ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

 

20240224 085818

20240224 085628 20240224 085707

Στα πλαίσια της Αξιολόγησης σχολικής μονάδας και του Συλλογικού Προγραμματισμού το σχολείο μας ασχολείται καθ΄όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους με τον τόπο μας , τον Αλμυρό και την ευρύτερη περιοχή. Αναμφίβολα είμαστε μια «πολυπολιτισμική» κοινωνία. Σαρακατσαναίοι, Βλάχοι , Μικρασιάτες, πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία, Πόντιοι δημιουργούν ένα κοινωνικό μωσαϊκό. Όλοι άφησαν και αφήνουν το αποτύπωμά τους στον τόπο μας, με τις παραδόσεις τους, τα ήθη και έθιμά τους, την ιστορία τους, τα τραγούδια και τους χορούς τους.

Μία ομάδα εκπαιδευτικών του σχολείου μας ασχολήθηκε με τις συνταγές τους, τις οποίες κατέγραψε , μετέφρασε στα αγγλικά και τις παρουσίασε σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

Σημαντική ήταν η συνεργασία των γονέων του σχολείου μας οι οποίοι  έδωσαν τις συνταγές.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε (δωρεάν) το ηλεκτρονικό βιβλίο συνταγών.

 

 


book title
Διαβάστε το βιβλίο στο StoryJumper

ΤΟ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΙ

8

Την Τρίτη 13/2/2024 το σχολείο μας είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη θεατρική παράσταση « Το πιο γλυκό ψωμί». Το ανάλογο κείμενο της ιστορίας βρίσκεται στο βιβλίο της Γλώσσας της Γ΄τάξης. Στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού, όπου παρακολουθήσαμε την παράσταση, δεν ήμασταν μόνοι μας, μιας και άλλα σχολεία του Αλμυρού και της ευρύτερης περιοχής βρισκόταν εκεί.

Οι μικροί θεατές ενθουσιάστηκαν με την παράσταση και συμμετείχαν ενεργά στα δρώμενα της ιστορίας. Μάθανε  την ιστορία του σιταριού και του ψωμιού, αλλά και όλη τη διαδικασία παραγωγής του, από το χωράφι έως το φούρνο.

Όμως μέσα από την ιστορία του ανικανοποίητου βασιλιά κατανόησαν πως το πιο γλυκό ψωμί που γεύεται κάποιος είναι αυτό που κερδίζει μόνος του με την εργασία και τον κόπο του.

Οι μαθητές της Α΄τάξης εμπνευσμένοι από το έργο δημιούργησαν  όμορφες ζωγραφιές!

1 3 3 1 1

3 2 6

5 1

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

 1

Η 9η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ημέρα μνήμης του Εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού.  Η συμβολή της Ελληνικής Γλώσσας είναι ανεκτίμητη στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό.

Με την Ελληνική Γλώσσα αναδείχθηκαν τα έργα του Ομήρου, του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Αριστοφάνη, του Ιπποκράτη ,των Πατέρων της Εκκλησίας, του Ελύτη, του Ρίτσου και τόσων άλλων.

Από το γλωσσικό πλούτο της Ελληνικής Γλώσσας εμπλουτίστηκαν οι περισσότερες γλώσσες του κόσμου. Η Επιστήμη, η Λογοτεχνία αλλά και η καθημερινή επικοινωνία των ανθρώπων δανείζονται τις ελληνικές λέξεις που ανταποκρίνονται με ακρίβεια  σε απαιτήσεις νοημάτων και εννοιών.

Στα πλαίσια της προβολής και ενίσχυσης της Ελληνικής Γλώσσας η ΣΤ΄ και η Γ΄τάξη του σχολείου μας με την καθοδήγηση της δ/ντριας Κρίκη Ευαγγελίας πραγματοποίησαν εργασίες λογοτεχνικού και εικαστικού ενδιαφέροντος.

Η ΣΤ΄τάξη γνώρισε καλύτερα τον Έλληνα Νομπελίστα λογοτέχνη Οδυσσέα Ελύτη. Δημιούργησαν κρυπτόλεξα και κατασκεύασαν κολλάζ με εικόνες της Ελλάδας, όπως αυτές αναδεικνύονται από τα έργα του μεγάλου ποιητή.

Οι μαθητές της Γ΄τάξης δημιούργησαν ελεύθερα σχέδια χρωματισμένα με πολύχρωμα…γράμματα.

11 1 12

9 2 9 1

4 22 1 1 

20240209 11215920240209 112135

 

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΜΥΡΟΥ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄τάξης, με τη συνοδεία της υπεύθυνης εκπαιδευτικού κ. Βούλγαρη Βασιλικής, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, τόσο για να θαυμάσουν τα σύγχρονα κεραμικά έργα της έκθεσης «Πήλινοι επισκέπτες» της γλύπτριας κυρίας Πέρκα Βασιλικής, όσο και να λάβουν μέρος στο ομώνυμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που λαμβάνει χώρα στο Μουσείο υπό την καθοδήγηση της κυρίας Πέρκα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν τη δυνατότητα να πειραματιστούν με τις εκφραστικές ιδιότητες του πηλού, να γνωρίσουν τη δυναμική του και να οδηγηθούν μέσω των κατευθυντήριων οδηγιών της κ. Πέρκα στη δημιουργία των δικών τους κεραμικών έργων δίνοντας έτσι μορφή στον πηλό. Η βιωματική εμπειρία των μαθητών ολοκληρώθηκε με επιτυχία και με την αναχώρησή τους από το Μουσείο πήραν μαζί τους τα δημιουργήματά τους αλλά και τις ωραιότερες εικόνες και εντυπώσεις!

4 2 2

3 1 1 2

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 6/2/2024

Η ημέρα αυτή γιορτάζεται σε 180 χώρες. Ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια σε 16 χώρες όμως η ανάγκη για τη σωστή χρήση των ψηφιακών μέσων και την ασφαλή πλοήγηση σε αυτά έκαναν φανερό ότι είναι απαραίτητη η εκπαίδευση των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών σε αυτά τα θέματα.

Οι τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, του σχολείου μας σε απευθείας σύνδεση με  το saferinternet4kids που ανήκει στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου pαρακολούθησαν μια διαδικτυακή παρουσίαση σχετική με την ασφαλή πλοήγηση στο internet .

Υπεύθυνοι εκπ/κοί: Τόλιος Νικόλαος, Καπράλου Θεοδώρα, Σαμαρά Σοφία, Ράπτη Αρετή.

1 1  2 1

ΔΥΝΑΜΩΝΩ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΟΥ

1

Στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στη Δ΄ τάξη και  στη ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ & ΕΥΘΥΝΗ

( Ανθρώπινα Δικαιώματα) υλοποιήσαμε  το εργαστήριο:

«Δυναμώνω τη φωνή μου, δυναμώνεις τη φωνή σου: Δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης».

Με τα παιδιά δημιουργήσαμε μία ιστορία που την διαμορφώσαμε σε κόμικ με την εφαρμογή pixton.com. Μέσω της e-me content δημιουργήθηκαν οι δραστηριότητες

1.Διαβάζω την  ιστορία: Δυναμώνω τη φωνή μου

https://content.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=h5p_embed&id=1326249

  1. Δραστηριότητα – παιχνίδι

https://content.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=h5p_embed&id=1315171

Υπεύθυνη εκπ/κός: Φατούρα Ελένη

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

2

«Τρεις Ιεράρχες ονομάζονται τρεις άγιοι και Θεολόγοι της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός. Αναδείχθηκαν Πατέρες της Εκκλησίας  και Άγιοι

«…Βασίλειε, εσύ πτωχών πατέρας κι οδηγός
του λόγου υπέρμαχε Γρηγόριε του θείου,
Χρυσόστομε μελίρρυτε, λάμπει σα φως
  ο λόγος σου λαμπρότερος ηλίου…»

Το σχολείο μας τίμησε τους Πατέρες της εκκλησίας μας, με την συμμετοχή του στον εκκλησιασμό της εκπαιδευτικής κοινότητας στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου. Ακολούθησαν στις τάξεις αφιερώματα στους τρεις Ιεράρχες.