ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΠΟΠΤΩΝ ΑΔΙΑΘΕΣΙΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ COVID – 19

Επειδή τις τελευταίες ημέρες γίνομαι αποδέκτης πολλών ερωτήσεων και αποριών σχετικά με το πώς θα χειριστούμε προσεχώς τις τυχόν εκδηλωθείσες αδιαθεσίες των μαθητών μας – οι οποίες προφανώς μπορεί να είναι ύποπτες και για τον κορωνοϊό – σας παραθέτω παρακάτω τα κύρια σημεία των εγγράφων που μας έχουν αποσταλλεί:

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ:

– Όταν ένα παιδί εκδηλώσει στο σπίτι του μια αδιαθεσία και παραπονεθεί στους γονείς του γι’ αυτήν, οι γονείς του, εφόσον τα συμπτώματα που παρατηρούν είναι συμβατά με λοίμωξη από τον COVID, τότε ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ, αντίθετα πρέπει να το κρατήσουν στο σπίτι και κατά την κρίση τους αλλά και κατά σύστασή μας να απευθυνθούν σε γιατρό, ειδοποιώντας ταυτόχρονα και τη Διευθύντρια  του Σχολείου  για την αδιαθεσία και την πρόθεσή τους να κρατήσουν το παιδί στο σπίτι μέχρι να διαπιστώσουν περί τίνος πρόκειται. Σε περίπτωση που ο γιατρός εξετάσει το παιδί και το παραπέμψει για τεστ για τον κορωνοϊό και πάλι οι γονείς πρέπει να ενημερώσουν τη Διευθύντρια ενώ εάν το τεστ βγει θετικό τότε αμέσως πρέπει να ενημερώσουν τη Διευθύντρια  για το αποτέλεσμα ώστε να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται!

ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ:

– Εάν το παιδί καθώς βρίσκεται στο σχολείο παραπονεθεί στο δάσκαλο/στη δασκάλα του τότε ο εκπαιδευτικός ενημερώνει την Υπεύθυνη Διαχείρισης covid-19, στην περίπτωσή μας τη Διευθύντρια και την Υποδιευθύντρια.

– Η Υπεύθυνη Διαχείρισης covid-19 παραλαμβάνει το παιδί από την τάξη του και το οδηγεί στο χώρο απομόνωσης που έχουμε ορίσει, την μικρή αίθουσα στο βάθος του διαδρόμου.

– Η Υπεύθυνη διερευνά και εκτιμά την κατάσταση του παιδιού λαμβάνοντας η ίδια τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας (μάσκα, γάντια, αντισηπτικό, ειδική ρόμπα) και εάν κρίνει απαραίτητο το θερμομετράει. Δεν του χορηγεί κανενός είδους φάρμακο! Του ζητά μόνον να φορά τη μάσκα του!

–  Αμέσως μετά ΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ!

– Οι γονείς (ο ένας τουλάχιστον από τους δύο) προσέρχονται το συντομότερο και αφού υπογράψουν μια βεβαίωση “παραλαβής” του παιδιού σε ένα απλό ειδικό έντυπο παραλαμβάνουν το παιδί για να το οδηγήσουν κατά σύστασή μας το συντομότερο σε γιατρό που θα το εξετάσει.

– Εάν ο γιατρός κρίνει ότι η αδιαθεσία του παιδιού δεν έχει καμία σχέση με τον κορωνοϊό τότε το παιδί είναι καλό να παραμείνει για μία τουλάχιστον ημέρα στο σπίτι του και έως ότου υποχωρήσουν τα όποια συμπτώματα είχε και στη συνέχεια επιστρέφει στο σχολείο.

– Εάν όμως ο γιατρός κρίνει ότι η αδιαθεσία είναι ύποπτη για κορωνοϊό και παραπέμψει το παιδί για τεστ, τότε πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το σχολείο (δάσκαλος/διευθυντής) και μέχρι να βγει το αποτέλεσμα το παιδί παραμένει απομονωμένο στο σπίτι του. Τα υπόλοιπα παιδιά έρχονται κανονικά στο σχολείο μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ.

– Εάν το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό το παιδί επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την υποχώρηση του πυρετού και των συμπτωμάτων του.

