ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ

 

 

σπαταλη τροφιμων

Το Ταξίδι της Τροφής και η Σημασία της Μείωσης των Αποβλήτων Τροφίμων

Οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ενημερωτική παρουσίαση από έναν υπεύθυνο φορέα σχετικά με το ταξίδι που ακολουθεί η τροφή από την παραγωγή μέχρι το πιάτο μας. Σκοπός της παρουσίασης ήταν να κατανοήσουν τα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να αξιοποιούμε κάθε τρόφιμο που φτάνει σε εμάς και να αποφεύγουμε τη σπατάλη, καθώς πολλά τρόφιμα συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια αντί να χρησιμοποιηθούν για καλό σκοπό.

Η Τοπική Συντονίστρια Περιφέρειας Θεσσαλίας  εξήγησε στα παιδιά πώς η τροφή περνάει από διάφορα στάδια προτού φτάσει στο τραπέζι μας: από την καλλιέργεια και τη συγκομιδή, στη μεταφορά και τη διανομή στα καταστήματα και τις αγορές. Κάθε στάδιο απαιτεί εργασία, ενέργεια και φυσικούς πόρους, γι’ αυτό και η σωστή διαχείριση των τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας.

Ωστόσο, κάθε χρόνο πολλά τρόφιμα δεν καταναλώνονται και καταλήγουν να πετιούνται, κάτι που δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο από άποψη σπατάλης αλλά και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε σε ορισμένους λόγους για τους οποίους τα τρόφιμα καταλήγουν στα σκουπίδια:

  • Υπερπαραγωγή: Συχνά οι παραγωγοί καλλιεργούν περισσότερα τρόφιμα από όσα χρειάζονται οι καταναλωτές, για να εξασφαλίσουν ότι θα υπάρχει επαρκής ποσότητα στην αγορά.
  • Αισθητικά Κριτήρια: Πολλά τρόφιμα απορρίπτονται επειδή δεν έχουν το “τέλειο” σχήμα ή μέγεθος, ακόμα και αν είναι απόλυτα ασφαλή και θρεπτικά για κατανάλωση.
  • Απώλειες στις Αγορές: Πολλές φορές στις λαϊκές αγορές και στα καταστήματα παραμένουν αδιάθετα τρόφιμα, τα οποία συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια.

Η εκπρόσωπος έδωσε στα παιδιά ορισμένες προτάσεις και λύσεις για το πώς μπορούμε να περιορίσουμε τη σπατάλη και να αξιοποιήσουμε τα τρόφιμα που δεν καταναλώνονται:

  • Διάθεση σε Κοινωνικά Παντοπωλεία: Τα τρόφιμα που δεν πουλήθηκαν σε λαϊκές αγορές ή καταστήματα, όπως φρούτα, λαχανικά και ψωμί, μπορούν να δοθούν σε κοινωνικά παντοπωλεία ή άλλους φορείς που τα μοιράζουν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.
  • Κοινωνικά Εστιατόρια: Σε πολλές πόλεις υπάρχουν εστιατόρια που μαγειρεύουν με περίσσευμα τροφίμων, προσφέροντας γεύματα σε άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε αρκετή τροφή.
  • Εκπαίδευση για Κατανάλωση και Αποθήκευση: Ο υπεύθυνος εξήγησε πώς η σωστή αποθήκευση στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει ώστε τα τρόφιμα να διατηρούνται περισσότερο και να μην πετιούνται.

Στο τέλος της παρουσίασης, η ομιλήτρια ενθάρρυνε τους μαθητές να συμμετέχουν κι αυτοί στην προσπάθεια για μείωση της σπατάλης τροφίμων. Τους κάλεσε να είναι προσεκτικοί με την τροφή τους, να αποθηκεύουν σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά τους, να σκέφτονται πάντα πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τα περισσεύματα, και να μιλήσουν με την οικογένειά τους για τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν κι εκείνοι.

Η παρουσίαση άφησε στα παιδιά ένα σημαντικό μήνυμα για την αξία της τροφής και πώς, με απλές πράξεις, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη.

20241105 115553 20241105 115558 1