Αρχαίο Δράμα για παιδιά
Πειραματική Εφαρμογή της Θεατρικής Αγωγής Αρχαίο Δράμα για Παιδιά και Νέους με έμφαση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Το Μαράσλειο, με τη θεατρολόγο και την εικαστικό αλλά και ομάδα υποστήριξης αποτελούμενη από εκπαιδευτικούς του σχολείου, συμμετέχουν φέτος με το τμήμα Δ2 στη δράση του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: Πειραματική Εφαρμογή της Θεατρικής Αγωγής Αρχαίο Δράμα για Παιδιά και Νέους με έμφαση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η δράση που φέτος υλοποιείται για πρώτη φορά και σε Δημοτικά Σχολεία εντάσσεται στο διαρκές ερευνητικό πρόγραμμα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών- ΕΚΠΑ με τίτλο Πειραματική Εφαρμογή της Θεατρικής Αγωγής στο Γυμνάσιο/Λύκειο.
Σκοπός του προγράμματος είναι η διάχυση των αισθητικών δράσεων και προσεγγίσεων σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα του σχολικού προγράμματος του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου μέσω της Θεατρικής Αγωγής, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η τέχνη του Θεάτρου στον εμπλουτισμό της μαθησιακής διαδικασίας. Παράλληλα μέσω του Προγράμματος εμπλουτίζονται οι ευκαιρίες διδακτικής άσκησης των φοιτητών/τριών που ενδιαφέρονται για μία επαγγελματική προοπτική στο χώρο της τυπικής και μη -τυπικής εκπαίδευσης.
Το Πρόγραμμα υλοποιείται με τη συμμετοχή μεταπτυχιακών σπουδαστών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος στην κατεύθυνση «Διδακτική του Θεάτρου» και τελειόφοιτων φοιτητών/φοιτητριών που ολοκληρώνουν το «Πρόγραμμα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας», υπό τον συντονισμό και την επιστημονική επιμέλεια της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Κλειώς Φανουράκη και του μέλους Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Δρ. Ίλιας Λακίδου.
Η δράση προβλέπεται να έχει διάρκεια 8 συναντήσεων στο διάστημα Δεκέμβριος 2024–Απρίλιος 2025 και υλοποιείται στο μάθημα της Θεατρικής Αγωγής και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Οι ομάδες εφαρμογής που οργάνωσε το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών συνδράμουν την εκπαιδευτικό της Θεατρικής Αγωγής του σχολείου για την από κοινού δημιουργία θεατρικών δρώμενων ή και παραστάσεων με άξονα θέματα που απασχολούν τη σχολική κοινότητα σε συνδυασμό με τη φετινή θεματική του προγράμματος, τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσα από το έργο Τρωάδες του Ευριπίδη.