Την 30η Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, στο σχολείο μας
πραγματοποιήθηκε εκκλησιασμός.Και μετά ακολούθησε η κοπή βασιλόπιτας των μαθητών μας.
Το φλουρί κέρδισε ο μαθητής Σφηναρολάκης Αντώνης της Β τάξης.
Το Χαμόγελο του Παιδιού»,πραγματοποίησε δράση που απευθύνονται στους μαθητές και στις μαθήτριες του σχολείου μας με θέμα: “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο και Διαδικτυακός Εκφοβισμός”. H παρέμβαση έγινε από εξειδικευμένη Ψυχολόγο του Οργανισμού, την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2023.
Ολοκληρώθηκε το project του e-Twinning με τίτλο “Christmas around Europe” στο οποίο συμμετείχαν οι μαθητές της Α’ τάξης στο οποίο οι συμμετέχοντες παρουσίασαν παραδοσιακά γλυκά, παραδοσιακά τραγούδια και έθιμα της χώρας τους. Το σχολείο μας παρουσίασε την παραδοσιακή συνταγή για μελομακάρονα με την βοήθεια του Ζαχαροπλαστείου Καντάνου “Κοντεκάκης” και έφτιαξε το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο καραβάκι από ανακυκλώσιμα υλικά.
Tα μυρωδάτα μπαχαρικά, το μέλι μέσα και το άφθονο καρύδι κατά το τελικό πασπάλισμα, αρκούν για να απογειώσουν τη γεύση τους! Η λέξη είναι ένας συνδυασμός των λέξεων μέλι και μακαρόνια! Το «μακαρόνι» προέρχεται από την ελληνική λέξη «μακαρόνια», δηλαδή ένα πιάτο που σέρβιρε τον Μεσαίωνα σε επικήδειο (μετά κηδεία) κατά το οποίο προσφερόταν η «ευλογία». Η ευλογία ήταν η Psychopita (ένας τύπος πίτας) ένα κομμάτι ψωμιού σε σχήμα μελόψωμο!
Τα τελευταία χρόνια, το αγαπημένο μας μέλι προστέθηκε σε μια παρόμοια γλυκαντικά και έτσι φτάσαμε στο γνωστό μας Melomakarono (= μέλι+μακαρόνια). Καθιερώθηκε ως γλυκό τα Χριστούγεννα, αφού το μέλι μας θεωρείται από την αρχαιότητα ως σύμβολο ευεξίας και δημιουργικότητας! Δηλαδή, περιμένουμε κάθε νέο έτος να φέρει καλά και χαρούμενα πράγματα.
Πήγαμε σε ένα παραδοσιακό γλυκό αρτοποιείο στο Κάντανο και έχουμε κάνει Melomakarona !!!
Το χριστουγεννιάτικο καράβι είναι ένα παραδοσιακό σύμβολο που χρησιμοποιείται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων στην Ελλάδα. Είναι διακοσμημένο με μικρά φωτάκια που λάμπουν στις κρύες νύχτες των Χριστουγέννων. Ήταν σημαντικό στο παρελθόν και βρισκόταν σε κάθε ελληνική οικογένεια που είχε έναν γιο, πατέρα ή παππού που εργαζόταν σε μια βάρκα μακριά από την οικογένεια. Σήμερα εξακολουθεί να παραμένει ως χριστουγεννιάτικος στολισμός σε όλη την Ελλάδα σε κάθε χωριουδάκι ή μεγαλούπολη θυμίζοντας την ισχυρή σύνδεση του πληθυσμού με τη θάλασσα.