ΣΤ2 – Διατροφή και υγεία

fruits-695×390
Στο μάθημα της Γλώσσας οι μαθητές  αρθρογραφούν…
ΣΠΙΤΙΚΟ Ή ΕΤΟΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ;

Σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι λόγω της πολύωρης εργασίας τους, αλλά και εξαιτίας των πολλών υποχρεώσεων της καθημερινότητας, επιλέγουν να τραφούν με έτοιμα και πρόχειρα φαγητά.

Θα πρέπει να προσπαθούμε να τρεφόμαστε με σπιτικά φαγητά, τα οποία είναι παρασκευασμένα με υγιεινά και φρέσκα υλικά. Αυτά τα φαγητά  είναι πλούσια σε βιταμίνες, σε πρωτεϊνες και κυρίως σε καλά λιπαρά. Μπορεί να κοπιάζουμε για να  παρασκευάσουμε αυτά τα φαγητά, αλλά όμως ανταμειβόμαστε, γιατί παίρνουμε την εγγυημένη ποιότητά τους.

Τα πρόχειρα και έτοιμα φαγητά βομβαρδίζουν τον οργανισμό μας με πολύ βλαβερές ουσίες, είναι λιγότερο ποιοτικά και η γεύση τους δεν μπορεί να συγκριθεί με τις αγνές παρασκευές του σπιτιού μας.

Άρα λοιπόν θα πρέπει να προτιμούμε τα υγιεινά, καθαρά και νόστιμα φαγητά του σπιτιού μας και να αποφεύγουμε τα αμφίβολης ποιότητας, τυποποιημένα, έτοιμα και γεμάτα συντηρητικά φαγητά.

                                                                          Πηνελόπη

Τα σπιτικά φαγητά αναμφίβολα είναι η πιο υγιεινή προτίμηση. Αυτού του είδους τα φαγητά βοηθούν τον οργανισμό μας να αναπτύσσεται σωστά με όλα τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για την καλή λειτουργία του. Ακόμα τα «μαμαδίστικα» φαγητά, όπως αποκαλούνται περιέχουν βιολογικά, φρέσκα και θρεπτικά προϊόντα.

Τα έτοιμα φαγητά δε συμβάλουν στην καλή λειτουργά του οργανισμού μας. Παρόλα αυτά είναι η πιο συνηθισμένη τροφή στις μέρες μας. Ο κόσμος τα προτιμά, γιατί είναι μια γρήγορη και εύκολη λύση, ιδιαίτερα για αυτούς που δεν ξέρουν να μαγειρεύουν.

Η γνώμη μου είναι πως πρέπει να προτιμάμε τα σπιτικά φαγητά πολύ πιο συχνά από ότι τα έτοιμα. Πού και πού ας τρώμε και κανένα έτοιμο.

                                                                      Αθηνά

 Το σπιτικό φαγητό είναι πολύ καλύτερο από το έτοιμο. Το σπιτικό θα σε περιμένει ζεστό ζεστό, κάθε μεσημέρι στο τραπέζι! Αυτό μπορεί να είναι όσπρια, ζυμαρικά, κρέας ή ψάρι. Τα φαγητά αυτά τα φτιάχνουμε με ολόφρεσκα υλικά  που τα διαλέγουμε εμείς, είναι υγιεινά, με χαμηλά λιπαρά και χωρίς συντηρητικά. Έχουν σαν βάση τη μεσογειακή διατροφή, ενώ είναι και πιο οικονομικό. Μπορεί η παρασκευή τους να απαιτεί χρόνο, αλλά συμφέρει.

Το έτοιμο φαγητό είναι πολύ ανθυγιεινό και βλαβερό για όλους μας. Εμείς δεν μπορούμε να ξέρουμε, εάν τα υλικά τους είναι βιολογικά, τα έχουν πλύνει, είναι φρέσκα και προσεγμένα. Δεν ξέρουμε τον χώρο της κουζίνας που παρασκευάζονται ή  αν τα σκεύη που χρησιμοποιούν είναι καθαρά. Το μόνο θετικό που έχουν είναι ο σύντομος χρόνος παρασκευής τους. Είναι αυτό όμως θετικό;

Το σπιτικό φαγητό είναι το καλύτερο. Προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό, σε αντίθεση με το λεγόμενο fast food φαγητό.

                                                                              Εύα