ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
της Μαρίας Κοντογεωργάκη (από το βιβλίο μαγειρικής «Τα Σαρακοστιανά» – Εκδόσεις Ακρίτας)
ΥΛΙΚΑ:
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα και λεμονάδα
1 ½ κιλό αλεύρι μαλακό
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
6 κουταλιές σούπας κονιάκ
ξύσμα πορτοκαλιού, λίγο σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Δουλεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και, τέλος, το αλεύρι ανακατεμένο με τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Η ζύμη πρέπει να γίνει κάπως μαλακή. Πλάθουμε τα κουλουράκια στρογγυλά και τα βουτάμε σε σουσάμι. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20 – 30 λεπτά. Προσέχουμε να μην παραψηθούν για να μη σκουρύνουν, αλλά να μείνουν με ένα κίτρινο ανοιχτό χρώμα.