ΣΠΙΤΙ ΓΑΛΗΝΗΣ

Από μέρες η κυρία Ρούλα , η δασκάλα της τάξης μας , μας είχε ανακοινώσει ότι θα επισκεφτούμε το <Σπίτι της Γαλήνης> , με αφορμή το μάθημα των θρησκευτικών. Η  μεγάλη μέρα έφτασε. Την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου πραγματοποιήσαμε αυτή την επίσκεψη. Η αλήθεια είναι πως όλη η τάξη είχε μεγάλη περιέργεια. Ήταν τόσο κοντά στο σχολείο μας , σχεδόν στην αυλή μας , και κανείς δεν είχε περάσει την πόρτα του. Εκεί μας περίμεναν οι κυρίες που βοηθούσαν στην κουζίνα και ο ιερέας της  ενορίας μας , ο πατέρας Χρήστος. Με μεγάλη χαρά προσφέραμε το κέικ που είχαμε φτιάξει όλοι μαζί. Την περιέργεια ακολούθησε ο  εντυπωσιασμός. Στην κεντρική αίθουσα υπήρχαν σειρές από τραπέζια και καρέκλες. Όπως μας εξήγησε ο ιερέας , εκεί ήταν η τραπεζαρία. Φιλοξενούσε καθημερινά 55-60 άτομα. Στο διπλανό δωμάτιο ήταν η κουζίνα. Έξι μεγάλες κατσαρόλες ετοίμαζαν το μεσημεριανό φαγητό. Να, από πού ερχόταν κάθε μέρα αυτή η  ευχάριστη μυρωδιά στο προαύλιό μας. Κατόπιν ο πατέρας Χρήστος με  μεγάλη ηρεμία μας μίλησε για  την ιστορία του κτιρίου. Ξεκίνησε σαν ιδέα του πατέρα Ιωαννίκιου  Υπήρχαν άνθρωποι που  πραγματικά το είχαν ανάγκη. Βοήθησαν βέβαια και  θα βοηθούν εκείνοι που προσφέρουν το κρέας , το λάδι ,  το ψωμί, τα λαχανικά. Άλλοι δίνουν χρήματα. Τέλος οι γυναίκες που καθημερινά μαγειρεύουν. Ήταν η σειρά μας να κάνουμε τις ερωτήσεις μας στον ιερέα. Εκείνος με  μεγάλη υπομονή μας απάντησε. Μετά από όλα αυτά ήμασταν έτοιμοι να φύγουμε. Τους  ευχαριστήσαμε και γυρίσαμε στο σχολείο. Είμαι σίγουρη ότι όλα τα παιδιά έμειναν ευχαριστημένα. Το μήνυμα από αυτή την επίσκεψη είναι πως πάντα και παντού υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται για αυτούς που έχουν ανάγκη. 

από την Κωνσταντίνα Κατσαρού (Τάξη Δ΄)

                                                                                                        

H AΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

Η Αγία Γραφή είναι το βιβλίο των βιβλίων. Η αποκάλυψη του Θεού στους ανθρώπους καταγεγραμμένη. Η Αγία Γραφή είναι βιβλίο Θεόδοτο ή ακριβέστερα θεόπνευστο. Δηλαδή, η ύπαρξή της δεν καλύπτεται από κάποιο μύθοι που την παρουσιάζει ‘ουρανοκατέβατη’ , αλλά η ιερότητά της έγκειται στο ότι οι συγγραφείς αυτής ήταν άνθρωποι αγιασμένοι, άνθρωποι που φωτίστηκαν και καθοδηγήθηκαν από το Άγιο Πνεύμα στην καταγραφή του  λόγου του Θεού, όχι φυσικά αυτονομημένοι αλλά ως γνήσια μέλη της  λατρεύουσας κοινότητας, της Εκκλησίας. Η Αγία Γραφή είναι το κατ’ εξοχήν βιβλίο της Εκκλησίας του Χριστού, εκ του οποίου Αυτή προεικονίζεται, θεμελιώνεται. Εδραιώνεται και τρέφεται διηνεκώς. Γενικά η Πίστη κει η  ζωή της Εκκλησίας είναι Αγιογραφική. Και τούτο αφορά μόνο στη μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία του Χριστού (δηλαδή την Ορθοδοξία) διότι μόνη αυτή διατήρησε ανόθευτη τη Βίβλο, όπως ακριβώς την βίωσαν και την δίδαξαν οι Άγιοι Απόστολοι και όπως την παρέλαβαν οι Άγιοι Πατέρες μεταδίδοντάς τη από γενιά σε γενιά σε μια αδιάκοπη πορεία.  Η Αγία Γραφή περιέχει βιβλία ιστορικά, διδακτικά και προφητικά και είναι χωρισμένη σε δύο βασικά μέρη, την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Όποιο βιβλίο περιέχεται στην Αγία Γραφή είναι εγκεκριμένο από τις αποφάσεις των Αγίων Πατέρων, δια του φωτισμού του Αγίου Πνεύματος και αποτελει τον ‘Κανόνα της Αγίας Γραφής’.

από τον Δημήτρη Σπανό (Τάξη Ε΄)

ΑΝΟΡΕΞΙΑ~ΒΟΥΛΙΜΙΑ

    

    

 Η νευρική ανορεξία είναι μία ασθένεια που πλήττει το 1%του γυναικείου  πληθυσμού. Οι γυναίκες αυτές αισθάνονται ένα έντονο φόβο μήπως  πάρουν βάρος και συνεχώς ασχολούνται με το πώς θα αδυνατίσουν.  Αυτό τους οδηγεί στο να τρώνε ελάχιστα και να ασκούνται εντατικά, με αποτέλεσμα να έχουν μία σημαντική απώλεια κιλών που ξεπερνά το 15% του ιδανικού τους βάρους. Η νευρική ανορεξία μπορεί να εκδηλωθεί σε όλες τις ηλικίες, εντούτοις είναι συχνότερη στους εφήβους  ιδιαίτερα μεταξύ 13 και 20 χρονών. Τα άτομα που πάσχουν από αυτή  τη διατροφική διαταραχή αδυνατούν να αντιληφθούν το πραγματικό σχήμα και βάρος του σώματός τους με αποτέλεσμα να λιμοκτονούν, πολλές φορές και με μοιραία κατάληξη.  

Παρόμοια και πολλή πιο συχνή ασθένεια είναι η βουλιμία. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι επαναλαμβανόμενα επεισόδια καταβρόχθισης τροφής, το οποία όμως ακολουθούνται από ενοχές που οδηγούν συνήθως  σε πρόκληση εμετού ή ακόμα και σε χρήση καθαρτικών σκευασμάτων. Η βουλιμία έχει ευκολότερη πρόγνωση και πολύ πιο σπάνια οδηγεί  στο θάνατο.

από τον Κωνσταντίνο Μπούντη και την Εύη Νταλιάνη (Τάξεις Ε΄και ΣΤ΄)

 

ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ

  • Από μέσα απ’το μαλλί , είναι μια μπουκιά καλή.          ΚΑΣΤΑΝΟ
  • Ο μπάρμπας μου ο ζωναράς , σαράντα ζώνες ζώνεται.      ΚΡΕΜΜΥΔΙ
  • Πέντε δέκα κουβαλούν και 18 σφυροκοπούν.         ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΟΝΤΙΑ ΟΤΑΝ ΤΡΩΜΕ
  • Έχω ένα βαρελάκι που’χει δυο λογιών κρασάκι.     ΑΒΓΟ
  • Μια κοντούλα παχουλή πάντα κόκκινα φορεί , έχει πράσινα μαλλιά και σποράκια στη κοιλιά.   ΝΤΟΜΑΤΑ
  • Έχει φύλλα σα δεντρί μα δεντρί δεν είναι , μέσα είναι άσπρο σαν τυρί μα τυρί δεν είναι , έχει ποντικού ουρά μα ποντικός δεν είναι.     ΡΑΠΑΝΑΚΙ
  • 4 αδερφάκια αγκαλιασμένα σε ένα σεντούκι είναι κλεισμένα.       ΚΑΡΥΔΙ
  • Χίλιοι , μύριοι καλογέροι , σ’ένα ράσο τυλιγμένοι.          ΡΟΔΙ
  • Σε κήπο δε φυτεύεται , σε περιβόλι όχι , κι ο βασιλιάς το γεύεται κι ο κόσμος όλος το’χει.    ΑΛΑΤΙ
  • Στο δρόμο που περπάταγα μια πέρδικα μάδαγα. Τα φτερά της έτρωγα , το κορμί της πέταγα.   ΣΤΑΦΥΛΙ
  • Μάνα μου είναι το νερό , τροφή μου είναι ο ήλιος ,πλούσιοι και φτωχοί χωρίς εμένα δε κάνουν. Τι είμαι;                ΑΛΑΤΙ

από τον Παναγιώτη Κολέτα (Τάξη Ε΄)

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ

  • Από πίτα που δε τρως, τι σε νοιάζει αν καεί!
  • Πέσε πίτα να σε φάω.
  • Εμείς ψωμί δεν έχουμε κι η γάτα πίτα σέρνει!
  • Ο νέος κοιτάει το παράθυρο. Ο γέρος την κατσαρόλα.
  • Νηστικό αρκούδι δε χορεύει.
  • Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα.
  • Έχει κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια.
  • Δεν χωράν δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη.
  • Κότα πίτα τον Γενάρη και παπί τον Αλωνάρη.
  • Μάζευε κι ας είναι και ρώγες.
  • Φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι.
  • Όποιος έχει πολύ πιπέρι , ρίχνει και στα λάχανα.
  • Όπου ακούς πολλά κεράσια , κράτα και μικρό καλάθι.
  • Ψωμί δεν έχουμε , τυρί ζητάμε.
  • Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι.
  • Το λάδι και η αλήθεια πάντα βγαίνουν από πάνω.
  • Μεγάλη μπουκιά φάε , μεγάλο λόγο μη λες.
  • Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό
  • Ακριβός στα πίτουρα και φτηνός στο αλεύρι.
  • Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται.
  • Ένα μήλο την ημέρα , τον γιατρό τον κάνει πέρα

από τον Μανθογιάννη Φίλιππο (Tάξη ΣΤ΄)

BRITISH TRADITIONAL FOOD

There are plenty of traditional British dishes. Such as Fish’n’Chips which is fish fillets with fries, Shepherd’s Pie which has mashed potatoes and minced meat. Must not forget Traditional Chicken Pie with chicken and vegetables like peas, carrots, onions and pastry. Last but not least Chilly Con Carne with minced beef, red kidney beans served with spaghetti.

by Evi Daliani (6th Grade)

HEALTH TIPS

 

Healthy and nutritious food is very important for maintaining a good health. Healthy food involves, regular and timely food, juices, nuts, snack and  much more. A balanced diet, good food habits are essential for a healthy life. In the normal course of life, we forget to take necessary nutrition that is  required for our body and hence we tend to get into many life style diseases.  It is very essential for a person to know and understand the benefits of nature’s  creation like fruits, vegetables, nuts, etc. add these to your daily life. The value  of food is more when it is taken in a systematic manner and also by understanding the benefits of every bite we take.

by Theofania Βina & Karajouni Katerina (5th Grade)

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ…

v     Το 88% των νέων προτιμούν fast-food από το μαγειρευτό φαγητό.

v     Όσα παιδιά περνάνε τακτικό διάστημα με τους παππούδες και τις γιαγιάδες αντιμετωπίζουν     αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα.

v     4 στους 10 νέους παρουσιάζουν διαταραχές βάρους.

v     Η παχυσαρκία στην εφηβεία έχει το ίδιο ρίσκο με το κάπνισμα δέκα τσιγάρων τη μέρα.

v     22,66% των νέων είναι παχύσαρκοι, ενώ το 17,3% λιποβαρείς.

v     Οι άνθρωποι που ως έφηβοι ήταν υπέρβαροι διατρέχουν αυξημένο κατά 30% κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

v     Το παραπάνω βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

                                                                                                         από την Εύη Νταλιάνη (Τάξη ΣΤ΄)