Παρουσίαση Προγράμματος Φιλαναγνωσίας Β΄ Τάξης από την εκπαιδευτικό Νικολέρη Λασκαρίνα

    

 

Στην αυλή του σχολείου μας η Β’ τάξη παρουσίασε το πρόγραμμά της << Μ’ ένα βιβλίο πετώ σε κόσμο μαγικό>>.

Τα παιδιά της τάξης αυτής είχαν μικρή αναγνωστική εμπειρία. Έτσι επιλέχτηκε το θέμα της φιλαναγνωσίας ώστε οι μαθητές να εξοικειωθούν με το βιβλίο και την ανάγνωση και να εδραιώσουν μια φιλική σχέση μαζί του.

Δημιούργησαν στην τάξη μια δανειστική βιβλιοθήκη με δεκάδες δικά τους βιβλία, διάβασαν στο σχολείο αλλά και στο σπίτι αρκετά από αυτά και έκαναν βιβλιοπαρουσιάσεις  και αναλύσεις δραστηριοποιώντας την φαντασία τους, την κριτική τους σκέψη  και αναπτύσσοντας την συναισθηματική τους νοημοσύνη.

Πάντα, με αφορμή κάποιο βιβλίο, προσσέγγισαν ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, το θέμα της στοματικής υγιεινής, του διαστήματος, της διαφεροτικότητας, της υγιεινής διατροφής.

Εκτέλεσαν συνταγές φτιάχνοντας κουλουράκια, παγωτό και σπαθόλαδο, μίλησαν με οδοντοτριάτρους και άκουσαν τις συμβουλές τους, φύτεψαν λουλούδια και ταχυδρόμησαν τρυφερά γράμματα στις μανούλες με ευχές για την γιορτή τους.

Έμαθαν τραγούδια στην νοηματική γλώσσα, γνώρισαν το << Μικρό Πρίγκηπα >> και τα σοφά του λόγια, έφτιαξαν επιτραπέζια παιχνίδια και λαμπάδες αφιερωμένα σ’ αυτόν.

Επισκέφτηκαν το Πλανητάριο στη Θεσσαλονίκη, παρακολούθησαν θεατρική παράσταση στο Βασιλικό Θέατρο και βρέθηκαν στους << Μυστικούς Κόσμους >> του Ευγ. Τριβιζά, στη ΔΕΘ, όπου αναγνώρισαν τους ήρωες και τα βιβλία του που είχαν διαβάσει.

Γνώρισαν από κοντά τον συγγραφέα κ. Θοδ. Παπαϊωάννου, ο οποίος επισκέφτηκε το σχολείο μας και μας ενθουσίασε όλους.

Επίσης, ένιωσαν πολύ μεγάλη χαρά, όταν η διευθύντριά τους κ. Μαρία Παπαλαζάρου τους ανακοίνωσε ότι το σχολείο τους κέρδισε 100 βιβλία από τη συμμετοχή τους, μαζί με άλλες τάξεις, στο διαγωνισμό ανάγνωσης των εκδ. Μεταίχμιο.

Η εκδήλωση τελείωσε με τις << Εκκλησιάζουσες >> του Αριστοφάνη, τις οποίες αρχικά γνώρισαν μέσα από κόμικς και τελικά αποφάσισαν να τις παρουσιάσουν σε θεατρική μορφή και να διασκεδάσουν τους καλεσμένους τους χαρίζοντάς τους άφθονο γέλιο.