19ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

Καλώς ήλθατε στο blog του σχολείου μας!

Εορτή 28ης Οκτωβρίου – παράδοση σημαίας

Οκτ 202025

Αγαπητοί γονείς

την Τρίτη 27 Οκτωβρίου το σχολείο μας δεν θα διοργανώσει συνολική εόρτια εκδήλωση λόγω των περιορισμών που έχουν προκύψει από την πανδημία. Αντί αυτής, θα γίνουν εκδηλώσεις σε κάθε τμήμα από τους υπεύθυνους δασκάλους των τμημάτων.

Οι μαθητές θα σχολάσουν στις 10.00 π.μ.
Το ολοήμερο δεν θα λειτουργήσει.

Το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά στις 29 Οκτωβρίου.

Αμέσως μετά το πρωινό κουδούνι θα γίνει στην αυλή του σχολείου η τελετή παράδοσης της σημαίας στον σημαιοφόρο και τους παραστάτες. Οι γονείς και κηδεμόνες των συγκεκριμένω μαθητών μπορούν κατ εξαίρεσιν να παραστούν τηρώντας με ακρίβεια τα μέτρα προστασίας δηλαδή αποστάσεις και μάσκες.

Ο διευθυντής του σχολείου

Έναρξη σχολικού έτους – Αγιασμός

Σεπ 202011

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες ,

τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 θα τελεστεί  ο αγιασμός στο σχολείο μας στις 11 το πρωί.  Οι μαθητές  θα προσέρχονται  στον προαύλιο χώρο του σχολείου από τις 10:30 π.μ. έως τις 10.45.

Όλοι οι μαθητές κατά την προσέλευσή τους θα έχουν μαζί τους μάσκα,  την οποία θα φορούν με την είσοδό τους στον προαύλιο χώρο του σχολείου και θα παραμένουν στην αυλή στα σημεία όπου συγκεντρώνονταν στα διαλείμματα κατά την περίοδο του Ιουνίου 2020 μετά την καραντίνα.

Οι μαθητές, που κατά το τρέχον σχολικό έτος θα φοιτήσουν στην Α΄ δημοτικού, θα συνοδεύονται από έναν μόνο ενήλικα. Θα μπαίνουν στο χώρο της αυλής, εκεί που θα τους υποδεικνύεται από τους εφημερεύοντες συναδέλφους.

Οι μαθητές θα αποχωρήσουν από το σχολείο μετά το τέλος του αγιασμού,  περίπου στις 11:30 π.μ.

Κατ’ εξαίρεσιν, και προκειμένου να μειωθούν οι πρακτικές δυσκολίες, η προσέλευση και η αποχώρηση των μαθητών θα γίνεται από τις πόρτες που γινόταν και πέρυσι δηλαδή, από τη Σολωμού για τους μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου και από την Μπενιζέλου Ρούφου για τους μαθητές του 19ου Δημοτικού Σχολείου.

Θα θέλαμε να επιστήσουμε σε όλους την προσοχή στα παρακάτω:

 1. Δεν θα επιτραπεί η είσοδος στο σχολείο σε κανέναν μαθητή ή γονέα μαθητή ή μαθήτριας της Α΄  τάξεως χωρίς μάσκα,  σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 2. Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν άλλο ενήλικα πλην των συνοδών των μαθητών της Α΄  Δημοτικού.

Ο Διευθυντής του Σχολείου

 

Γ. Δ. Μαρκάκης

 

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 13,30

ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ

ΑΡΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΙΣ 10,30

 

Οδηγίες για τους μαθητές

Μαΐ 202030Λήψη αρχείου

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ 19ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Μαΐ 202030

Αγαπητοί γονείς.

Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για θέματα που αφορούν την επαναλειτουργία των Δημοτικών Σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα 01/06/2020.

