Δράση για το Σχολικό Εκφοβισμό

 

 

ΠΕΣ ΟΧΙ Μαθητές και μαθήτριες της Στ2 του σχολείου μας, σε συνεργασία με την ΕΔΥ  (Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης), ανέλαβαν να οργανώσουν και να υλοποιήσουν δράση για το σχολικό εκφοβισμό σε επίπεδο σχολείου. Η φωνή των μαθητών/τριών «άγγιξε» τα παιδιά και τους δασκάλους και τα μηνύματα που μεταδόθηκαν είχαν απήχηση στο κοινό, που συμμετείχε ενεργητικά. Μέσα από ανοιχτό διάλογο, οι μαθητές/τριες προσδιόρισαν το νόημα και τις επιπτώσεις του εκφοβισμού, τους ρόλους του θύματος, του θύτη και των παρατηρητών, ευαισθητοποιήσαν τα παιδιά σε θέματα ενσυναίσθησης, αλληλεγγύης και διαφορετικότητας, ενώ παράλληλα πρότειναν αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του εκφοβισμού και τη βίας στο σχολείο.

Σημαντικό ρόλο στη όλη δράση είχε η διευθύντρια, Γεωργία Μουτζούρη, η οποία είχε ενεργό ρόλο στην παρουσίαση. Πέρασε το μήνυμα ότι υπάρχουν κανόνες σε επίπεδο σχολείου και έδωσε τη δυνατότητα στους  μαθητές/τριες  που διστάζουν να μιλήσουν σε ένα δάσκαλο να εκφραστούν γραπτά στο «κουτί των παραπόνων» που τοποθετήθηκε έξω από το γραφείο της. Επίσης, πέρασε το μήνυμα της επιβράβευσης της θετικής συμπεριφοράς και αναγνώρισης της αλληλοβοήθειας και υποστήριξης των μικρότερων μαθητών/ριών.

Επίσης, χορηγήθηκε από τους μαθητές του Στ1 , ένα σύντομο ερωτηματολόγιο για τη σχολική βία/εκφοβισμό  υπό την καθοδήγηση της υποδιευθύντριας, Αθηνά Πεγκλίδου, που απετέλεσε σταθερό πρόσωπο στην όλη δράση. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την ημέρας της δράσης και τοιχοκολλήθηκαν με τη μορφή ενός  πόστερ, προκειμένου να είναι εμφανή σε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.

 

 

 

ΠΕΣ ΟΧΙ

 

 

 

ΠΕΣ ΟΧΙ

ΠΕΣ ΟΧΙ

Τα αποτελέσματα της έρευνας, σε δείγμα 100 μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας :

 

 

 

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

 

Η δράση για το σχολικό εκφοβισμό ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024, με τη διοργάνωση βιωματικού εργαστηρίου από τα μέλη της ΕΔΥ για το σχολικό εκφοβισμό και τον υποστηρικτικό ρόλο των γονέων και των εκπαιδευτικών.
Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, που έχει ενεργό ρόλο στο σχολείο και ενδιαφέρεται να ενεργοποιήσει τους γονείς και να τους εμπλέξει με θετικό τρόπο στα δρώμενα του σχολείου.
ΠΕΣ ΟΧΙ
Οι στόχοι του βιωματικού εργαστηρίου ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και της βίας. Δόθηκε έμφαση στην αποτελεσματική διαχείριση του σχολικού εκφοβισμού, στην υποστήριξη των παιδιών και στη σημαντικότητα της πρόληψης που προϋποθέτει τη στενή συνεργασία σχολείου και οικογένειας. Προτάθηκαν τρόποι θετικής εμπλοκής των γονέων στο σχολείο και δράσεις προκειμένου να αποτελέσει το σχολείο ένα χώρο συνάντησης προσώπων (παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων) που προάγει την αυτοβοήθεια και αλληλεγγύη λειτουργώντας προστατευτικά για όλα τα μέλη του.
ΠΕΣ ΟΧΙ
Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση