Στο πλαίσιο της Ημέρας Αθλητισμού για τις σχολικές μας μονάδες, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου οι μικροί μαθητές του σχολείου μας, Α’ – Β΄και Γ΄ τάξεις επισκέφτηκαν το κοντινό γήπεδο τένις, όπου ενημερώθηκαν για το δημοφιλές άθλημα και τα ευεργετήματα του αθλητισμού από τους αξιόλογους προπονητές, καθώς επίσης έπαιξαν και παιχνίδια μαθαίνοντας κάποια από τα στοιχεία του τένις. Ευχαριστούμε θερμά την κ. Μελίτα Σπηλιοπούλου και τους συνεργάτες της για την ευχάριστη φιλοξενία στον χώρο του αθλήματος !
Οι τάξεις Δ, Ε, ΣΤ του σχολείου μας επισκέφθηκαν τον υγρότοπο του Ξεριά Λαμίας. Ο Ξεριάς (Αχελώος την αρχαία εποχή σύμφωνα με τον Στράβωνα) είναι ένας ενδιαφέρων υγρότοπος με μεγάλη σημασία για την περιοχή της Λαμίας. Έχει πλούσια χλωρίδα με δένδρα που αφθονούν σε υγρότοπους, όπως πλατάνια, όπου σχηματίζουν μικρά δάση, αλλά και άλλα φυτά, ανάμεσα στα οποία και αρωματικά. Στο νότιο τμήμα του,αφθονούν οι ελιές και οι φιστικιές, που αποτελούν την ανθρώπινη παρέμβαση. Έχει και πλούσια πανίδα, η οποία συνήθως είναι ορατή από τα ίχνη των ζώων αλλά και από τους ήχους τους.
Ο Ξεριάς και η λεκάνη απορροής του υπήρξαν για πολλούς αιώνες η περιοχή που ύδρευε την Λαμία, πριν φθάσει νερό από τον Γοργοπόταμο, αλλά και εξακολουθούν να υδρεύουν την βόρεια Λαμία. Οι μαθητές, φθάνοντας στον χώρο της βρύσης, ανατολικά της Αγ. Παρασκευής,
αρχικά προσανατολίστηκαν και κατόπιν, αφού μίλησαν για το τι είναι υγρότοπος, ξεκίνησαν την πορεία τους προς τα βόρεια, με συχνές στάσεις για να αναγνωρίσουν στοιχεία της χλωρίδας αλλά και γεωλογικά στοιχεία του Ξεριά, όπου στο ανατολικό τμήμα του κυριαρχεί ο ασβεστόλιθος, ένα υδατοπερατό πέτρωμα. Μίλησαν κατόπιν για τις ανασκαφές που έγιναν εκεί το 1993 και έφεραν σε φως 112 τάφους, που δείχνουν σχεδόν διαχρονική κατοίκηση της περιοχής από τον 9ο π.Χ. αιώνα έως τα βυζαντινά χρόνια και άλλα υπολείμματα από τα προϊστορικά χρόνια ακόμη. Μίλησαν επίσης για το Μυλαύλακο, τον ανοιχτό αγωγό που μετέφερε το νερό στη Λαμία και ύδρευε, άρδευε την πόλη αλλά και κινούσε μια σειρά από 12 μύλους κατά
το παρελθόν. Ίχνη από αυτόν τον “δρόμο του νερού” εντυπωσίασαν τους μαθητές, όπως το πέτρινο υδατογέφυρο που πρόσφατα αναπαλαιώθηκε. Είδαν και την παλιά δεξαμενή, η οποία κατασκευάστηκε προς το τέλος του 19ου αιώνα και μετέφερε σε κλειστούς πλέον σωλήνες, νερό καλύτερης ποιότητας. Επίσης αναγνώρισαν σημάδια από την παλιά κοίτη του ποταμού, πριν χιλιάδες χρόνια. Οι μαθητές συνέχισαν την πορεία τους μέχρι την λεγόμενη Δέση, όπου το νερό διαχωρίζεται και αρχίζει το Μυλαύλακο, με τη μορφή που έχει σήμερα ως αρδευτικό της περιοχής Αγ.Παρασκευής. Αφού μίλησαν και για την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων (βασική για την ύδρευση οικισμών), οι μαθητές απόλαυσαν τον βελτιωμένο χώρο αναψυχής στην παλιά δεξαμενή, μετά από τις πρόσφατες παρεμβάσεις του Δήμου Λαμιέων.
επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Σταυρόπουλος
Ν ευχαριστήσουμε θερμά τους συνοδοιπόρους και ξεναγούς μας στην όμορφη αυτή βόλτα, κυρίους Γιώργο Σταυρόπουλο και Γιώργο Αναγνώστου!