και φέτος το σχολείο μας συμμετείχε στη δράση που διοργάνωσε ο Δήμος μας για τον καθαρισμό του Ιστορικού Φαραγγιού, και συγκεκριμένα:
Περπατήσαμε, καθαρίσαμε και στη μέση της διαδρομής ,στον Άγιο Ειρηναίο, υπήρχε κέρασμα από το Δήμο για όλους!
Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας
Μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), ορίζεται και καθιερώνεται ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας η 4η Απριλίου κάθε σχολικού έτους, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην υλοποίηση δράσεων φιλοζωίας, σύμφωνα με εγκύκλιο.
Στο σχολείο μας οργανώθηκε μια συντακτική ομάδα η οποία έγραψε ένα σχετικό άρθρο το οποίο μπορείτε να βρείτε στη σχολική μας εφημερίδα “Ίντα λες;”. Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων (4 Απριλίου), σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν στο ΕΠΑΛ Καντάνου δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών/-τριών, με στόχο τον σεβασμό στα δικαιώματα και ουσιαστικά στη ζωή των ζώων.
Πιο αναλυτικά, με αφορμή το περιεχόμενο των πρακτικών του συνεδρίου που διοργάνωσαν περιβαλλοντιστές στη Φλωρεντία (1931), όπου και γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, και των άρθρων της Διεθνούς Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978), έγινε συζήτηση για την κατάσταση των ζώων, τη στάση των ανθρώπων απέναντι σε αυτά αλλά και τους τρόπους για να βελτιωθούν τα πρότυπα καλής διαβίωσής τους. Στη συνέχεια, οι μαθητές/-τριες κλήθηκαν να γράψουν το δικό τους άρθρο επάνω στο θέμα.
Οι μαθητές της Β και Γ Γεωπονίας φύτεψαν μία ροδιά.
Τα τμήματα του τμήματος Β’ Υγείας και Γ’ βρεφονηπιοκόμων δημιούργησαν μια κατασκευή:”Ενα σπίτι για όλους ” αλλά και ενα κολαζ με ποικίλο φωτογραφικό υλικό στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τα αδέσποτα ζώα και την ανάγκη τους για τροφή, προστασία και συντροφιά .
ΑΛΚΟΟΛ: Μύθοι και πραγματικότητα
Τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2024, το ΕΠΑΛ Καντάνου υποδέχθηκε και φιλοξένησε στους χώρους του την Κοινωνική Λειτουργό κα Ιωάννα Νυσταζάκη από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Χανίων σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ. Πιο συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος ευαισθητοποίησης μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα: “Ενημερώσεις με σκοπό την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των μαθητών και την πρόληψη των εξαρτήσεων: τσιγάρο, αλκοόλ, παράνομες ουσίες, ηλεκτρονικά παιχνίδια, στοιχηματισμό”, υλοποιήθηκε δράση στους/στις μαθητές/-τριες του ΕΠΑΛ Καντάνου με θέμα: “ΑΛΚΟΟΛ: Μύθοι και πραγματικότητα”. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο σχολείο μας, η κα Νυσταζάκη προχώρησε σε μία παρουσίαση σε όλα τα τμήματα και των τριών τάξεων, Α, Β και Γ Λυκείου, εκ περιτροπής. Η παρέμβαση αυτή που υλοποιήθηκε στα πλαίσια της συνεργασίας του Κέντρου Πρόληψης με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, περιελάμβανε σύντομη εισήγηση, οπτική παρουσίαση εννοιών, ιδεών, σχέσεων, προβολή εικόνων, βιωματικές ασκήσεις καθώς και συζήτηση με τους/τις μαθητές/-τριες. Σκοπός της δράσης αυτής ήταν η σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας γύρω από τα ζητήματα της επιβάρυνσης της υγείας και της πρόκλησης δυστυχημάτων λόγω της χρήσης αλκοόλ. Η κα Νυσταζάκη εστίασε κυρίως στην ανάδειξη των επιζήμιων, έως και ολέθριων, συνεπειών που μπορεί να επιφέρει η χρήση του αλκοόλ στο σώμα και την υγεία, στην ανάπτυξη και τον χαρακτήρα, κυρίως των ανηλίκων, καθώς και στην επισήμανση των κινδύνων ζωής που ελλοχεύουν εξαιτίας του. Επιπλέον, αναφέρθηκαν και οι αρνητικές επιπτώσεις που το αλκοόλ επιφυλάσσει στους ενήλικες και προτάθηκαν τρόποι για τη λελογισμένη χρήση του, ώστε να μη συνιστά απειλή.
Ευχαριστούμε θερμά την κα Ιωάννα Νυσταζάκη για αυτή την τόσο σημαντική παρέμβαση. Θεωρούμε ότι η αφύπνιση των μαθητών/-τριών σε σχέση με μία τόσο ζημιογόνα εξάρτηση όπως είναι το αλκοόλ, με τα ιδιαίτερα ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσής του από τους νέους, δεν θα πρέπει να αποτελεί υπόθεση μόνο των ειδικών επιστημόνων, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους γονείς των παιδιών.