ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΜΥΣΤΡΑ

1

Βρισκόμαστε με τους μαθητές/τριες της Ε’ τάξης του σχολείου μας  σε ένα συναρπαστικό ιστορικό εκπαιδευτικό ταξίδι  , που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εκπ/κού προγράμματος:

«Βυζαντινός περίπατος στο Μυστρά: Ιστορία-Τέχνη-Πολιτισμός» που υλοποιείται από την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Επιπλέον η Ε΄ τάξη διδάσκεται τη Βυζαντινή Ιστορία

Η καστροπολιτεία του Μυστρά, έπειτα από οκτώ αιώνες, συνεχίζει να εκπέμπει τη λάμψη και το μεγαλείο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αποκαλύπτοντας τη μοναδική της ιστορία.

Μέσα από το πρόγραμμα «Βυζαντινός περίπατος στον Μυστρά: Ιστορία-Τέχνη-Πολιτισμός», οι μαθητές προσεγγίζουν τη βυζαντινή κληρονομιά μέσα από την ιστορική, καλλιτεχνική και πολιτιστική της διάσταση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη μελέτη των σωζόμενων τοιχογραφιών, οι οποίες, μέσα από τα χρώματα και τα σχέδιά τους, αφηγούνται στιγμές της βυζαντινής τέχνης κατά την Παλαιολόγεια περίοδο (1204-1453). Οι βιωματικές δράσεις ενισχύουν τη μάθηση, επιτρέποντας στους μαθητές να ανακαλύψουν με δημιουργικό τρόπο τα μυστικά που κρύβονται στους τοίχους των ιστορικών μνημείων.

Παράλληλα, η διαδικτυακή περιήγηση στα μονοπάτια της καστροπολιτείας δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν  τον υψηλό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στο Δεσποτάτο του Μυστρά. Η επαφή με αυτόν τον μοναδικό ιστορικό χώρο τους βοηθά να διαμορφώσουν ιστορική και πολιτισμική συνείδηση, κατανοώντας τη σημασία του βυζαντινού παρελθόντος στον σύγχρονο κόσμο.

200619173947 034 1

Ξεκινήσαμε με τη γεωγραφική θέση του Μυστρά , συνεχίσαμε με τη μελέτη των ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν τον Μυστρά, από την ίδρυσή του τον 13ο αιώνα έως την ακμή του ως κέντρο του Δεσποτάτου του Μορέως. Μέσα από χάρτες, κείμενα και πηγές, οι μαθητές ανακάλυψαν πώς η πόλη αναπτύχθηκε και έγινε ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά και διοικητικά κέντρα του ύστερου Βυζαντίου.

Οι μαθητές/τριες, χωρίστηκαν σε 3 ομάδες:   “Καντακουζηνοί”, ”  Παλαιολόγοι”, ” Οδηγήτρια-Αφεντικό”.

Βρήκαν  τις σημαντικότερες εκκλησίες και  μελέτησαν την ιστορία της καθεμιάς. Στη συνέχεια αντιστοιχίσανε τις τοιχογραφίες που ανήκουν σ΄ αυτές.

c71e6d9218a8ba59e4a81c58fe33d7f6 XL maxresdefault

5images

  • Ο Άγιος Δημήτριος, η μητρόπολη, όπου στέφθηκε αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.
  • Η Οδηγήτρια (ή “Αφεντικό”), ένας μεγάλος και εντυπωσιακός ναός.
  • Η Αγία Σοφία, που ήταν ο ναός των παλατιών.
  • Η Περίβλεπτος, γεμάτη με όμορφες τοιχογραφίες.
  • Η Παντάνασσα, μια από τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες με φραγκικές επιρροές στην αρχιτεκτονική της
  • δημιούργησαν :

Η ΑΚΡΟΣΤΟΙΧΙΔΑ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ     και το ταξίδι συνεχίζεται

Υπεύθυνη εκπ/κός: Κρίκη Ευαγγελία