Οι μαθητές/μαθήτριες του τμήματος Γ2 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας, ολοκλήρωσαν με επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από τη Μυθολογία στο Διάστημα» και παρέλαβαν με υπερηφάνεια τις βεβαιώσεις συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.
Οι μαθητές επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο και συμμετείχαν με ενθουσιασμό και στις τέσσερις υποχρεωτικές τηλεδιασκέψεις (21 Φεβρουαρίου 2024, 13 Μαρτίου 2024, 22 Απριλίου 2024 , και 3 Ιουνίου 2024) του προγράμματος με το συνεργαζόμενο σχολείο (τμήμα Γ2 του Β΄ Αρσακείου Τοσιτσείου Δημοτικού της Εκάλης).
Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού αγγλικής γλώσσας και φιλολογίας Σοφίας Αρβανιτίδου, των μαθητών του Γ2 τμήματος του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας στη Λήμνο, αναλυτικά ήταν οι εξής:
Το θέμα παρουσιάστηκε στους μαθητές μέσω της επίσημης ιστοσελίδας MYTH2SPACE. όπου έγινε εκτενή αναφορά στους στόχους της NASA και την αποστολή Artemis, μέσα από την προβολή σχετικών βίντεο. Πολλά βίντεο είχαν δοθεί ήδη στους μαθητές εφαρμόζοντας τη μέθοδο της ανεστραμμένης τάξης (Flipped classroom). Έτσι, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με το υλικό και να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους πριν από την τάξη, γεγονός που οδήγησε σε βαθύτερη κατανόηση του υλικού.
Οι μαθητές έμαθαν όλα τα ονόματα των πλανητών και στην αγγλική γλώσσα και υπήρξε προφορική διάδραση κυρίως στα αγγλικά των μύθων που συνδέονταν να τους αστερισμούς. Η σύνδεση των ονομάτων των πλανητών με την ελληνική μυθολογία έγινε μέσω ψηφιακών φύλλων εργασίας και του βιβλίου Ιστορίας – Μυθολογίας της Γ’ τάξης.
Οι μαθητές κατασκεύασαν και ζωγράφισαν το ηλιακό σύστημα και τους πλανήτες στα αγγλικά και ελληνικά, δημιουργώντας realia για τις τηλεδιασκέψεις με το συνεργαζόμενο σχολείο. Πολλά από τα παιδιά έγραψα και στιχομυθίες πάνω στους πλανήτες που κατασκεύασαν και ζωγράφισαν και στην αγγλική γλώσσα κάνοντας σύντομους διαλόγους μεταξύ τους (role play).
Πραγματοποιήθηκαν 3 online lessons όπου οι μαθητές σε ομάδες (group work) υποδύθηκαν τους εκπαιδευτικούς και παρουσίασαν τους πλανήτες και τη μυθολογία με χρήση ψηφιακών εργαλείων, απάντησαν σε ερωτήσεις και έκαναν κτήμα τους τη μυθολογία σε συνδυασμό με τους πλανήτες. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν αντίστοιχα δύο ppt το ένα είχε να κάνει με την εισαγωγή του θέματος και το άλλο με τη σύνδεση των πλανητών με τη μυθολογία, που προβλήθηκαν στους μαθητές του συνεργαζόμενου σχολείου.
Τέλος, με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού αγγλικής γλώσσας και φιλολογίας Αρβανιτιδου Σοφίας και της δασκάλας τους Νικολάου Ιουλίας, οι μαθητές δραματοποίησαν τους διαλόγους από το βιβλίο “ Πλανητικές συνεντεύξεις” Ρ .Λάμπρου, και παρουσίασαν με το δικό τους διασκεδαστικό τρόπο τα χαρακτηριστικά των πλανητών και την ιστορία τους.