Εφαρμόζοντας τις οδηγίες που λάβαμε από το Υ.ΠΑΙ.Θ. σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:

 1. Τα τμήματα των όλων των τάξεων μας έχουν χωριστεί σε δύο υποτμήματα Α΄ και Β΄.
 2. Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός του τμήματος θα σας ενημερώσει με email ή τηλεφωνικά σε ποιο υποτμήμα ανήκει το παιδί σας, καθώς και για τις ημέρες φοίτησής του στο σχολείο.
 3. Όλα οι μαθητές που ανήκουν στο Α΄υποτμήμα, θα επιστρέψουν στο σχολείο τη Δευτέρα 01/06/2020 ενώ οι μαθητές του Β΄ υποτμήματος θα επανέλθουν την Τρίτη 02/06/2020. Κατά την πρώτη ημέρα, μεταξύ των άλλων, θα δοθούν σχετικές οδηγίες στους μαθητές και θα τονιστούν οι κανόνες και τα μέτρα που θα τηρούνται από όλους.
 4. Η πρωινή προσέλευση των μαθητών αρχίζει στις 08.00 και ολοκληρώνεται στις 08.15. Στην είσοδο θα υπάρχει εφημερεύων εκπαιδευτικός και θα κατευθύνει τους μαθητές μας ώστε να μεταβούν αμέσως με ασφάλεια και τηρώντας τις αποστάσεις στην τάξη τους. Στην τάξη θα βρίσκεται ήδη ο εκπαιδευτικός που έχει την πρώτη ώρα μάθημα και θα μεριμνά για όλα όσα προβλέπονται στο Πρωτόκολλο Υγείας.
 5. Με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι γονείς / κηδεμόνες δεν εισέρχονται σε καμία περίπτωση στο χώρο του σχολείου, ούτε κατά την προσέλευση ούτε κατά την αποχώρηση των μαθητών μας.
 6. Κατά την αποχώρηση οι μαθητές/ριες θα οδηγούνται από εκπαιδευτικό στην έξοδο του σχολείου από όπου και θα πρέπει οι γονείς / κηδεμόνες να τους/τις παραλαμβάνουν.
 7. Το κυλικείο του σχολείου δε θα λειτουργήσει. Θα πρέπει να μεριμνήσετε ώστε τα παιδιά να έχουν καθημερινά μαζί τους νερό και δεκατιανό. Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα. Καλό είναι καθώς οι θερμοκρασία σιγά- σιγά θα ανέβει κάθε μαθητής να προμηθευτεί από ένα παγουράκι ή δυνατόν με θερμομόνωση το οποίο θα έχει μαζί του.
 8. Σε περίπτωση που μαθητής/ρια παρουσιάσει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, αυτός/ή θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι και οι γονείς / κηδεμόνες υποχρεούνται να ενημερώσουν τηλεφωνικά το σχολείο άμεσα.
 9. Με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ προτείνεται να κάνετε θερμομέτρηση του παιδιού σας, πριν την προσέλευσή του στο σχολείο ή κατά την επιστροφή στο σπίτι.
 10. Από 01/06/2020 και μέχρι νεοτέρας ενημέρωσης δε θα λειτουργήσει το Ολοήμερο Πρόγραμμα του Σχολείου, ούτε η Πρωινή Ζώνη (7:00-8:00)
 11. Συνιστάται να έχει μαζί του το κάθε παιδί μια συσκευασία από μαντηλάκια με αντισηπτικό και απλά χαρτομάντηλα.
 12. Αν υπάρξει ανάγκη να επισκεφθείτε το Σχολείο, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού στο τηλέφωνο 2610-323994 ή μέσω email:

mail@19dim-patras.ach.sch.gr προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Σας ευχαριστούμε για την συνεργασία στην προσπάθεια για την ασφαλή παραμονή των μαθητών μας στο σχολικό περιβάλλον.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Μαρκάκης Γεώργιος

Επαναλειτουργία σχολείου

Μαΐ 202027

Αγαπητοί γονείς και μαθητές,

από την ερχόμενη Δευτέρα το σχολείο μας θα λειτουργήσει και πάλι. Όπως θα έχετε ίσως πληροφορηθεί από τα Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως τα τμήματα στα οποία φοιτούν άνω των 15 μαθητών (δηλαδή όλα τα τμήματα του σχολείου μας) το τμήμα μοιράζεται σε 2 υποτμήματα και οι μαθητές θα φοιτούν εναλλάξ στο σχολείο. Άρα το τμήμα Α1 θα σπάσει σε δύο υποτμήματα Α1α και Α1β το τμήμα Α2 στο Α2α και Α2β κλπ

Τα υποτμήματα α (πχ Α1α, Α2α κλπ) θα έρθουν από 1ης Ιουνίου Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και την άλλη εβδομάδα Τρίτη και Πέμπτη.

Τα υποτμήματα β (πχ. Α1β, Α2β, Β1β κλπ) την μεν εβδομάδα από 1ης Ιουνίου θα λειτουργήσουν Τρίτη και Πέμπτη την δε επόμενη εβδομάδα Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.

Οι μαθητές θα παρακολουθούν κάθε φορά το κανονικό τους πρόγραμμα της ημέρας. Μέσα στις επόμενες δύο ημέρες θα ενημερωθείτε από τους δασκάλους των τμημάτων σε ποιο από τα δύο υποτμήματα θα παρακολουθεί το παιδί ή τα παιδιά σας.

Γενική αρχή, για οργανωτικούς λόγους, είναι ότι όσα παιδιά έχουν αδέρφια στο σχολείο ή  στα νηπιαγωγεία θα ενταχθούν στα υποτμήματα α. Σε περίπτωση που αυτό δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία του σχολείου (πχ υπερβολικός αριθμός μαθητών στο ένα υποτμήμα) τότε θα γίνει σχετική ρύθμιση.

Καλή (νέα) αρχή σε όλους μας

Ο διευθυντής του σχολείου

Γ. Δ. Μαρκάκης

Εγγραφές Α΄ Δημοτικού

Μαΐ 202015

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες

από 15 Μαϊου και μέχρι  29 Μαϊου  θα πραγματοποιηθούν οι εγγραφές των μαθητών που θα φοιτήσουν κατά το ερχόμενο σχολικό έτος 2020-21 στην Α΄τάξη του Δημοτικού σχολείου. Σύμφωνα με το νόμο πρόκειται για παιδιά που έχουν γεννηθεί το 2014. Προκειμένου να εγγραφεί ένας μαθητής σε κάποιο συγκεκριμένο δημοτικό σχολείο πρέπει η διεύθυνση κατοικίας του να βρίσκεται εντός των ορίων του σχολείου. Ειδικά για τα συστεγαζόμενα δημοτικά σχολεία (όπως το 19ο και το 6ο Δημοτικά) αυτά θεωρούνται ως ένα σχολείο έχουν κοινή περιοχή εγγραφών  και άρα οι εγγραφές διενεργούνται από κοινού. Για να δείτε τα όρια των εγγραφών 19ου και 6ου Δημοτικών Σχολείων Πατρών πατήστε εδώ

Πατώντας εδώ θα βρείτε την εγκύκλιο για τις εγγραφές των μαθητών που περιέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τα θέματα των εγγραφών.

Συνοπτικά τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για την εγγραφή του μαθητή είναι:

α. Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας. Διευκρινίζεται ότι για την εγγραφή των μαθητών/τριών στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας δεν απαιτείται η προσκόμιση του Πιστοποιητικού Γέννησης από τους γονείς/κηδεμόνες, αλλά αναζητείται από τις σχολικές μονάδες μέσω του Πληροφορικού Συστήματος myschool του ΥΠΑΙΘ. (Φ.6/498/57863/Δ1/6-4-2016).
«Η αναζήτηση μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «myschool» πραγματοποιείται από το σχολείο εγγραφής με βάση τα παρακάτω στοιχεία: 1. επώνυμο μαθητή 2. όνομα μαθητή 3. όνομα πατέρα 4. όνομα μητέρας 5. ημερομηνία γέννησης. Σε περίπτωση που δύο ή περισσότεροι προς εγγραφή μαθητές στο ίδιο σχολείο έχουν και τα πέντε (5) στοιχεία ίδια, θα πραγματοποιείται ταυτοποίηση με επιπλέον στοιχεία που θα δηλώνει ο γονέας/κηδεμόνας, όπως είναι η διεύθυνση κατοικίας. Τα παραπάνω πέντε (5) στοιχεία τα δηλώνει ο γονέας/κηδεμόνας του μαθητή με υπεύθυνη δήλωσή του. Σε περίπτωση που προκύπτει για οποιονδήποτε λόγο αλλαγή στα στοιχεία του μαθητή, πριν ή και μετά την εγγραφή του σε σχολική μονάδα της χώρας, ο γονέας/κηδεμόνας θα πρέπει να ενημερώνει ως προς την αλλαγή αυτή τον οικείο Δήμο στον οποίο είναι εγγεγραμμένος ο μαθητής. Ο Δήμος ολοκληρώνει την επικαιροποίηση των εν λόγω στοιχείων στο ΟΠΣΕΔ και στη συνέχεια ο γονέας/κηδεμόνας οφείλει να ενημερώσει τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας σχετικά με τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, ώστε ο Διευθυντής να αντλήσει τα καινούρια στοιχεία από το Πληροφοριακό Σύστημα «myschool».
β. Επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού (Β.Υ.Π.) ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.
γ. Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. Φ.6/1094/80261/Δ1/20-5-2015 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ (Α.Δ.Υ.Μ.)
δ. Αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο διαπιστώνεται η διεύθυνση κατοικίας του/της μαθητή/τριας.
Συνιστάται, οι Διευθυντές/ντριες των Σχολικών Μονάδων όπως ελέγχουν με ιδιαίτερη προσοχή το εν λόγω αποδεικτικό στοιχείο, προκειμένου οι αιτήσεις εγγραφής να υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο στο σχολείο που ανήκουν οι μαθητές/τριες σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας (άρθρο 5, ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109Α) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (ΦΕΚ 142Α).
ε. Βεβαίωση Φοίτησης Νηπιαγωγείου και Πιστοποιητικό Φοίτησης Νηπιαγωγείου για την εγγραφή στο Δημοτικό. Μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του «Πιστοποιητικού φοίτησης», το νηπιαγωγείο εκδίδει «Βεβαίωση Φοίτησης» η οποία θα προσκομιστεί από τον γονέα ή τον κηδεμόνα του/της μαθητή/τριας για την εγγραφή του στο δημοτικό. 2. Το Πιστοποιητικό Φοίτησης στο νηπιαγωγείο εκδίδεται με τη λήξη της διδασκαλίας των μαθημάτων και διαβιβάζεται αυτεπάγγελτα από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο εγγραφής του/της μαθητή/τριας. 3. Στις περιπτώσεις που ο/η μαθητής/τρια θα συνεχίσει τη φοίτησή του σε σχολείο του εξωτερικού και η αποστολή του Πιστοποιητικού Φοίτησης καθίσταται δύσκολη ή αδύνατη, το πιστοποιητικό παραδίδεται στον γονέα ή στον κηδεμόνα, ο οποίος υπογράφει βεβαίωση παραλαβής.
4. Νήπια τα οποία δεν έχουν εγγραφεί και φοιτήσει στο νηπιαγωγείο και την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των έξι (6) ετών, εγγράφονται στο δημοτικό με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, που εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του οικείου Κ.Ε.Σ.Υ. ή του οικείου Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Νηπιαγωγών, διαφορετικά εγγράφονται στο νηπιαγωγείο, σύμφωνα με την παρ. 1β, του άρθρου 204, του ν.4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α). Παιδιά που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 8 του άρθρου 6, του Π.Δ. 79/2017 (ΦΕΚ 109Α), εγγράφονται υποχρεωτικώς στο δημοτικό. 5. Στις περιπτώσεις που οι μαθητές/τριες εγγράφονται σε δημοτικό σχολείο εκτός της σχολικής περιφέρειας του Νηπιαγωγείου ή σε ιδιωτικό σχολείο, ο/η Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας εγγραφής οφείλει να αναζητά το Πιστοποιητικό Φοίτησης Νηπίων από το Νηπιαγωγείο αποφοίτησης με βάση τη βεβαίωση φοίτησης.

 

Η ορθόδοξη εικόνα της Αναστάσεως

Απρ 202020

Αγαπητοί μας μαθητές, Χριστός Ανέστη!

Γιορτάζουμε από χθες, Κυριακή του Πάσχα, και για 40 ολόκληρες ημέρες τη μεγαλύτερη γιορτή της εκκλησίας μας, τη γιορτή του Πάσχα, τη γιορτή της Αναστάσεως του Χριστού.

Είναι η μεγαλύτερη γιορτή για όλους, αφού με τη γιορτή αυτή μετέχουμε στο γεγονός ότι ο Χριστός μας, αφού θυσιάστηκε με τη θέλησή Του πάνω στο σταυρό για τη σωτηρία όλων των ανθρώπων, αναστήθηκε από τους νεκρούς νικώντας με το θάνατό του τον Θάνατο. Αυτό σημαίνει το «θανάτω θάνατον πατήσας» που ψάλλουμε στο Χριστός Ανέστη.

