ΣΤ΄ Τάξη – Διαδικτυακή συνέντευξη με τους Ολυμπιονίκες Δ. Ταμπάκο και Αντ. Τσαπατάκη

348 3486536 olympics clipart olympic rings jesse owens reading comprehension

Ιδιαίτερα τιμητική και ξεχωριστή για το σχολείο μας ήταν η εξ αποστάσεως συνάντηση που είχαν οι μαθητές της ΣΤ’  τάξης με τους δύο Ολυμπιονίκες, τον κ. Δημοσθένη Ταμπάκο και τον κ. Αντώνη Τσαπατάκο.

Η αφορμή δόθηκε από τον Διαγωνισμός συγγραφής για παιδιά «Ο δικός μου Μεγάλος… μικρός». Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την πολύτιμη βοήθεια της κ. Ελίζας Καραπετιάν, υπεύθυνης επικοινωνίας του εκπαιδευτικού προγράμματος Safe Water Sports. Οι μαθητές γνώρισαν τους δύο αθλητές μέσα από βίντεο και συζήτηση στην τάξη και προετοίμασαν τις ερωτήσεις για τις συνεντεύξεις. Η χαρά και η ανυπομονησία μεγάλη…

Της Πέμπτη 31/3 πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη προς τον κ. Δημοσθένη Ταμπάκο, με τους μαθητές του ΣΤ1 τμήματος να απευθύνουν τις ερωτήσεις και τους συμμαθητές τους από το ΣΤ2 τμήμα να παρακολουθούν από την τάξη τους μέσω βιντεοπροβολέα. Ο κ. Ταμπάκος είναι αθλητής της γυμναστικής, στο άθλημα των κρίκων, Αργυρός Ολυμπιονίκης στο Σίδνεϋ το 2000, Χρυσός Ολυμπιονίκης στην Αθήνα το 2004, πολλές φορές πρωταθλητής σε παγκόσμιες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο λόγος του ήρεμος, καλλιεργημένος και απλός προσέγγισε μαθητές και δασκάλους. Αναφέρθηκε από το ξεκίνημά του στην ηλικία των μικρών τάξεων του Δημοτικού, μέχρι το ανέβασμά του στα μεγάλα βάθρα, αλλά κυρίως για την προσπάθεια και τον καθημερινό αγώνα που δίνει κάποιος σε αυτό που έχει επιλέξει να κάνει. Περνώντας από τα μονοπάτια της προσπάθειας, της επιμονής, της συνεργασίας και της ευγενούς άμιλλας φτάνεις στον πιο χαρούμενο και ευωδιαστό μονόδρομο, αυτόν της επιτυχίας, της ικανοποίησης και της προσφοράς. Γιατί ο κ. Ταμπάκος έχει προσφέρει απλόχερα… δυνατές συγκινήσεις, υπερηφάνεια και αισιοδοξία!!!

Την Παρασκευή 1/4 ήταν η σειρά του κυρίου Αντώνη Τσαπατάκη να καλωσορίσουμε στο σχολείο, μέσω της ψηφιακής μας τάξης. Αυτή τη φορά οι μαθητές του ΣΤ2 τμήματος απηύθυναν τις ερωτήσεις και οι συμμαθητές τους από το ΣΤ1 τμήμα παρακολουθούσαν από την τάξη τους. Ο Αντώνης Τσαπατάκης είναι Έλληνας Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση, κατακτώντας μάλιστα στους πρόσφατους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2021 στην Ιαπωνία ολυμπιακό μετάλλιο, με την 3η θέση στα 100 μ. πρόσθιο. Έχει κατακτήσει πολλά τρόπαια στο άθλημά του μέσα από συμμετοχές σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις, αλλά όπως απάντησε ο ίδιος σε ερώτηση μαθητή για τα πόσα είναι αυτά, απάντησε… «Δεν μετράμε τρόπαια, μετράμε αγώνες, μετράμε συμμετοχές». Ξεκίνησε την κολύμβηση στα Χανιά από πολύ μικρή ηλικία και εξελίσσονταν στην πισίνα με συνεχή προσπάθεια και αγώνα. Με την ενηλικίωσή του, στον δρόμο έξω από το κολυμβητήριο έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας που οδηγούσε λόγω υπερβολικής ταχύτητας, με αποτέλεσμα την παράλυση των κάτω άκρων. Με αποφασιστικότητα και θάρρος ο Αντώνης Τσαπατάκης δεν το έβαλε κάτω, έβαλε δύναμη στα χέρια του όπως μας είπε και με τη βοήθεια των ανθρώπων του ξαναμπήκε στην πισίνα για να συνεχίσει την κολύμβηση με τα νέα δεδομένα, αλλά με ακόμα εντονότερα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα του παραδείγματος ζωής προς όλους εμάς, του ψυχικού σθένους, της συνεχής προσπάθειας με υπομονή και επιμονή, του αλτρουισμού μεταξύ των συνανθρώπων.  Άλλη μια εμπειρία βαθιάς συγκίνησης για όλους εμάς, μαθητές και δασκάλους, που είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε έστω και για λίγο.

Ήταν εποικοδομητική και τόσο όμορφη η εμπειρία των δύο αυτών συνεντεύξεων. Σεβασμός, εκτίμηση και ένα μεγάλο ευχαριστώ από εμάς προς τους δύο άξιους αθλητές.