Διαδικτυακή Επιμόρφωση – Διαχείριση Συγκρούσεων Μεταξύ των Παιδιών

ΚΑΡΑΒΟΛΤΣΟΥ1

Σε τριώρη διαδικτυακή επιμόρφωση συμμετείχε το σχολείο μας σήμερα Τρίτη 5/12/2023. Το σεμινάριο συνδιοργανώσαμε με τα σχολεία του συνεργατικού δικτύου που συμμετέχουμε, δηλαδή τα 1ο, 2ο, 5ο, 22ο, 23ο και 24ο Δημοτικά Σχολεία Λαμίας, Η κυρία Καραβόλτου Αθηνά,εκπαιδευτικός – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, ήταν η εισηγήτρια της επιμόρφωσης, μια εξαιρετική ομιλίτρια και ειδικός σε θέματα  σχολικής, παιδικής και εφηβικής φύσης. Έχοντας την εμπειρία από το πρώτο σεμινάριο που είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη χρονιά «Σχολική βία και εκφοβισμός : καινοτόμες μέθοδοι αντιμετώπισης – συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων», το φετινό μας θέμα, ιδιαίτερα ενδιαφέρον για εκπαιδευτικούς και γονείς,  ήταν

«Διαχείριση συγκρούσεων μεταξύ των παιδιών: δεξιότητες επικοινωνίας για εκπαιδευτικούς και γονείς»

  • Ποιες ανάγκες υπάρχουν πίσω από το θυμό των παιδιών;
  • Πως εκφράζω το θυμό μου χωρίς να γίνομαι επιθετικός ως ενήλικας;
  • Με ποιο τρόπο συνδέονται ο σεβασμός και ο φόβος;
  • Πως μπορώ να ενθαρρύνω τα παιδιά ώστε να εκφράζουν τις ανάγκες τους με αυτοσεβασμό και αλληλοσεβασμό;
  • Πως μπορώ να ενισχύσω την ενσυναίσθηση των παιδιών σε μία σύγκρουση;
  • Ποιες είναι οι δεξιότητες του διαμεσολαβητή – ειρηνοποιού στις συγκρούσεις μεταξύ των παιδιών;
  • Σε τι συνίσταται ο “ολιστικός” τρόπος σκέψης (“out of the box thinking”) στην επίλυση προβλημάτων;

Με πηγαίο λόγο και παραστατική έκφραση η κ. Καραβόλτου ανέπτυξε όλα τα παραπάνω θέματα καταλήγοντας ότι η WIN WIN διαπραγμάτευση μιας σύγκρουσης μπορεί να μας δώσει ούδέτερες και ικανοποιητικές λύσεις και για τις δύο πλευρές. Και το συμπέρασμα…. Γονείς και εκπαιδευτικοί κρατάμε τις καρδιές των παιδιών στα χέρια μας. Ας τις βοληθήσουμε να ανπτυχθούν δυναμώνοντας τις αξίες της αυτοεκτίμησης και της αυτοφροντίδας, αλλά και του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης.

Ευχαριστουμε ιδιαίτερα την κ. Καραβόλτσου αλλά και τη διευθύντρια και τους διευθυντές των συνεργατών σχολείων για την επικοδομοιτική συνδιοργάνωση, με την δέσμευση να ακολουθήσουν παρόμοιες δράσεις ενίσχυσης και ανάπτυξης μικρών και μεγάλων.