Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΠΑΣΧΑ της Δέσποινας Καλογήρου – Τεύχος Μαρτίου 2010

easter2.jpg

 

 

 

 

 

 

Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΠΑΣΧΑ

της Δέσποινας Καλογήρου

 

Πάσχα = Χριστιανική γιορτή της Ανάστασης του Χριστού, Λαμπρή. Γιορτή των Εβραίων σε ανάμνηση της απελευθέρωσής τους από τους Αιγυπτίους.   

 

ΠΑΣΧΑ

Το Πάσχα είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Κατά την περίοδο της γιορτής αυτής γίνεται ανάμνηση της θυσίας του Χριστού. Το Πάσχα δεν είναι μόνο η Ανάσταση του Κυρίου, αλλά η Σαρακοστή και η εβδομάδα των Παθών [η  Μεγάλη  εβδομάδα]. Ακολουθούν οι 50 μέρες μετά το Πάσχα κατά τις οποίες μνημονεύεται καθημερινά με αναστάσιμους ύμνους η Νίκη του Χριστού προς το θάνατο και το διάβολο. Οι πρώτες 7 μέρες του πεντηκοσταρίου είναι το αποκορύφωμα του Πασχαλινού κύκλου που θεωρείται «ως μια μέρα» και ονομάζεται «Δικαινήσιμος».

 

Όπως είναι γνωστό, η Ά Οικουμενική Σύνοδος στην Νίκαια το 325, καθόρισε τον εξής συνοδικό κανόνα: «Το Πάσχα, κοινό τότε για όλες τις Χριστιανικές Εκκλησίες, θα εορτάζεται την 1η Κυριακή μετά την πανσέληνο που συμπίπτει ή ακολουθεί την εαρινή ισημερία». Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ενημερωθείτε από την εγκυκλοπαίδεια ΠΑΙΔΕΙΑ, τόμος 10.