Με μια ξεχωριστή θεατρική παράσταση τιμήσαμε φέτος την επέτειο της εθνικής μας γιορτής για την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Πρωταγωνιστές οι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης και μας παρουσίασαν το έργο «Το Μεγάλο μας Τσίρκο». Πρωταγωνιστές με όλη τη σημασία της λέξεως, καθώς καλλιτεχνικά ταλέντα αποκαλύφθηκαν στη σκηνή, υποκριτικά, μουσικά και χορευτικά. Αλλά κυρίως οι μαθητές έμαθαν την ιστορία του Ελληνικού Κράτους με βιωματικό τρόπο, καθώς το συγκεκριμένο θεατρικό έργο είναι από μόνο του ένα ιδιαίτερο ιστορικό βιβλίο. «Το Μεγάλο μας Τσίρκο», ήταν θεατρική παράσταση, η πρεμιέρα της οποίας πραγματοποιήθηκε από τον θίασο Καρέζη – Καζάκου, στις 22 Ιουνίου 1973, στο θέατρο Αθήναιον. Δημιουργός ήταν ο Ιάκωβος Καμπανέλης, η μουσική ήταν του Σταύρου Ξαρχάκου και τα τραγούδια ερμήνευε, επί σκηνής, ο Νίκος Ξυλούρης. Το έργο, αν και πολιτογραφήθηκε ως κωμωδία, είναι κατ’ ουσία αλληγορία, σάτιρα και σε πολλά σημεία δράμα. Η υπόθεσή του είναι η διαδρομή της νεότερης ελληνικής ιστορίας από την Τουρκοκρατία και τα χρόνια του Όθωνα, ως τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη γερμανική κατοχή.
Οι μαθητές, ακούραστοι στρατιώτες ανταποκρίθηκαν άψογα στις απαιτητικές πρόβες με την καθοδήγηση της δασκάλας της τάξης κ. Βασιλικής Καραγεώργου και της μουσικού κ. Μαριάννας Ροντογιάννη, έμαθαν μέσα από τις πολλές διαφορετικές σκηνές του έργου και έδωσαν το καλύτερο εαυτό τους στην παράσταση, τόσο που συνεπήρε το κοινό και είδαμε τα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας μέσα από άλλη ματιά. Με οπτική καθόλου θεωρητική και φιλολογική, αλλά με ψυχική ευαισθησία, παράπονο, μα και ελπίδα για την ψυχή του λαού μας, τους καημούς, αλλά και την δύναμη που κρύβει στο πέρασμα των χρόνων. Η χορωδία έντυνε αρμονικά την παράσταση και η μελωδία του πιάνου στα χέρια της κυρίας Ροντογιάννη γέμιζε διαλόγους και τραγούδια! Τα χορευτικά στο τέλος μας οδήγησαν σε ψυχική ανάταση. Η ελληνική λεβεντιά, αντρών και γυναικών, λυτρώνει τους καημούς, κάτι που οι μαθητές μας μετέδωσαν στο κοινό, κάνοντας περήφανη και την κ. Παναγιώτα Σφέτσα, τη γυμνάστριά μας, η οποία έκανε τη διδασκαλία των χορών.Το ξεχωριστό σκηνικό του κ. Βασίλη Κοντογεώργου, εικαστικού του σχολείου μας, δημιουργούσε κι άλλο βάθος συναισθηματικό, που την ίδια στιγμή το γέμιζε με εθνική υπερηφάνια και γαλήνη, συμπληρώνοντας διαλόγους και μουσική.
Δεδομένου ηλικίας και συνθηκών, μικροί μαθήτες αλλά και και οι συνελεστές της παράστασης συνεργάστηκαν άψογα και μας προσέφεραν έναν ξεχωριστό και όμορφο τρόπο να τιμήσουμε τους προγόνους μας, ήρωες της Επανάστασης και τη Ζωής. Και του χρόνου με υγεία!!!