ΣΤ΄ Τάξη – Εκπαιδευτική Επίσκεψη σε Βάργιανη και Αμφίκλεια

IMG20231208093114 01

Την Παρασκευή 8/12/2023 , στο πλαίσιο του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  «Φύση, Οικία, Κατοικία  με σπουδαία Ιστορία», πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της ΣΤ ΄ με  τη συνοδεία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών του προγράμματος ( Γεωργίας Καλλέργη, Παρασκευής Τάσση και Βασιλικής  Καραγεώργου ) και του διευθυντή του σχολείου Νίκου Κοντογιάννη.

Επισκεφθήκαμε τον παραδοσιακό οικισμό της Βάριανης και ξεναγηθήκαμε από την κ. Αθανασία Παπαπροκοπίου στο όμορφο πετρόκτιστο χωριό με τα καλοδιατηρημένα σπίτια, την όμορφη πλατεία, τα καλντερίμια και τις  πέτρινες βρύσες. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από το φυσικό περιβάλλον και την απόλυτα εναρμονισμένη δόμηση των περασμένων χρόνων.  Χάρηκαν την ξενάγηση και παρά το τσουχτερό κρύο περπάτησαν σε μεγάλο μέρος του χωριού με τη συνοδεία ενός υπέροχου, άκακου, ελληνικού ποιμενικού σκύλου. Ζεσταθήκαμε στην καφετέρια της πλατείας, που τα παλαιότερα χρόνια ήταν το σχολείο του χωριού, πίνοντας ζεστά ροφήματα.

Στη συνέχεια πήγαμε στην Αμφίκλεια , την όμορφη κωμόπολη στους πρόποδες του Παρνασσού. Εκεί συναντήσαμε την κ. Ευγενία  Πανουργιά, συνταξιούχο εκπαιδευτικό ,  παθιασμένη με την ιστορία του τόπου της ,που μας ξενάγησε με τον καλύτερο τρόπο στην πόλη της. Επισκεφθήκαμε το πέτρινο Δημοτικό Σχολείο  όπου μας υποδέχθηκε ο διευθυντής  και μας μίλησε για την ιστορία του κτιρίου. Στη συνέχεια περπατήσαμε στις παλιές γειτονιές της πόλης με τις πέτρινες πλατείες, τα υπέροχα πέτρινα σπίτια με τις περίτεχνες σκάλες, τις μεγάλες ξύλινες αυλόπορτες και τις εσωτερικές αυλές. Η κ. Ευγενία μας μίλησε για την ιστορία των σπιτιών και των ναών  που βλέπαμε.

Καταλήξαμε στην κεντρική πλατεία όπου επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε στο μουσείο άρτου, επαγγελμάτων και την αίθουσα του Ευταξία ( πρωθυπουργού της Ελλάδας που είχε καταγωγή από την Αμφίκλεια).

Τέλος επιστέψαμε στο σχολείο μας στις 3.15 μ. μ. ενθουσιασμένοι, χαρούμενοι και γεμάτοι όμορφες εικόνες και εμπειρίες.