Η Ιστορία του Σχολείου μας

Διδακτήριο 1ου Δημοτικού Σχολείου,  Απρίλιος 1974

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο στεγάζεται σε ένα ιστορικό, διατηρητέο κτίσμα στην πόλη της Μύρινας. Η αρχική ονομασία του ήταν «Αστική Σχολή» και η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε από δωρεές χρημάτων επιφανών Λημνιών κατοίκων που κατοικούσαν και εργάζονταν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο.

Η Αστική Σχολή ιδρύθηκε το 1889 με πρωτοβουλία του προοδευτικού μητροπολίτη Λήμνου Κυρίλλου, αντικαθιστώντας την παρωχημένη πλέον Αλληλοδιδακτική Σχολή. Καθώς όμως, το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν, αποτεφρώθηκε από πυρκαγιά στις 16/17 Αυγούστου 1896, αποτέλεσμα ήταν η σχολή να υπολειτουργεί και οι μαθητές να φοιτούν “εκτεθειμένοι εις τον καύσωνα του ηλίου και εις τας βροχάς του χειμώνος”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Η επιτροπή ανέγερσης της Νέας Αστικής Σχολής που συγκροτήθηκε, άρχισε να συγκεντρώνει εισφορές, αλλά ο ρυθμός προόδου των εργασιών ήταν πολύ αργός με αποτέλεσμα το 1900 η όλη προσπάθεια να έχει φτάσει σε αδιέξοδο και η αποπεράτωση να φαντάζει αδύνατη. Επί μία τριετία το κτίριο έμεινε ημιτελές ως τον Ιούνιο του 1903, οπότε προσήλθε αρωγός ο Νικόλαος Ντάλλης.

Στις 17-6-1903, με τηλεγράφημά του προς τον μητροπολίτη Διόδωρο ο  Νικόλαος Ντάλλης ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει να αποπερατώσει το ημιτελές οικοδόμημα καθώς και να εξοπλίσει την Αστική Σχολή Κάστρου. Αυτή υπήρξε μεταξύ άλλων μία από τις μεγαλύτερες ευεργεσίες του Νικόλαου Ντάλλη. Πράγματι, έξι μήνες αργότερα, στις 28-12-1903, έγιναν τα επίσημα εγκαίνια της σχολής σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, με προεξάρχοντα το διευθυντή Δημήτριο Γληνό, τον μετέπειτα μεγάλο παιδαγωγό που ξεκινούσε τότε από τη Λήμνο την καριέρα του, ο οποίος εκφώνησε και τον πανηγυρικό λόγο.

Για την αποπεράτωση της σχολής ο Νικόλαος Ντάλλης δαπάνησε 525 λίρες Αγγλίας. Έκανε επίσης και επιπρόσθετες δαπάνες για την κατασκευή βιβλιοθήκης, την προμήθεια εξοπλισμού κ.λπ. Το συνολικό πόσο που δαπάνησε έφτασε στις 700 λίρες. Η τοπική κοινωνία, αναγνωρίζοντας την προσφορά του, τοποθέτησε μια μαρμάρινη ευχαριστήρια επιγραφή στο ανώφλι της εισόδου της Σχολής, η οποία κοσμεί μέχρι σήμερα το κτίριο, το οποίο υπάρχει και στεγάζει το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας:

Η Αστική Σχολή λειτουργούσε αρχικά ως επτατάξια εισάγοντας στο πρόγραμμα και το μάθημα της «Εμπορικής λογιστικής και καταστιχογραφίας» σε μια προσπάθεια να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες της εποχής.

Τελικά, η Αστική Σχολή αναβαθμίστηκε το 1909 σε οκτατάξια με την εισαγωγή στις μεγάλες τάξεις τεσσάρων ξένων γλωσσών (Αγγλικά, Γαλλικά, Λατινικά και Τουρκικά). Το 1924 έγινε εξαθέσιο, ενώ το 1939 υποβιβάσθηκε εκ νέου σε τριθέσιο.

Το έτος 1956 από την συγχώνευση του Α’ Δημοτικού Σχολείου Κάστρου και του Β’ Δημοτικού Σχολείου Κάστρου προήλθε το 5/θ Α’ Δημοτικό Σχολείο Μύρινας. Το σχολείο είχε στην κατοχή του δύο διδακτήρια.

Το πρώτο βρισκόταν στο Ρωμέικο Γιαλό, ήταν δωρεά του Ι. Παντελίδη και στέγαζε το Β’ Δημοτικό Σχολείο Κάστρου. Είχε πέντε αίθουσες και επιβλητικές μαρμάρινες σκάλες στην είσοδο. Σήμερα στεγάζει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το άλλο εξίσου επιβλητικό κτίριο γνωστό και ως Αστική Σχολή στέγαζε το Α’ Δημοτικό Σχολείο Κάστρου. Το κτίριο αυτό έχει οκτώ αίθουσες και σήμερα στεγάζει το σχολείο μας.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση