Στο πλαίσιο του εορτασμού της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας με την καθοδήγηση του κυρίου διευθυντή, Ν. Κοντογιάννη και της εκπαιδευτικού του Τμήματος Ένταξης, κυρίας Γεωργίας Καλλέργη κατασκεύασαν φωλιές, ταΐστρες και ποτίστρες για τα πουλιά που επισκέπτονται τα δέντρα του σχολείου μας.
Κάθε πρωί αλλά και στη διάρκεια της μέρας το προαύλιο μας γεμίζει από τα μελωδικά κελαηδήματα των πουλιών που επισκέπτονται τα δέντρα του σχολείου μας. Τα σπουργίτια και άλλα μικρά πουλάκια περιμένουν να τελειώσουμε το δεκατιανό μας και να μπούμε στις αίθουσες για μάθημα. Τότε χαμηλοπετούν και προσγειώνονται στο προαύλιο για να γευματίσουν κι εκείνα με τα ψίχουλα και το σουσάμι, απομεινάρια από τα κουλούρια και τα άλλα φαγώσιμα που καταναλώσαμε.
Συζητώντας, τι μπορούμε να προφέρουμε εμείς σ’ αυτά τα υπέροχα πτηνά, αποφασίσαμε να κάνουμε την αυλή του σχολείου μας πιο φιλόξενη για τους μικρούς, φτερωτούς φίλους μας, φτιάχνοντας ταΐστρες, ποτίστρες και φωλιές για να τις κρεμάσουμε στα κλαδιά των δέντρων.
Οι φωλιές και οι ταΐστρες κατασκευάστηκαν από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Τμήματος Ένταξης και τοποθετήθηκαν από τα παιδιά της Γ΄ τάξης. Οι ποτίστρες είναι δημιουργήματα των μαθητών/τριων του Μαθητικού Ομίλου, του Διευρυμένου Ολοήμερου, «Πειράματα- Επιστημονικές κατασκευές» που αφορά στο μάθημα της Φυσικής και στην ενότητα « Ατμοσφαιρική πίεση».
Το σχολείο μας, εκτός από τα πουλιά, το επισκέπτονται καθημερινά γατούλες που μοιραζόμαστε τα ίδια παγκάκια για να χαλαρώσουμε. Τα παιδιά δεν τις άφησαν παραπονεμένες και έφτιαξαν και γι’ αυτές μια ποτίστρα για να ξεδιψούν. Στον πλανήτη μας άνθρωποι ζώα και φυτά πρέπει να ζουν αρμονικά!
Παρακάτω θα βρείτε τις οδηγίες για τις κατασκευές μας.
Ταΐστρες για πουλιά από χάρτινα ρολά – Οδηγίες:
- Παίρνουμε ένα μικρό ρολό από χαρτί υγείας ή κουζίνας.
- Αλείφουμε το ρολό με φυστικοβούτυρο ή ταχίνι.
- Απλώνουμε σε ένα πιάτο τα σποράκια.
- Κυλάμε το βουτυρωμένο ρολό πάνω στο πιάτο με τα σποράκια.
- Τρυπάμε το ρολό για να περάσουμε ένα ξύλο ώστε να μπορεί να καθίσει το πουλί.
- Περνάμε ένα σχοινάκι ώστε να μπορούμε να κρεμάσουμε την ταΐστρα στο κλαδί του δέντρου.
Φωλιά πουλιών από ανακυκλώσιμα υλικά ( κουτί από γάλα)
Για την κατασκευή της φωλιάς των πουλιών που συχνάζουν στα δέντρα του σχολείου, χρησιμοποιήσαμε κουτιά από γάλα, χόρτα και κλαδάκια από τη φύση, χρώματα και κορδόνια. Στο εσωτερικό της φωλιάς τοποθετήσαμε χορταράκια και σπόρους. Κρεμάσαμε επίσης τους Μάρτηδες που φορούσαμε στα χέρια μας έξω από τις φωλιές.
Οι οδηγίες αναλυτικά :
Παίρνουμε ένα άδειο κουτί από γάλα.
Σχεδιάζουμε ένα κύκλο και κόβουμε προσεκτικά
Ζωγραφίζουμε ή κολλάμε μικρά κλαδάκια ή ξερά χόρτα στην εξωτερική επιφάνεια.
Τρυπάμε σε ένα σημείο στο πλάι και εφαρμόζουμε ένα μικρό ξυλάκι για να μπορεί να κάθεται το πουλί.
Τοποθετούμε στο εσωτερικό του κουτιού λίγα χόρτα και σποράκια
Η φωλιά μας είναι έτοιμη!
Την κρεμάμε στα κλαδιά του δέντρου και ευχόμαστε να γίνει η κατοικία μιας οικογένειας πουλιών!
Το σχολείο μας, εκτός από τα πουλιά, το επισκέπτονται καθημερινά γατούλες που μοιραζόμαστε τα ίδια παγκάκια για να χαλαρώσουμε. Τα παιδιά που φοιτούν στο διευρυμένο ωράριο κατασκεύασαν μια ποτίστρα για να ξεδιψούν κι εκείνες πίνοντας φρέσκο και καθαρό νερό!
Στον πλανήτη μας άνθρωποι ζώα και φυτά
μπορούν να ζουν αρμονικά!
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα δικαιώματα των ζώων όπως προσδιορίστηκαν στις 15 Οκτωβρίου 1978 ( Universal Declaration of Animals Rights) στο Παρίσι.
ANIMALS_RIGHTS_POSTER Δικαιώματα-Ζώων-Καρτέλες