Διαδικτυακό μάθημα – Ασφάλεια στο διαδίκτυο

deafult

Aυτή την εβδομάδα στο μάθημα της Πληροφορικής θα γίνει ενημέρωση για θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο. Στην ψηφιακή τάξη του μαθήματος, την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 16.10 – 17.10, θα μας μιλήσει η κ. Μπουλνακάκη Κατερίνα, Αναλύτρια της #Safeline και Εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και στο τέλος της ενημέρωσης θα δεχθεί να απαντήσει σε απορίες μαθητών. Οι μαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων, εισέρχεστε στην ψηφιακή μας τάξη στις 16.10, με κλειστά κάμερα και μικρόφωνο, μπορείτε να χρησιμοποιείται το chat για τον χαιρετισμό σας. Ο κύριος Διευθυντής θα είναι εκεί να μας χαιρετίσει και να καλωσορίσει και ευχαριστήσει την ομιλήτρια. Μπορούν να είναι και οι γονείς δίπλα για να παρακολουθήσουν την ενημέρωση, όχι όμως από διαφορετική συσκευή, έτσι ώστε να μην υπερφορτωθεί η γραμμή, αφού θα παρευρίσκονται και τα τέσσερα τμήματα της Ε’ και ΣΤ΄ τάξης.
Σας περιμένουμε όλους εκεί, καθώς πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα που μας απασχολεί, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:

  • Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό το οποίο είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με Αρ. Πρωτ.: Φ.2.1/ΠΜ/ 177197/Δ7.
  • Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.
  • Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr/), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.

Κάθε χρόνο διοργανώνει μαθητικό διαγωνισμό με θέμα ” ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ” για τον εορτασμό της  Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου , με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των Online τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων.

Ας θυμηθούμε τη συμμετοχή των μαθητών της Ε΄ τάξης, όταν ήταν στην Γ΄ τάξη (2018-19) με θέμα “Οι 12 Άθλοι του Σύγχρονου Ηρακλή” :

Τάσση Παρασκευή, εκπαιδευτικός πληροφορικής