– Εάν όμως το αποτέλεσμα του τεστ είναι θετικό στον κορωνοϊό τότε ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Διευθύντρια) καθώς και κάθε άλλος υπεύθυνος εξωσχολικών δραστηριοτήτων του παιδιού και φυσικά η οικογένεια κρατά το παιδί στο σπίτι του εφαρμόζοντας και τις λοιπές οδηγίες του ιατρού.  Ο Διευθυντής θα ενημερώσει στη συνέχεια τη Δ/νση Εκπαίδευσης και τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας οι οποίες με τη σειρά τους ειδοποιούν τον ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών του παιδιού.

Εννοείται ότι στην περίπτωση θετικού τεστ θα γίνει

καθαρισμός και απολύμανση σε όλους τους χώρους του σχολείου στους οποίους κινήθηκε το παιδί.

– Το παιδί που διαγνώστηκε ως ασθενής από κορωνοϊό θα επιστρέψει στο σχολείο έπειτα από τουλάχιστον 10 ημέρες και εφόσον έχει υποχωρήσει ο πυρετός του.

– Όλες οι στενές επαφές του παιδιού που θα ιχνηλατηθούν και θα επιβεβαιωθούν (π.χ. τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί της τάξης του άρρωστου παιδιού) θα απομακρυνθούν από το σχολείο με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και θα επιστρέψουν έπειτα από 14 ημέρες τουλάχιστον. Όποιο από αυτά τα άτομα (παιδιά, εκπαιδευτικοί) εκδηλώσει συμπτώματα πρέπει να κάνει αμέσως το προβλεπόμενο τεστ και εάν αυτό βγει θετικό τότε το άτομο αντιμετωπίζεται ως επιβεβαιωμένο περιστατικό (οπότε και πάλι πρέπει να ενημερωθεί το σχολείο κ.τ.λ.).  Εάν το παιδί μετακινείται και με λεωφορείο θα απομακρυνθούν από το σχολείο και οι στενές επαφές που είχε στο λεωφορείο κατά τις 48 ώρες πριν από την εκδήλωση της αδιαθεσίας του

– Εάν για κάποιο λόγο το παιδί κρίνεται ύποπτο για κορωνοϊό αλλά για οποιοδήποτε λόγο ΔΕΝ υποβληθεί σε τεστ, τότε κρατείται από τους γονείς του στο σπίτι του για τουλάχιστον 10 ημέρες από την έναρξη της αδιαθεσίας του, εκτός εάν ο γιατρός προβεί σε διάγνωση για άλλη ασθένεια.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1η: Σε κάθε περίπτωση, στο σχολείο μας, μόλις κάποιος μαθητής  μας, μας δηλώσει αδιαθεσία, εμείς κατά απόλυτη προτεραιότητα θα καλέσουμε εσάς τους γονείς για να παραλάβετε το παιδί σας, όπως κάναμε και στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις! Πέραν αυτής της ενέργειας δεν θα πράξουμε τίποτα άλλο!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2η: Εάν μας ενημερώσετε για θετικό κρούσμα έπειτα από διενέργεια τεστ θα είμαστε σε άμεση επικοινωνία ως σχολείο με τη Δ/νση Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ και με τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και εάν αποφασιστεί απομάκρυνση όλων των παιδιών του τμήματος ή το κλείσιμο όλου του σχολείου θα σας ενημερώσουμε ΑΜΕΣΑ με τα γνωστά μέσα ενημέρωσης που έχουμε στη διάθεσή μας και χρησιμοποιούμε ήδη (μηνύματα, ιστοσελίδα, τηλέφωνα, SMS).

Από το σχολείο

 

 

Σχετικά με 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΙΣΑΜΟΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες το 1ο Δημ. Σχολ. Κισάμου ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας υπό τον τύπο Κοινοτικό Σχολείο Καστελλίου Κισάμου. Η ίδρυσή του έγινε με δαπάνη των κατοίκων της κοινότητας από τους οποίους και συντηρείτο.

Ως δημόσιο σχολείο άρχισε να λειτουργεί κατά πάσα πιθανότητα από το σχολ. Έτος 1899-1900, αφότου χρονολογούνται και τα επίσημα βιβλία του αρχείου του σχολείου. (ΙΙ/1899 διάταγμα της Κρητικής Πολιτείας, ΦΕΚ 87/7-10-1899


Περισσότερες πληροφορίες

Δείτε όλα τα άρθρα του/της 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΙΣΑΜΟΥ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *