Έμφαση στις εκπαιδευτικές επισκέψεις δίνει το 1ο ΕΠΑΛ Ιεράπετρας, αφού το σχολείο στοχεύει στη σφαιρική μόρφωση των μαθητών.

Η πρώτη εκπαιδευτική επίσκεψη έγινε φέτος στις 15 Οκτωβρίου 2015 στο ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης. Συμμετείχαν οι τάξεις Α ομάδας προσανατολισμού Γεωπονικού τομέα και Β ειδικότητα υπαλλήλων  οικονομίας και διοίκησης στον τουρισμό, με τους εκπαιδευτικούς Κα Φλουράκη Χαρά ΠΕ14.04, Κα Ξομπλαράκη Δέσποινα ΠΕ13 και Κο Μπαζιργιάννη Ιωάννη ΠΕ17.

Οι μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα του ΚΠΕ «παρά θιν αλός». Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το θαλάσσιο κόσμο της Ιεράπετρας, φυτά που φύονται στις παραλίες της και ζωντανούς  οργανισμούς που ζουν στο βυθό της. Είδαν εκπαιδευτικές παρουσιάσεις και κάνοντας ποδηλατάδα , μια και ήταν μια ηλιόλουστη μέρα του φθινοπώρου, επισκέφτηκαν την παραλία κάτω από το σχολείο μας. Μάζεψαν, καταμέτρησαν και κατέγραψαν τα είδη σκουπιδιών που συνάντησαν εκεί. Υποσχέθηκαν οτι ανά μήνα θα επισκέπτονται την παραλία για να καταγράφουν αλλαγές στον αριθμό και είδος των σκουπιδιών ώστε στο τέλος της σχολικής χρονιάς να μπορούν να βγάλουν κάπποια στατιστικά συμπεράσματα.

Το 1ο ΕΠΑΛ Ιεράπετρας, από το 2014-2015 ανήκει στο δίκτυο «Υγροτ(ρ)οποποιώ τη συμπεριφορά μου» του ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης.

(θα αναρτηθούν φωτογραφίες)