Εκπαιδευτική Μετακίνηση 1ου ΕΠΑΛ Ιεράπετρας στο Μαρλ της Γερμανίας 17–23 Μαρτίου 2026
Ομάδα του σχολείου μας αποτελούμενη από 9 μαθητές και 2 συνοδούς καθηγητές πραγματοποίησε με επιτυχία εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μαρλ της Γερμανίας στο πλαίσιο προγράμματος και χρηματοδότησης του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας ( ΕΓΙΝ) με τίτλο «Ενώνοντας Πολιτισμούς» σε συνεργασία με το Gymnasium im Loekamp. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε γερμανικές οικογένειες, συμμετείχαν σε μαθήματα και έλαβαν μέρος στο καλλιτεχνικό πρότζεκτ Urban Perspectives (Αστικές Προοπτικές).
Η θερμή υποδοχή από τις οικογένειες φιλοξενίας αποτέλεσε την απαρχή μιας ουσιαστικής πολιτισμικής ανταλλαγής.
Στα πλαίσια της παραπάνω επίσκεψης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διάφορες εκπαιδευτικές & καλλιτεχνικές δράσεις όπως:
- Παρακολούθηση μαθημάτων στο συνεργαζόμενο σχολείο.
- Workshop φωτογραφίας με την καλλιτέχνιδα Lucia Ertel.
- Αθλητικό εργαστήριο longboard.
- Διδασκαλία τεχνικών σύνθεσης και φωτογράφησης και στη συνέχεια περιήγηση στην πόλη του Μαρλ.
- Φωτογραφική εξερεύνηση της πόλης για το πρότζεκτ Urban Perspectives
καθώς και σε πολιτιστικές επισκέψεις όπως:
- Κολωνία: Επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό και στο Μουσείο Ludwig, όπου οι μαθητές και εμείς είχαμε την μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουμε έργα σύγχρονης τέχνης ανάμεσα στα οποία ήταν και έργα του Πικάσο.
- Zeche Zollverein (Έσσεν):Το πιο όμορφο ανθρακωρυχείο στον κόσμο και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.Επίσκεψη στην έκθεση βιομηχανικής ιστορίας και στο βιομηχανικό συγκρότημα του ορυχείου.
Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Γλυπτικής του Μαρλ, όπου παρουσιάστηκαν τα έργα των μαθητών.
Η μετακίνηση ενίσχυσε τις καλλιτεχνικές δεξιότητες, τη γλωσσική επάρκεια, την ευρωπαϊκή ταυτότητα και την κατανόηση διαφορετικών πολιτισμών.
Η επιστροφή στην Ιεράπετρα βρήκε τους μαθητές μας γεμάτους εμπειρίες, νέες δεξιότητες και μια διευρυμένη ευρωπαϊκή ταυτότητα.





