Η νίκη του Χριστού είναι διαφορετική από κάθε άλλη ανάσταση αφού ο Χριστός αναστήθηκε ως άνθρωπος αυτεξουσίως δηλαδή με τη δύναμή του με την εξουσία του. Με την Ανάσταση του Χριστού ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ανάσταση όλων των ανθρώπων. Γι αυτό και την γιορτάζουμε κι εμείς όλοι αφού η νίκη του Χριστού απέναντι στον Θάνατο μας αφορά, είναι και δική μας νίκη!

Όλα τα σημαντικά που συμβαίνουν με την Ανάσταση του Χριστού αποτυπώνει με τον χρωστήρα (δηλ. το πινέλο) ο αγιογράφος της βυζαντινής εικόνας της Αναστάσεως. Η εικόνα αυτή που ονομάζεται και «Εις Άδου κάθοδος» δηλαδή Η κάθοδος στον Άδη κρύβει πάρα πολλούς συμβολισμούς. Εξάλλου οι εικόνες ήταν από τα πρώτα χρόνια τα βιβλία για τους αγράμματους πιστούς της εκκλησίας.

Ευκαιρία λοιπόν να δείτε το παρακάτω βίντεο όπου εξηγούνται οι συμβολισμοί της εικόνας.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!!!!!!!!

 

 

 

Κυριακή των Βαΐων – Έξοδος του Μεσολογγίου

Απρ 202012

Σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, γιορτάζουμε την Έξοδο των μαχητών του Μεσολογγίου. Μία από τις ηρωικότερες σελίδες όλης της Ελληνικής Ιστορίας. Το σχολείο μας, πριν από μερικά χρόνια και συγκεκριμένα το 2013, τίμησε το ηρωικό αυτό γεγονός με μια μεγάλη εορταστική εκδήλωση στη Χριστιανική Εστία Πατρών όπου οι μαθητές του σχολείου παρουσίασαν την θεατρική παράσταση ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ.

Επ ευκαιρία της μεγάλης ημέρας ξαναθυμόμαστε σήμερα την παράσταση εκείνη και ευχόμαστε οι σημερινοί μαθητές μας να την ξαναπαρουσιάσουν του χρόνου!

Οδηγίες για Εξ Αποστάσεως εκπαίδευση

Απρ 20203

Αγαπητοί γονείς,

περίπου τα 2/3 των μαθητών μας είναι ήδη γραμμένοι στο Σχολικό δίκτυο. Για τους υπόλοιπους, που ίσως αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα κατά την εγγραφή τους, παρακαλούμε να μας στείλετε ένα email στο μέιλ του σχολείου προκειμένου να μας εξουσιοδοτήσετε να προχωρήσουμε εμείς στην εγγραφή των μαθητών στο σχολικό δίκτυο ή να απαντήσετε θετικά στο μέιλ που ήδη σας έχουμε αποστείλει. Το mail του σχολείου είναι mail@19dim-patras.ach.sch.gr

Επίσης σε όλους, όσων είχαμε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις, στείλαμε μέιλ με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των δασκάλων των τμημάτων προκειμένου να επικοινωνήσουν μαζί τους για όποια δυσκολία ή απορία. Όποιος δεν έχει λάβει σχετικό μέιλ ας το ζητήσει γράφοντας στο mail@19dim-patras.ach.sch.gr

Όλοι οι δάσκαλοι των τμημάτων αλλά και οι ειδικότητες έχουν ξεκινήσει την ανάρτηση υλικού είτε στις δύο πλατφόρμες του Υπουργείου eclass και eme είτε σε άλλες πλατφόρμες όπως το google classroom.  Σε περίπτωση που επιθυμείτε, επικοινωνήστε με τους δασκάλους προκειμένου να σας ενημερώσουν.

Σύντομα θα αναρτήσουμε και συγκεντρωτικό κατάλογο με το πού βρίσκεται το υλικό του κάθε δασκάλου.

Μέσα στις επόμενες ημέρες ο διευθυντής του σχολείου θα αποστείλει στους μαθητές ένα σύνδεσμο (link) προκειμένου να συνδεθεί μαζί τους και να μιλήσουν. Επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει και με τους 215 μαθητές ταυτοχρόνως θα γίνει κατά τμήμα.
Κάθε μαθητής θα λάβει στο μέιλ που έχει δηλωθεί ένα σύνδεσμο (link) και πατώντας επάνω του την ώρα που θα του έχει ανακοινωθεί θα μπορεί να συνδεθεί σε τηλεδιάσκεψη με τους συμμαθητές του από τον υπολογιστή του, το τάμπλετ ή ακόμα και το κινητό του τηλέφωνο.
Η διάσκεψη θα γίνει από την πλατφόρμα webex που χορηγεί το υπουργείο και λειτουργεί σαν τις βιντεοκλήσεις στο skype ή στο viber με τη διαφορά ότι οι μαθητές δεν χρειάζεται να έχουν εγκατεστημένο κανένα ειδικό πρόγραμμα.

Παρακολουθείτε λοιπόν τα μέιλ σας καθώς και το μπλογκ του σχολείου για κάθε νεότερο.

Ο Διευθυντής του Σχολείου

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μαρ 202029

Αγαπητοί γονείς
κατανοούμε απόλυτα και εκτιμούμε δεόντως την επιθυμία σας να ξεκινήσουν τα εξ αποστάσεως μαθήματα του σχολείου. Ωστόσο, τεχνικά προβλήματα -λόγω πολλαπλασιασμού του αριθμού των χρηστών στις σχετικές πλατφόρμες του Υπουργείου- δεν επιτρέπουν στους συναδέλφους να είναι ακόμα έτοιμοι γι αυτά.

Σας παρακαλώ δείξτε υπομονή και οι δάσκαλοι των τάξεων θα επικοινωνήσουν μαζί σας (στην ηλεκτρονική διεύθυνση που μας έχετε δώσει) προκειμένου να σας ενημερώσουν για την πορεία των μαθημάτων κάθε τμήματος· τόσο στα μαθήματα που διδάσκουν οι ίδιοι όσο και στα μαθήματα των ειδικοτήτων. Είναι μια νέα αρχή για όλους μας ! Τόσο τους μαθητές όσο και τους δασκάλους.

Επιπλέον, πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και να υιοθετήσουμε στρατηγικές για τους μαθητές μας που δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης του παρόντος συστήματος, για μια σειρά από λόγους όπως: έλλειψη υπολογιστή, έλλειψη σύνδεσης στο διαδίκτυο, δυσκολία ή αδυναμία χρήσης του υπολογιστή κλπ. Λόγοι ισότητας ευκαιριών απαιτούν να έχουν όλοι οι μαθητές αν όχι ίδιες δυνατότητες τουλάχιστον παρόμοιες.

Ωστόσο μέχρι να σας ειδοποιήσουν οι δάσκαλοι του σχολείου μας οι μαθητές μπορούν:

α. να κάνουν επανάληψη όσα έχουν ήδη διδαχθεί χρησιμοποιώντας είτε τα βιβλία τους είτε όποιο άλλο υλικό έχουν πάρει από τους δασκάλους τους

β. να παρακολουθούν, από αύριο, τα μαθήματα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης

γ. να διαβάζουν ωραία λογοτεχνικά βιβλία ή βιβλία γνώσεων.

Και βέβαια οι γονείς να σπεύσουν να τους εγγράψουν στο σχολικό δίκτυο, όπως ενημερώσαμε με προηγούμενη ανάρτηση μας: Αν οι μαθητές δεν εγγραφούν δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία!!!

Καλή συνέχεια σε όλους!

Εκπαιδευτική τηλεόραση

Μαρ 202029

Κάθε πρωί στις 10.00 από την ΕΡΤ2, η εκπαιδευτική τηλεόραση του υπουργείου Παιδείας επιστρέφει στη δημόσια τηλεόραση, ανανεωμένη και προσαρμοσμένη στη σύγχρονη πραγματικότητα και τις ιδιαίτερες ανάγκες της εποχής.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των 2 πρώτων ημερών του τηλεοπτικού σχολείου της ΕΡΤ2  έχει ως εξής:

Δευτέρα 30 Μαρτίου

1.      Επαναληπτικό μάθημα στη Γλώσσα Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης (Εκπαιδευτικός: Γιώργος Ανδρίκος)

2.      Ιστορία Δ’ τάξης (Εκπαιδευτικός: Γιώργος Δάβος)

3.      Φυσική Ε’ τάξης (Εκπαιδευτικός: Ουρανία Γκικοπούλου)

Τρίτη 31 Μαρτίου

1.      Μαθηματικά, Γ’ & Δ’ τάξης (Εκπαιδευτικός: Μίνα Τόδωρη)

2.      Μαθηματικά, Δ’ & Ε’ τάξης (Εκπαιδευτικός: Γιώργος Ανδρίκος)

3.      Φυσική Ε’ & ΣΤ’ τάξης(Εκπαιδευτικός: Κώστας Χωριανόπουλος)

Στο γνώριμο περιβάλλον μιας σχολικής αίθουσας, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων στέκονται μπροστά στην κάμερα, για να παραδώσουν στις μαθήτριες και τους μαθητές του Δημοτικού τηλε-μαθήματα, κρατώντας τα παιδιά σε… μαθησιακή εγρήγορση μέχρι να ανοίξουν ξανά τα σχολεία.

Στόχος του εγχειρήματος δεν είναι – προφανώς – η υποκατάσταση της δια ζώσης διδασκαλίας, γι’ αυτό και τα μαθήματα είναι προσανατολισμένα στην επανάληψη και την εμβάθυνση της ήδη διδαχθείσας ύλης.Τα μαθήματα των δύο πρώτων ημερών αφορούν τις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού και περιλαμβάνουν διδασκαλία Γλώσσας, Μαθηματικών, Φυσικών Επιστημών και Ιστορίας. Τις επόμενες ημέρες τα μαθήματα θα διευρυνθούν και για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, ενώ θα εμπλουτιστούν και με άλλα διδακτικά αντικείμενα.

Έναρξη διαδικασίας εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Μαρ 202027

Αγαπητοί κηδεμόνες των μαθητών του σχολείου μας,

προκειμένου να ξεκινήσει από Δευτέρα, πρώτα ο Θεός, η διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης των μαθητών παρακαλώ όπως προβείτε στην εγγραφή των μαθητών-μαθητριών  στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο μέσω του συνδέσμου https://register.sch.gr/students/

Είναι γνωστό ότι, λόγω του υπερβολικού φόρτου στο σχολικό δίκτυο, η εγγραφή είναι δύσκολη. Θα προσπαθήστε λοιπόν κατ επανάληψη και ίσως έχετε καλύτερα αποτελέσματα τις νυχτερινές ώρες.

Για να ολοκληρώσετε την εγγραφή θα σας ζητηθεί και ο Αριθμός Μητρώου του μαθητή ή της μαθήτριας. Θα τον βρείτε στον φετινό ή έναν παλιότερο Έλεγχο Προόδου (στο φύλλο με τους βαθμούς).

Τελειώνοντας στείλετε στο δάσκαλο ή τη δασκάλα του το όνομά του μαθητή στο σχολικό δίκτυο προκειμένου ο δάσκαλος να προσκαλέσει τον μαθητή στην ψηφιακή τάξη.

Τα email των δασκάλων σας έχουν σταλεί με mail στην διεύθυνση που μας δώσατε.

Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο mail του σχολείου.

Ο Διευθυντής του σχολείου

Γ. Δ. Μαρκάκης

 

Αντί για πανηγυρικό της ημέρας

Μαρ 202025

Αγαπητοί μας μαθητές,
αγαπημένα μας παιδιά,
Ελληνόπουλα του 2020
κάθε χρόνο σαν τέτοια μέρα αλλιώς το ‘χαμε συνήθειο να γιορτάζουμε.

