Οι αποκριές, οι καραμέλες και το γαϊτανάκι

Την Παρασκευή πριν από την Καθαρή Δευτέρα είναι πλέον παράδοση (17 χρόνια δεν είναι και λίγα) στο σχολείο μας να “πέφτουν” καραμέλες από τον ουρανό και να βγαίνει το γαϊτανάκι μας από τον ύπνο ενός ολόκληρου χρόνου. Η νεότερη παράδοση μας (μετράει 2-3 χρόνια ζωής) είναι να ψήνει ποπ κορν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και να τα προσφέρει στα παιδιά του σχολείου.αποκριές 2015

Τηρώντας τις παραδόσεις και φέτος τα μαντζούνια κατέβηκαν εξ ουρανού, τα ηχεία στήθηκαν και παραδοσιακοί ήχοι γέμισαν την αυλή του σχολείου, ενώ τα σακουλάκια με τα ποπ κορν έδιναν και έπαιρναν.

γαϊτανάκι - αποκριές 2015

Και δυο λόγια για το γαϊτανάκι. Πηγή: παιδόραμα

΄Ηρθε στην Ελλάδα από τον Πόντο και την Μικρά Ασία. Η λέξη γαϊτανάκι είναι υποκοριστικό της μεσαιωνικής λέξης γαϊτάνιν που σημαίνει το μεταξωτο κορδόνι και προέρχεται από την ελληνιστική λέξη γαϊτάνη. Σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης, προέρχεται από την κέλτικη πόλη Γαέτα, όπου παρήγαγαν κορδέλες.

Το γαϊτανάκι χρειάζεται δεκατρείς χορευτές. Ό ένας κρατάει τον μεσαίο στύλο και οι άλλη κρατούν δώδεκα κορδέλες, κάθε μια σε διαφορετικό χρωματισμό. Οι χορευτές σχηματίζουν έξι ζευγάρια και χορεύουν αντικριστά, περνώντας μία φορά από κάτω από τον συν-χορευτή τους και μια από πάνω. Τραγουδώντας ένα παραδοσιακό τραγούδι, οι κορδέλες μπλέκονται και σχηματίζουν ένα ωραίο σχέδιο.

Αφού έρθουν όλοι πολύ κοντά, τότε αρχίζουν και χορεύουν από την αντίθετη φορά, το γαϊτανάκι ξεμπλέκεται και ο χορός τελειώνει.

Σε πολλές κοινωνίες, κυρίως αγροτικές, συμβολίζει την ομόνοια και την συναδέλφωση. Ο κυκλικός χορός κατά περίπτωση, υποδηλώνει τον κύκλο της ζωής, από την ζωή στον θάνατο, από την λύπη στην χαρά και από τον χειμώνα στην άνοιξη.

Καλή Σαρακοστή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *