ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ του Δημήτρη Μόρτου – Τεύχος Μαρτίου 2010

easter3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

του Δημήτρη Μόρτου


Είναι Πάσχα και ο κάθε τόπος έχει τα δικά τους  ήθη και έθιμα. Αξίζει λοιπόν όλη τη Μεγάλη βδομάδα να κάνουμε μια μικρή επίσκεψη στις περιοχές που γιορτάζουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο την περίοδο αυτή. 

 

Τα πιο γνωστά έθιμα είναι το ψήσιμο του αρνιού  καθώς και το βάψιμο των αυγών. Όμως, τα απλά αυτά έθιμα, σε κάποιες περιοχές έχουν ιδιαίτερη σημασία, ενώ υπάρχουν και έθιμα τα οποία δεν τα ξέρουμε διότι δεν πραγματοποιούνται σε πολλές περιοχές. Ένα από αυτά τα έθιμα είναι το βάψιμο ενός πανιού κόκκινο, για να δείξουν το πένθος τους όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Το πανί αυτό ύστερα, το κρεμάνε δίπλα στην πόρτα, και για εφτά ημέρες δεν πρέπει να πλένουν τα ρούχα τους. Επίσης, ένα άλλο έθιμο, είναι το πρώτο αυγό που βάφουμε να το τοποθετούν στο εικονοστάσι. Εάν συμβεί ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο (πχ δυνατή βροχή ), το βάζουν πάνω σε μία πυροστιά και κάνουν το γύρω του χωριού για να σταματήσει η βροχή. Επίσης,  σε όλες σχεδόν τις περιοχές, το Σάββατο του Λαζάρου ψήνουν τα Λαζαράκια,  κουλουράκια σε σχήμα ανθρώπου. Κάποιες νοικοκυρές, πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, φτιάχνουν παραδοσιακά γλυκά, όπως ο μπακλαβάς και οι φλογέρες, για να τα προσφέρουν στους επισκέπτες την Κυριακή του Πάσχα. Ένα ακόμη έθιμο είναι το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ να τρώμε μαγειρίτσα, ένα φαγητό που είναι φτιαγμένο από χόρτα και σωθικά του αρνιού. Τη Μεγάλη Κυριακή ψήνουμε αρνί, κοκορέτσι και τρώμε τα αυγά και τα τσουρέκια που τα έχουν ετοιμάσει οι νοικοκυρές μέρες πριν. Στη Χίο, το Πάσχα γιορτάζεται με ιδιαίτερη σημασία. Κάθε Πάσχα οι δύο ενορίες  του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής παίρνουν μέρος σε ένα «πόλεμο» με ρουκέτες. Οι κάτοικοι των δύο ενοριών κατασκευάζουν, κάθε χρόνο, αμέτρητες  ρουκέτες. Το Πάσχα, ο βραδινός ουρανός γίνεται σαν να είναι μέρα. Μετά από ώρα παιχνιδιού, φεύγουν για τα σπίτια τους και γιορτάζουν.

 

Αυτά είναι τα έθιμα μερικών περιοχών στις οποίες μια επίσκεψη αξίζει και με το παραπάνω. Ελπίζω να βρεθείτε σε μια περιοχή που γιορτάζουν με αυτό το ιδιαίτερο τρόπο, όπως η Χίος, καθώς και άλλα νησιά  και περιοχές  της Μακεδονίας και της Ηπείρου.