Η πρόβα της Κ.Ο.Θ

Μα από τις παραδόσεις του σχολείου μας είναι η παρακολούθηση από τις μεγαλύτερες τάξεις, μίας πρόβας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Φέτος, η Ε΄τάξη, είχαμε τη διπλή τύχη όχι μόνο να παρακολουθήσουμε την πρόβα της ΚΟΘ στο Μέγαρο Μουσικής και μάλιστα στην αίθουσα Φίλων της Μουσικής, αλλά και να ακούσουμε υπέροχα έργα Μπετόβεν.

20170224_112243

Τα έργα που η ΚΟΘ ετοίμαζε για τη βραδινή συναυλία της Παρασκευής 24 Φεβρουαρίου ήταν: Εισαγωγή Κοριολανός, έργο 62 | Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 4 σε σολ μείζονα, έργο 58 | Συμφωνία αρ. 6 σε φα μείζονα, έργο 68. Διεύθυνση ορχήστρας: Δημήτρης Χριστόπουλος, Πιάνο: Βασίλης Βαρβαρέσος.

20170224_091310

Από τα καράβια που έμοιαζαν να ίπτανται στο Θερμαϊκό, λόγω της υγρασίας και της υψηλής θερμοκρασίας, μέχρι το εντυπωσιακό κτίριο του Μεγάρου Μουσικής, οι μαθητές έδειξαν να χαίρονται ιδιαίτερα το πρωινό της Παρασκευής και να γεμίζουν εικόνες, παραστάσεις και μουσικές, μια ανάσα πριν το τριήμερο της Αποκριάς.

Εντυπωσιάστηκαν από το πιάνο στην είσοδο της Αίθουσας Φίλων της Μουσικής και το συνδυασμό των μοντέρνων υλικών (γυαλί-σίδερο) με τα παλαιότερα (τούβλο-μάρμαρο-ξύλο) του κτιρίου. 20170224_091004

Στην αίθουσα με την εξαιρετική ακουστική αναδείχθηκαν όλα τα ηχοχρώματα των εκπληκτικών έργων του μεγάλου μουσουργού. Τα παιδιά τα συνεπήρε η μελωδία και τα συναισθήματα που γεννούσε, αλλά και ο σολίστας (Βασίλης Βαρβαρέσος), που απέδωσε με εξαιρετική δεξιοτεχνία το 4ο κονσέρτο για πιάνο. Καθισμένος στο μεγαλύτερο πιάνο του Μεγάρου Μουσικής, κατάφερε όχι μόνο να μαγέψει τα παιδιά-θεατές (τα οποία είναι ένα απαιτητικό κοινό, καθώς είναι δύσκολο να καταφέρει κανείς να κεντρίσει και να κρατήσει το ενδιαφέρον τους, πολύ περισσότερο μάλλον τον πρόκειται για την παρακολούθηση μιας συναυλίας κλασικής μουσικής), αλλά και να εντυπωσιάσει καθώς  μετά σχολίαζαν την κίνηση των χεριών του πάνω στα πλήκτρα του πιάνου, που απέδιδαν άλλοτε με δύναμη και άλλοτε με απίστευτη τρυφερότητα αυτό το δύσκολο έργο του Μπετόβεν.

20170224_130240

Οι μαθητές είχαν εργαστεί πάνω στα έργα που θα παρουσίαζε η ΚΟΘ με τη μουσικό του σχολείου κα Ευαγγελία Καλυβίνου, αλλά και είχαν γνωρίσει το Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν στο μάθημα των Γερμανικών και δημιούργησαν παρουσιάσεις με τη βοήθεια της κας Αναστασίας Κιχάκη. Έτσι το πρότζεκτ ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση της συναυλίας, αλλά και με τη συνέντευξη που πήραν οι μαθητές από τον μαέστρο και το σολίστα, οι οποίοι δέχθηκαν με χαρά στο διάλειμμά τους -ανάμεσα στα δύο μέρη της πρόβας- να συνομιλήσουν μαζί τους και να απαντήσουν σε ερωτήσεις τους, παρουσιάζοντας και τους ανθρώπους πίσω από τους μουσικούς, και όσα τους χάρισε η μουσική.

Ιδιαίτερα αξιέπαινη η πρωτοβουλία της ΚΟΘ να προσφέρει στα σχολεία τη δυνατότητα δωρεάν παρακολούθησης πρόβας της ορχήστρας καθώς τα οφέλη που προκύπτουν είναι πολλαπλά.

Τους ευχαριστούμε πολύ.

Το κονσέρτο αρ.4 για πιανο, από το Ντάνιελ Μπάρενμπόιμ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *