Άλλος ένας ιστότοπος Blogs.sch.gr

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Μήνας: Μάρτιος 2015

Γιατί αλλάζει η ώρα

Η ιστορία και η χρησιμότητα της θερινής ώρας

    Στις τρεις τα ξημερώματα της Κυριακής, το ρολόι γυρίζει μια ώρα μπροστά μεταφέροντας τον χρόνο σε θερινή… διάσταση. Ο θεσμός της θερινής ώρας καθιερώθηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 όταν τα οξυμένα ενεργειακά προβλήματα μας ανάγκασαν να βρούμε τρόπους εξοικονόμησης της ενέργειας. Σύμφωνα με αυτόν, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου προσθέτουμε μία πλασματική ώρα στις κανονικές ώρες κάθε ωριαίας ατράκτου την οποία αφαιρούμε και πάλι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Έτσι, όταν έχουμε θερινή ώρα ο Ήλιος δύει μία ώρα αργότερα – σύμφωνα με τα διορθωμένα ρολόγια μας – οπότε ελαττώνεται και ο χρόνος που περνάει ανάμεσα στην δύση του Ήλιου και της ώρας που πάμε για ύπνο. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα για τις διάφορες δραστηριότητές μας απ’ ότι αν δεν αλλάζαμε την ώρα».
«Το ίδιο συμβαίνει και το πρωί – σε μικρότερο βαθμό βέβαια – αφού ακόμη και με την προσθήκη της μίας ώρας η ανατολή του Ήλιου συμβαίνει τους θερινούς μήνες όλο και πιο νωρίς οπότε και το πρωινό εγερτήριο έρχεται, έτσι κι αλλιώς, μετά την ανατολή του Ήλιου. Από την άλλη πλευρά, κατά τους χειμερινούς μήνες δεν υπάρχει καμία διαφορά στην κατανάλωση του ηλεκτρικού γιατί απλούστατα ο Ήλιος δύει πολύ νωρίτερα και ανατέλλει πολύ αργότερα, οπότε δεν έχουμε καμία εξοικονόμηση ενέργειας με την πλασματική προσθήκη της μίας ώρας στα ρολόγια μας».

Γλυκιές αλχημείες

Συζητώντας και γράφοντας για τα πασχαλινά έθιμα, η Β` τάξη του σχολείο μας, έφτιαξε σοκολατάκια με πασχαλινές φιγούρες.
Πώς τα φτιάξαμε:
Λιώσαμε σ`ένα μπρίκι σοκολάτα κουβερτούρα και την ανακατέψαμε με λάδι. Στη συνέχεια βάλαμε το μίγμα σε φορμάκια. Τα τοποθετήσαμε στο ψυγείο για 40 λεπτά περίπου. Ξεφορμάραμε και σερβίραμε με πολλή αγάπη.
ΚΑΛΑ ΠΑΣΧΑ!

P1010083

P1010085

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821-ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Την 25η Μαρτίου , ημέρα εθνικής επετείου, δείξαμε στα παιδιά το παρακάτω VIDEO

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να ανταλλάξουν σκέψεις, ιδέες και εμπειρίες, να ενημερωθούν ή και να προτείνουν τρόπους για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Εκφοβισμός- μίλα μη φοβάσαι!

ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΣΑΠΟΥΝΙ

Πώς φτιάχνω σαπούνι με τηγανόλαδο

Το Γ2 τμήμα του Δημοτικού Σχολείου Πλατανιά, στα πλαίσια υλοποίησης περιβαλλοντικού προγράμματος με θέμα την “ανακύκλωση”, έφτιαξε σαπούνι χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο(τηγανισμένο).

Δείτε φωτογραφίες

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Το αλφαβητάρι της σκέψης

Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση