29-04-22 Νέα Πρωτόκολλα COVID-19 στην εκπαίδευση

rsz_mak-1.jpgΟι εκπαιδευτικές μας μονάδες θα ανοίξουν μετά τις διακοπές του Πάσχα με νέο πρωτόκολλο, σύμφωνο με τη διεθνή τάση αποκλιμάκωσης των μέτρων κατά της COVID-19, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών, ενώ θα εξακολουθήσουν να διατηρούνται σε ισχύ μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Ειδικότερα:

Στα σχολεία:

  • Διατηρείται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και η χρήση αντισηπτικών, ο τακτικός αερισμός χώρων, ο σχολαστικός καθαρισμός επιφανειών και εξοπλισμού, τα ξεχωριστά διαλείμματα κ.λπ.
  • Δεν θα διενεργούνται τακτικοί αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για προσέλευση στη σχολική μονάδα από μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) – Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.).
  • Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. θα διενεργούν προληπτικά 1 ράπιντ τεστ την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη. (Ειδικά, για την προσέλευση την ερχόμενη εβδομάδα, το πρώτο τεστ θα διενεργείται έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022.)

 

Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εντός σχολικού πλαισίου:

  • Οι εμβολιασμένοι και μη μαθητές και εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. διενεργούν 2 σελφ τεστ (ημέρες 0-1 και 4) δωρεάν (θα διατίθενται από τα σχολεία) και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

 

Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εκτός σχολικού πλαισίου:

  • Οι εμβολιασμένοι μαθητές επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν σελφ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.
  • Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν σελφ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
  • Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν ράπιντ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.
  • Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν ράπιντ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

 

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στην τάξη, ισχύει ό,τι και στο γενικό πληθυσμό, για εμβολιασμένους και μη μαθητές και εκπαιδευτικούς:

  • Παραμονή του κρούσματος σε απομόνωση επί 5 ημέρες τουλάχιστον, με ημέρα λήψης του θετικού τεστ να θεωρείται ως ημέρα 0.
  • Μετά την πάροδο 5 ημερών απομόνωσης και εφόσον (α) έχει υποχωρήσει πλήρως ο πυρετός για ένα 24ωρο χωρίς χρήση αντιπυρετικών και (β) δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα ή τα συμπτώματα βελτιώνονται, διακόπτεται η απομόνωση.
  • Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται, παρατείνεται η απομόνωση.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

 

Πλέον, οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. δεν κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία τακτική βάση, παρά μόνο εφόσον προκύψει σχετική υποχρέωση, π.χ. σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα. Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. συνεχίζουν να κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία βάση για τον τακτικό εργαστηριακό τους έλεγχο 1 φορά την εβδομάδα και, παράλληλα, υποχρεούνται να κάνουν δήλωση για τους διαγνωστικούς ελέγχους που διενεργούν ως στενές επαφές κρούσματος εντός και εκτός σχολικού πλαισίου. (Αντίστοιχα, για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ιδιωτικών σχολείων, οι δηλώσεις που χρειάζονται σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο εξακολουθούν να γίνονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.)

Στα Πανεπιστήμια, ΙΕΚ και Κολλέγια:

  • Οι μη εμβολιασμένοι καθηγητές διενεργούν 1 ράπιντ τεστ την εβδομάδα με δικό τους κόστος, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση την Τρίτη. (Ειδικά για την προσέλευση την ερχόμενη εβδομάδα, το πρώτο τεστ θα διενεργείται έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση την Τετάρτη.)
  • Οι μη εμβολιασμένοι φοιτητές/καταρτιζόμενοι/σπουδαστές δεν υποβάλλονται σε τακτικό υποχρεωτικό έλεγχο.
  • Πλέον, οι μη εμβολιασμένοι φοιτητές δεν κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία τακτική βάση, λόγω της άρσης των υποχρεωτικών τακτικών ελέγχων τους.
  • Η συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες των ανωτέρω εκπαιδευτικών δομών και η πρόσβαση στις δραστηριότητές τους (π.χ. αναγνωστήρια, βιβλιοθήκες, εξετάσεις, ορκωμοσίες, συνέδρια, εστιατόρια, κυλικεία, γυμναστήρια) ευθυγραμμίζονται με τα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν γενικά, επομένως δεν θα διενεργούνται πλέον έλεγχοι πιστοποιητικών εμβολιασμού ή τεστ από μη εμβολιασμένους.
  • Ελεύθερη είσοδος επισκεπτών στις φοιτητικές εστίες.
  • Διατήρηση της υφιστάμενης υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

 

Η υπευθυνότητα που έχει επιδείξει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, τόσο ως προς την τήρηση των μέτρων όσο και ως προς την ανταπόκριση στον εμβολιασμό, αποτελεί παράδειγμα για την ελληνική κοινωνία. Ο εμβολιασμός παραμένει η ισχυρότερη ασπίδα μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΠΗΓΗ :ΥΠΑΙΘ

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου στη Λιθουανία στο πλαίσιο της 2ης εκπαιδευτικής συνάντησης Erasmus+ “R.I.V.E.R.S”

Στις 27 Μαρτίου η ομάδα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου ξεκίνησε ένα μακρύ ταξίδι για να παρακολουθήσει τη δεύτερη κινητικότητα στο πλαίσιο του έργου Erasmus + R.I.V.E.R.S, που αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε στη Λιθουανία.

Τα μέλη της αποστολής ήταν ο Διευθυντής κ. Σιδέρης Μοτσιόλας, η συντονίστρια κ. Κοντομήτρου Κωνσταντία, και οι μαθήτριες, Καλαντζή Ναταλία, Κοροκίδα Μαρία, Μπραούσα Χριστίνα.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από Αθήνα για Βίλνιους έγινε μια ολιγόωρη στάση στο Βερολίνο.

Έτσι δόθηκε η ευκαιρία στα μέλη της ελληνικής αποστολής να επισκεφθούν  την πόλη, το κέντρο της, να δουν, το κοινοβούλιο, την πύλη του Βραδεμβούργου και να περπατήσουν στον πιο κεντρικό δρόμο Under der Linden με το Πανεπιστήμιο Humboldt, τον καθεδρικό ναό Berliner Dom, το μουσείο stazi και την πλατεία Αλεξάντερ με τον πανύψηλο πύργο της τηλεόρασης.

Μια σύντομη επίσκεψη αλλά πολύ ενδιαφέρουσα.

H 1η μέρα ξεκίνησε με συνάντηση των αντιπροσωπειών με τον δήμαρχο της πόλης του Kendainai κ. Valentino Tamoulis ο οποίος υποδέχθηκε τις αποστολές και είχε φιλική και ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί τους.

Κάθε αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να μοιραστεί την τεχνογνωσία – εμπειρία της σε θέματα περιβάλλοντος που βιώνουν στη χώρα της. Ο Διευθυντής του σχολείου προσκάλεσε τον Δήμαρχο να επισκεφθεί μαζί με την αποστολή της Λιθουανίας τον Ιούνιο το Καρπενήσι. Η πρόσκληση έγινε δεκτή και ο Δήμαρχος εφόσον του επιτρέψουν οι υποχρεώσεις του θα επισκεφθεί την πόλη μας

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή δώρων και οι αποστολές φωτογραφήθηκαν με το δήμαρχο και αποχώρησαν.

Τα μέλη των αποστολών στη συνέχεια μετέβησαν στο σχολείο υποδοχής “Ryto” progimnazija και έγιναν δεκτά με χειροκροτήματα από τους μαθητές.

Στην είσοδο τους περίμεναν με κέρασμα δύο μαθήτριες και ένας μαθητής ντυμένοι με παραδοσιακές στολές!

Στην αίθουσα εκδηλώσεων τους υποδέχθηκε η διευθύντρια του σχολείου κ. Svetlana Denisova.

Η τελετή έναρξης ήταν υπέροχη και εντυπωσιακή!

Οι Λιθουανοί μαθητές παρουσίασαν όμορφους τοπικούς χορούς,  η χορωδία τραγούδησε μελωδικά με τη συνοδεία μουσικών οργάνων που έπαιζαν μαθητές.

Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν μαθήτριες και μαθητές του σχολείου συναντήθηκαν με τους εκπαιδευτικούς της Ελλάδας μετά από τρία χρόνια. Οι μαθητές/τριες είχαν έρθει στο Καρπενήσι κατά τη διάρκεια προηγούμενου Erasmus+ H.E.A.L. και είχαν φιλοξενηθεί από οικογένειες.

Μετά το διάλειμμα οι αποστολές ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου. Μετά το μεσημεριανό γεύμα οι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους πραγματοποίησαν ένα ενδιαφέρον σεμινάριο κατασκευής ξύλινων φωλιών για τα πουλιά! Επίσης έγινε ανταλλαγή δώρων με τη Διεύθυνση του σχολείου!

Η πρώτη μέρα έκλεισε με ένα εξαιρετικό δείπνο!

Η 2η ημέρα κινητικότητας ήταν γεμάτη με πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς από τις 6 χώρες εταίρους (Πορτογαλία, Λιθουανία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Σλοβακία και Κροατία).

Το πρωί οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήριο για τους καλύτερους τρόπους ανακύκλωσης ενώ οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν σεμινάριο για την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση των φυσικών πόρων (οικολογική βιωσιμότητα).

Μετά το τέλος των εργαστηρίων οι μαθητές έγιναν στυλίστες και δημιουργούσαν ρούχα χρησιμοποιώντας μόνο ανακυκλώσιμα υλικά. Στη συνέχεια παρέλασαν με περηφάνια και παρουσίασαν στο κοινό τα ρούχα τους καταχειροκροτούμενοι.

Μετά το μεσημεριανό γεύμα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο όμορφο Περιφερειακό Πάρκο Krekenava, όπου ρέει ο ποταμός Νεβέζης. Εδώ είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε ένα μικρό μουσείο που στα εκθέματά του περιλαμβάνει πληροφορίες για την πανίδα, τη χλωρίδα καθώς επίσης και άλλες σχετικές πληροφορίες για αυτό το ποτάμι. Παράλληλα έγινε η αδελφοποίηση των ποταμών των πόλεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Με την επιστροφή μας στο σχολείο, ένας δάσκαλος από κάθε αντιπροσωπεία κρέμασε σε ένα δέντρο τη ζωγραφισμένη και στολισμένη φωλιά, birdhouse, που είχαν φτιάξει στο εργαστήριο τη Δευτέρα.

Ήταν μια όμορφη και σημαντική στιγμή γιατί είναι σίγουρο ότι αυτά τα σπιτάκια θα ενθουσιάσουν πολλά πουλιά που σύντομα θα πετάξουν πάνω από τις καταπράσινες εκτάσεις του σχολικού χώρου.

Η μέρα έκλεισε με ένα ξεχωριστό δείπνο για τις αντιπροσωπείες.

Η 3η μέρα ήταν αφιερωμένη στην πόλη Κάουνας. Μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε δύο εργαστήρια, ένα για τη δημιουργία ενός διακοσμητικού κομματιού χρησιμοποιώντας γυαλί και το άλλο για τα πουλιά που ζουν στη Λιθουανία.

Επίσης είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Μουσείο Ζωολογίας του Kaunas Tadas Ivanauskas και να γνωρίσουν τον κεντρικό δρόμο της πόλης «Laives aleja».Η πόλη του Kaunas είναι φέτος η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού φαγητού έπεσε αρκετά η θερμοκρασία με αποτέλεσμα να σημειωθεί ελαφρά χιονόπτωση!

Το απόγευμα οι αποστολές είχαν το χρόνο να επισκεφθούν το εμπορικό κέντρο Akropolis.

Η 4η  μέρα ήταν αφιερωμένη στην πόλη που φιλοξένησε τις αποστολές, το Κενταϊνάι.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν το ιστορικό μουσείο της πόλης, δύο ναούς, το παλιό δημαρχείο και περπάτησαν στα πλακόστρωτα σοκάκια της παλιάς πόλης μαθαίνοντας λίγα πράγματα για την ιστορία και τον πολιτισμό της.

Το Κενταϊνάι είναι η “πρωτεύουσα των αγγουριών” και για το λόγο αυτό οι αποστολές επισκέφθηκαν το μεγαλύτερο και υπερ σύγχρονο οικολογικό θερμοκήπιο της Λιθουανίας όπου όλες οι διαδικασίες είναι 100% φυσικές και άρα φιλικές προς το περιβάλλον. Η ξενάγηση περιλάμβανε  ενημέρωση για τον τρόπο παραγωγής των αγγουριών (φύτεμα, πότισμα, μάζεμα καρπού κλπ).

Στο τέλος της επίσκεψης οι αποστολές δοκίμασαν τα νόστιμα αγγούρια!

Η μέρα έκλεισε με το αποχαιρετιστήριο δείπνο στη μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου που φιλοξένησε τις αποστολές.

Η χορευτική ομάδα του Kėdainių “Ryto” progimnazija παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς με τη συνοδεία μουσικών οργάνων που “έπαιζαν” εκπαιδευτικοί του σχολείου.

Η βραδιά κύλησε με γκουρμέ φαγητό αναψυκτικά – ποτά και με πολύ χορό από όλους!

Στο τέλος σε μια όμορφη τελετή έγινε η απονομή των αναμνηστικών της επίσκεψης στη Λιθουανία από τη Λιθουανή συντονίστρια κ. Oksana Nečajeva.

Όλοι ευχαρίστησαν τους οικοδεσπότες για την άψογη οργάνωση του προγράμματος Erasmus Plus R.I.V.E.R.S. και ανανέωσαν το επόμενο ραντεβού στην Ελλάδα, στο Καρπενήσι στις 6 Ιουνίου.

Την 5η μέρα του προγράμματος όλες οι αποστολές αποχαιρέτησαν το φιλόξενο Kedainai και πήραν το δρόμο της επιστροφής. Λίγο πριν το Βίλνιους επισκέφθηκαν το Trakai Island Castle, ένα νησιωτικό κάστρο που βρίσκεται στο Trakai της Λιθουανίας, σε ένα νησί στη λίμνη Galvė. Η κατασκευή του πέτρινου κάστρου ξεκίνησε τον 14ο αιώνα από τον Kęstutis και γύρω στο 1409 ολοκληρώθηκαν τα μεγάλα έργα από τον γιο του Vytautas the Great, ο οποίος πέθανε σε αυτό το κάστρο το 1430.

Στη συνέχεια έφθασαν στην πρωτεύουσα, το Βίλνιους το οποίο είναι γνωστό για την μπαρόκ αρχιτεκτονική του.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης (Παλιά Πόλη), που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, θεωρήθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco.

Όπως οι περισσότερες μεσαιωνικές πόλεις, έτσι και το Βίλνιους αναπτύχθηκε γύρω από το δημαρχείο. Η κύρια αρτηρία του είναι η οδός Πίλιες, που συνδέει το παλάτι του κυβερνήτη και το δημαρχείο. Υπάρχουν περισσότερες από 40 εκκλησίες στη πόλη, πολλές από τις οποίες σε ύφος μπαρόκ.

Αργά το απόγευμα όλες οι αποστολές κατέλυσαν στο ξενοδοχείο. Αυτό σήμανε το τέλος της εκπαιδευτικής επίσκεψης στη Λιθουανία!

Τα μέλη των αποστολών ευχαρίστησαν τους Λιθουανούς οικοδεσπότες για την άψογη οργάνωση και τις ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που ετοίμασαν.

Η παρουσία της αποστολής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου στη Λιθουανία τελείωσε το Σάββατο 2 Απριλίου με την επιστροφή της στην πατρίδα!

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στο Καρπενήσι, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο από τις 5-6 έως τις 10-6.

Ο Διευθυντής και αρχηγός της Ελληνικής αποστολής κ. Σιδέρης Μοτσιόλας ευχαριστεί, την συντονίστρια του προγράμματος κ. Κοντομήτρου Κωνσταντία, και τις μαθήτριες, Καλαντζή Ναταλία, Κοροκίδα Μαρία, Μπραούσα Χριστίνα για την άριστη παρουσία τους κατά τη διάρκεια της κινητικότητας. Επίσης ευχαριστεί και τον εξωτερικό συνεργάτη του προγράμματος κ. Παρούτσα Διονύσιο για τη συνεισφορά του.

Αξίζει ιδιαίτερα να τονιστεί ότι στην υλοποίηση του προγράμματος συμμετέχει ενεργά και η Αντιπεριφέρεια, καθώς μέσω του ΟΠΑΣΤΕ καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης των αποστολών από και προς την Αθήνα, παρέχοντας έτσι μια σημαντική ένεση ρευστότητας προκειμένου να συμμετέχουν στις κινητικότητες περισσότεροι μαθητές. Πρόκειται για μια διαρκή πρωτοβουλία του ίδιου του αντιπεριφερειάρχη Άρη Τασιού, για την οποίο ο Διευθυντής του σχολείου εκφράζει ιδιαίτερες ευχαριστίες.

Διαιτολόγιο εβδομάδας 2-6 Μαΐου

Θα πραγματοποιηθούν δύο διανομές, την Τρίτη 03/05, οπότε θα παραλάβουμε τα γεύματα της Τρίτης και της Τετάρτης, την Τετάρτη 04/05, θα παραλάβουμε τα γεύματα τα γεύματα της Πέμπτης & Παρασκευής.

Επισυνάπτεται το διαιτολόγιο

Περισσότερα

e -twinning “ArtEdison”, Ε’ τάξη

Στο πλαίσιο του προγράμματος e -twinning “ArtEdison”, οι μαθητές της Ε’ τάξης με την καθοδήγηση της Δασκάλας τους κ. Βλάχου Ειρήνης, γνώρισαν τον ζωγράφο Wassily Kandinsky και κάποια από τα έργα του.

Με την βοήθεια του Edison robot έγιναν και οι ίδιοι δημιουργοί του δικού τους πίνακα ζωγραφικής.

Στο Βίντεο που ακολουθεί φαίνεται βήμα-βήμα ολόκληρο το project.

Συγχαρητήρια στους μικρούς μας καλλιτέχνες!

«Πλάθω Λαζαράκια με τα δύο χεράκια, ο φούρνος θα τα ψήσει, Πάσχα θα μυρίσει!»

«Πλάθω Λαζαράκια με τα δύο χεράκια, ο φούρνος θα τα ψήσει,

Πάσχα θα μυρίσει!»

Πραγματικά, μύρισε Πάσχα στην αυλή του σχολείου μας την Τρίτη 12 Απριλίου, όταν τα πρωτάκια μας και τα νηπιάκια του 1ου Νηπιαγωγείου έφτιαξαν πεντανόστιμα Λαζαράκια.

Τα Λαζαράκια είναι ένα πασχαλινό έθιμο που γίνεται στα νοικοκυριά το Σάββατο του Λαζάρου. Είναι μικρά σταφιδοψωμάκια που μοιάζουν με ανθρωπάκια. Μέσα στη ζύμη συνήθως βάζουν σταφίδες, καρύδια ή ό,τι άλλο παράγει ο κάθε τόπος. Για τα μάτια, τους βάζουν καρφάκια από γαρίφαλα, ενώ το σώμα τους μοιάζει να είναι τυλιγμένο με φασκιές, όπως ακριβώς παρουσιάζεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Μάλιστα λένε «Λάζαρο αν δε πλάσεις, ψωμί δε θα χορτάσεις».

Ήταν μια πολύ όμορφη εικόνα να βλέπει κανείς τόσο τα πρωτάκια όσο και τα νηπιάκια να πλάθουν, να στολίζουν και να τραγουδούν τα Λαζαράκια τους. Στη συνέχεια, τα πρωτάκια με μεγάλη προθυμία βοήθησαν τα νηπιάκια να γράψουν στο χαρτί τη λέξη  «ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ», ενώ εκείνα ανταποκρίθηκαν με χαρά και τελικά όταν τα παιδιά χαμογελούν, ο κόσμος ομορφαίνει…

Τέλος, τραγούδησαν όλα μαζί τα κάλαντα του Λαζάρου και απόλαυσαν τα φρεσκοψημένα τους Λαζαράκια.

Την παραπάνω δραστηριότητα, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα της ομαλής μετάβασης των νηπίων στο Δημοτικό σχολείο, συντόνισαν οι νηπιαγωγοί κα. Μουτσώκου Αγγελική και κα. Μάντζαρη Έλενα καθώς και οι εκπαιδευτικοί κα. Μήλα Βασιλική και η κα. Βουτσέλη Δήμητρα, με την αμέριστη στήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος της Προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου κα. Μπανιά Μαργαρίτας και του Διευθυντή της σχολικής μονάδας κ. Μοτσιόλα Σιδέρη.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Οι εκπαιδευτικοί του 1ου Νηπιαγωγείου

& του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου Περισσότερα

Η τέχνη αναπτύσσει τη δημιουργικότητα και η δημιουργικότητα την τέχνη

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ομαλή μετάβαση νηπίων στο Δημοτικό Σχολείο», πραγματοποιήθηκε η δεύτερη δράση του Νηπιαγωγείου μας μαζί με τους μαθητές της Α΄ Τάξης του Δημοτικού και σε συνεργασία με τη Δασκάλα τους κ. Μήλα Βασιλική και την Εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής κ. Βουτσέλη Δήμητρα.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των νηπίων και των μαθητών του Δημοτικού αλλά και η οργάνωση από κοινού εκπαιδευτικών εμπειριών, οι οποίες θα προσφέρουν στους μαθητές ενίσχυση της αυτοπεποίθησης τους για ομαλή μετάβαση τους στο Δημοτικό.

Η κοινή μας δράση πραγματοποιήθηκε μέσα από δύο εικαστικά εργαστήρια, τα οποία υλοποιήθηκαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου..

IMG 20220405 102708IMG 20220406 123950

Τα έργα των παιδιών διακοσμούν στις τάξεις μας!

«Η τέχνη αναπτύσσει τη δημιουργικότητα και η δημιουργικότητα την τέχνη», το μήνυμα αυτό έστειλαν με τα έργα τους οι μαθητές της Α΄ Τάξης σε συνεργασία με τα νήπια του 1ου Νηπιαγωγείου Καρπενησίου, σε μια κοινή δράση που υλοποιήθηκε το διήμερο 5 και 6 Απριλίου 2022, στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας.

Οι λιλιπούτειοι ζωγράφοι με τη δύναμη της φαντασίας, του ενθουσιασμού και της αγάπης δημιούργησαν αξιόλογους πίνακες ζωγραφικής, εμπνευσμένους από έργα διακεκριμένων καλλιτεχνών. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 5 Απριλίου με την τεχνική του κολλάζ, της χαρακτικής και τη μαγεία της τέμπερας αποτύπωσαν  με το δικό τους χαριτωμένο τρόπο έργο «Πουλιά» του Αλέκου Φασιανού, ενός από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους.

Την Τετάρτη 6 Απριλίου έδωσαν το δικό τους στίγμα σε μια αυτοπροσωπογραφία της Φρίντα Κάλο, της Μεξικάνας ζωγράφου, που είναι μια από τις διάσημες φυσιογνωμίες στον κόσμο, η οποία κατάφερε μέσα από τα έργα της να μετατρέψει τον πόνο σε τέχνη και πάθος για ζωή.

Η τέχνη άλλωστε είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσουν τα παιδιά καινούργιες γνώσεις. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι μέσω της τέχνης μαθαίνουν να επικοινωνούν με τον κόσμο εκφράζοντας τις σκέψεις τους. Οι κινήσεις τους συντονίζονται με τα συναισθήματα τους και τα συναισθήματα με το μυαλό τους. Η γλώσσα του σώματος και τα έργα τους «μιλάνε» αντί γι΄ αυτά και έτσι τα παιδιά νοιώθουν ελεύθερα να εκφραστούν όπως θέλουν. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Γιώργο Σεφέρη, η Τέχνη είναι το υψηλότερο μέσο που βοηθά τους ανθρώπους να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον.

Κλείνοντας, πιστεύουμε ότι η ευχάριστη και δημιουργική αυτή ενασχόληση, που αποτελεί μέρος ενός οργανωμένου συνόλου δράσεων, θα συμβάλλει καθοριστικά στην ομαλή μετάβαση των νηπίων μας στο Δημοτικό Σχολείο, που άλλωστε αυτός είναι και ο πρωταρχικός στόχος της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις ενταγμένες σε αυτό το πρόγραμμα για την «Ομαλή μετάβαση των νηπίων στο Δημοτικό σχολείο».

Οι εκπαιδευτικοί που εκπονούν το πρόγραμμα είναι η κα Βασιλική Μήλα, εκπαιδευτικός Α’ Τάξης, η κα Δήμητρα Βουτσέλη, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, η κα Αγγελική Μουτσώκου νηπιαγωγός και η κα. Έλενα Μάντζαρη νηπιαγωγός.  (Το παραπάνω κείμενο επιμελήθηκε η κα Μήλα)

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