Α΄ – Β΄ – Ε΄ Τάξεις – Επίσκεψη στην Υπάτη

IMG 4570

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο χωριό της Υπάτης πραγματοποίησαν την Τετάρτη 26 Απριλίου οι μαθητές των Α1, Β και Ε τάξεων. Χωρισμένοι ηλικιακά σε δύο ομάδες, οι μικροί μαθητές των πρώτων τάξεων επισκέφτηκαν πρώτα το Αστεροσχολείο Υπάτης, όπου ο υπεύθυνος του ιδρύματος κ. Κώστας Λούβαρης παρουσίασε με τρόπο προσαρμοσμένο στην ηλικία των παιδιών, την απεραντοσύνη του σύμπαντος. Η συνέχεια περιελάμβανε ελεύθερο παιχνίδι στο όμορφο πάρκο των Λουτρών Υπάτης, άλλα δυστυχώς ο καιρός δεν ήταν καλός σύμμαχος , παρόλα’ αυτά δεν πτόησε τους μικρούς μαθητές που ξαναβρέθηκαν σε ομαδικό παιχνίδι μετά την ανάπαυλα των διακοπών του Πάσχα, να χαρούν την καλή παρέα στον στεγασμένο χώρο του αναψυκτηρίου.

Οι μεγαλύτεροι μαθητές της Ε΄ τάξης ξεκίνησαν με πεζοπορία και άσκηση συγκέντρωσης και προσοχής, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS – Mindful Nature, στο φυσικό μονοπάτι των Φαρμακίδων. Οδηγός και εμψυχώτρια στην πορεία μας ήταν η έμπειρη πεζοπόρος κ. Ζωή Μάμμη, μέλος του ΚΕΠΕΑ Υπάτης. Μας έδειξε τον σωστό τρόπο πεζοπορίας σε ένα αρκετά δύσκολο μονοπάτι, μας μίλησε για τα φυτά και τα βότανα, για τον μύθο των Φαρμακίδων, των μαγισσών – αστρονόμων της αρχαιότητας . Μαζί με τις υπεύθυνες του προγράμματος ERASMUS κ. Γεωργία Καλλέργη και κ. Παρασκευή Τάσση, πραγματοποιήσαμε ασκήσεις και παιχνίδια συγκέντρωσης, προσοχής και εμπιστοσύνης, ακούσαμε τους ήχους της φύσης, συγκεντρωθήκαμε στις σκέψεις μας και αποχωρήσαμε από τον χώρο πιο ήρεμοι και έτοιμοι για τις επόμενες επισκέψεις μας.

Ακολούθησε η επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο Υπάτης, όπου ο υπεύθυνος του χώρου κ. Θεοφάνης Καινούριος, μας ξενάγησε στα εντυπωσιακά εκθέματα του Μουσείου. Περίτεχνα ψηφιδωτά, σε διάφορα χρώματα και σχήματα, και γλυπτά μας φανέρωσαν δείγματα από τη ζωή στην περιοχή της Φθιώτιδας, από τους παλαιοχριστιανικούς έως και τους βυζαντινούς χρόνους. Χαρακτηριστικά εκθέματα είναι τα αρχιτεκτονικά μέλη από βυζαντινούς ναούς της περιοχής, καθώς και η νομισματική συλλογή του δωρητή Κωνσταντίνου Κοτσίλη. Το μουσείο στεγάζεται εντός διώροφου, πρώην κτιρίου στρατώνων, το οποίο ανεγέρθηκε το 1836. Αρχικώς αποτελούσε συνοριακό φυλάκιο, ωστόσο, χρησιμοποιήθηκε και για άλλες χρήσεις, όπως, μεταξύ άλλων, ως δημόσιο σχολείο.

Τέλος, επισκεφτήκαμε το Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης. Πρόκειται για ένα κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και διάδοσης της επιστήμης της Αστρονομίας κυρίως στους μαθητές. Το επισκέπτονται σχολεία όχι μόνο από τη περιοχή της Φθιώτιδας, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς επιτελεί ισάξιο ρόλο με τα μεγάλα αστεροσχολεία της πρωτεύουσας. Ο κ. Λούβαρης έδινε το έναυσμα με τρόπο απλό και κατανοητό στους μαθητές και εκείνοι έπαιρναν την σπίθα για να απογειώσουν το συναρπαστικό ταξίδι σε αστέρια, αστεροειδή, γαλαξίες και σύμπαντα! Κάποιοι μάλιστα από τους συμμαθητές ξεδίπλωσαν το μεγάλο ενδιαφέρον και το ταλέντο τους σε αστρονομικές γνώσεις, αναλαμβάνοντας ρόλο βοηθού στον κ. Λούβαρη.