ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Το Διεθνές Δίκτυο Εκπαίδευσης για την Αειφορία “Από τη Μυθολογία στο Διάστημα – Myth2space”, το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας και Κυκλάδων σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος», το World Human Forum και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, πραγματοποίησε το 1ο Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο «Ο κόσμος, ο μικρός, ο μέγας!».
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στην Αγία Παρασκευή, την Παρασκευή 6, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024.
Μαθητές, Μαθήτριες και Επιστήμονες μίλησαν και συζήτησαν για την Τεχνολογία, το Διάστημα, τον Πολιτισμό, τις Τέχνες, τη Φύση και τον Άνθρωπο.
Το συνέδριο ήταν μια μεγάλη συνάντηση, στην οποία 6.000 μαθητές και μαθήτριες από 140 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού μοιράστηκαν τις κοινές τους δράσεις για ένα καλύτερο μέλλον! Μέσα από μαθητικά projects, παιχνίδια, κατασκευές και εμπνευσμένες βιωματικές δραστηριότητες, τα σχολεία μαθαίνουν και πρωτοπορούν!.
Το σχολείο μας συμμετείχε με θέμα: «Από την Όθρυ στο Διάστημα», με την Ε΄τάξη κατά το σχολ.έτος 2023-24.
Συνεργαζόμενο Σχολείο: 6ο Δημ. Σχολείο Αγίας Παρασκευής
Την παρουσίαση στο συνέδριο πραγματοποίησαν διαδικτυακά οι μαθήτριες: Γκάτζο Ιωάννα, Σιδέρη Αντωνία και Κων/να Πάσιου.
Η εργασία «Από την Όθρυ στο Διάστημα» συνδυάζει την ιστορία, τη μυθολογία, την αστρονομία και τη φυσική κληρονομιά της Όθρυος. Αρχικά, παρουσιάστηκε ο Αλμυρός, μια ιστορική πόλη της Μαγνησίας κοντά στο βουνό, με πλούσια παράδοση και φυσικές ομορφιές. Η μελέτη επικεντρώθηκε στην Όθρυ, ένα ιστορικό και επιβλητικό βουνό, γνωστό για την Τιτανομαχία, όπου οι Τιτάνες αντιμετώπισαν τους Ολύμπιους θεούς.
Μέσα από ζωγραφιές και δημιουργικές δραστηριότητες, οι μαθητές ανέδειξαν τις μυθικές μορφές και τα τοπία της Όθρυος. Επιπλέον, εξερεύνησαν τις αστρονομικές αναφορές στη μυθολογία, με έμφαση στον Κρόνο και τους δορυφόρους του, που φέρουν ονόματα Τιτάνων. Δημιουργήθηκαν μοντέλα του Κρόνου και παρουσιάσεις που συνδύασαν την επιστήμη και τη μυθολογία.
Παράλληλα, αναδείχθηκε η πλούσια βιοποικιλότητα της Όθρυος, με πλήθος αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Οι μαθητές συνεργάστηκαν με τοπικό βοτανολόγο, έφτιαξαν φυτολόγια και έμαθαν για τη σημασία της αειφορίας. Τέλος, συμμετείχαν σε επιμορφωτική συνάντηση με θέμα την κλιματική αλλαγή και την τεχνητή νοημοσύνη, συνδέοντας το τοπικό οικοσύστημα με παγκόσμια ζητήματα. Η μελέτη του όρους Όθρυς είναι ένα ταξίδι που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Από τους θρύλους των Τιτάνων και τις αστρονομικές τους παραπομπές μέχρι τη μοναδική χλωρίδα και τις σύγχρονες προσπάθειες για αειφορία, η Όθρυς αποτελεί έναν ζωντανό πυρήνα ιστορίας, μύθου και οικολογικής σημασίας.
Η μελέτη αυτή παρουσίασε την Όθρυ ως έναν τόπο μοναδικής φυσικής ομορφιάς, μυθολογικής σημασίας και σύγχρονης οικολογικής αξίας, που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.
Συμμετείχαν οι μαθητές:
ΓΑΡΔΙΚΛΗΣ Δ., ΓΚΑΤΖΟ Ι., ΖΑΧΑΡΗ Α.,ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ Μ.,ΚΕΧΑΪΔΟΥ Α.,ΚΟΛΟΒΟΥ Δ.,ΚΟΜΝΙΩΤΗΣ Ο.
ΜΕΜΜΟΥ ΕΥ.,ΜΑΜΑΛΗΣ Ι.,ΠΑΣΙΟΥ Κ.,ΡΑΠΤΗΣ Γ.,ΣΑΡΑΦΗ Α.,ΣΙΑΜΕΤΗΣ Α.,ΣΙΔΗΡΑ Α.,ΣΤΕΡΓΙΟ Α.
ΤΣΕΛΑ Σ., ΚΟΚΚΩΝΗ Ε.
Για ένα μέλλον πιο βιώσιμο και πιο δημιουργικό!