Στους δρόμους, με γέλια και παρέες
στην παρέλαση να σας καμαρώνουμε ντυμένα με τις παραδοσιακές μας στολές να βηματίζετε όχι μονάχα προς το σκοπό της διαδρομής αλλά να βαδίζετε αγέρωχα προς το μέλλον
με τους γονείς σας να σας χειροκροτούν
με τα μεγάφωνα να διαλαλούν τους εθνικούς παιάνες, τα δημοτικά μας τραγούδια.
Με τα σχολειά γεμάτα από τσολιαδάκια να μπαίνουν στο πετσί των ηρώων του χτες για να ετοιμαστούν να γίνουν οι ήρωες του αύριο

Μα να που μοιάζουν όλα να πάγωσαν. Εκείνο το ημιστίχιο του εθνικού μας ποιητή «γιατί τα ‘σκιαζε η φοβέρα» φόρεσε ξαφνικά έναν άλλο μανδύα και ξαναφανερώθηκε στη ζωή μας. Όχι σαν εχθρός στα σύνορα αλλά σαν ένας πανανθρώπινος εχθρός που μας έκλεισε στα σπίτια μας στερώντας μας τη δυνατότητα να γιορτάσουμε όπως το θέλαμε.

Τι θα κάνουμε λοιπόν; Πώς θα πάρουμε πίσω τη γιορτή μας; Μπορούμε;

Μπορούμε βέβαια! Ας γυρίσουμε πίσω στα 400 χρόνια της πικρής σκλαβιάς κι ας σκεφτούμε πόσες φορές το γένος μας χρειάστηκε να κάνει υπομονή, να κλειστεί στα σπίτια, να χαμηλώσει τη φωνή, να χαμηλώσει το φως, να σιωπήσει, να περιμένει.

Ας συλλογιστούμε πόσες φορές, πόσα ατέλειωτα βράδια άνθρωποι σαν κι εμάς, παιδιά σαν κι εσάς έκαναν υπομονή περιμένοντας να ρθει πάλι η Άνοιξη της Λευτεριάς. Ας φέρουμε στο μυαλό μας όλους εκείνους που δεν έκαναν υπομονή μόνο για τους ίδιους, για την οικογένειά τους, για τους φίλους τους. Όχι! Έκαναν υπομονή για το Γένος, δηλαδή για όλους τους Έλληνες. Για τους Έλληνες που είχαν φύγει πριν από αυτούς αλλά κυρίως για εμάς! Ναι, για εμάς, για τους Έλληνες τους μέλλοντος τους, τους Έλληνες του σήμερα! Γιατί ακόμα κι αν ήξεραν ότι εκείνοι θα φύγουν, τους ένοιαζε το Γένος, δηλαδή εμείς.

Να τι τους χρωστάμε λοιπόν! Όχι μόνο σ αυτούς που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την Πατρίδα. Αλλά και σ αυτούς που έκαναν υπομονή σαν το σπόρο που περιμένει κρυμμένος στο χώμα «άχρι καιρού» μέχρι δηλαδή να έρθει ο κατάλληλος καιρός. Όλους αυτούς δεν θα μπορούσαμε να τους καταλάβουμε χωρίς να ζήσουμε έστω και κατ’ αναλογία μια κατάσταση σαν τη δική τους! Τίποτα δεν μπορούμε αληθινά να καταλάβουμε από το τι ζει ο άλλος χωρίς να βρεθούμε σε μια παρόμοια κατάσταση με αυτόν!

Να λοιπόν το «δώρο» της δυσκολίας που ζούμε! Μα δεν είναι μόνο αυτό! Είναι κι άλλα πολλά. Είναι η δυνατότητα -έστω και κατ’ ανάγκην- να μαζευτούμε όλοι μαζί σαν οικογένεια στο σπίτι μας. Είναι η ευκαιρία να καταλάβουμε πόσα απ’ αυτά που θεωρούσαμε «σημαντικά» στη ζωή μας είναι τελικά ασήμαντα. Είναι η ευκαιρία να αναδειχθούν πολλές ΚΑΛΕΣ πλευρές του λαού μας. Είναι η ευκαιρία να ζήσουμε την ΟΜΟΝΟΙΑ. Να τι δώρα θα πάρουμε μέσα από τη δυσκολία μας!

Ας  μην τα θεωρήσουμε ασήμαντα, ούτε να τα ξεχάσουμε όταν όλο αυτό θα έχει περάσει.

Σταματάω εδώ! Τα υπόλοιπα θα τα κουβεντιάστε με τους γονείς και τα αδέρφια σας. Θα τα κουβεντιάσουμε όταν από κοντά ξαναβρεθούμε! Μέχρι τότε σας εύχομαι μέσα από την ψυχή μου:
Παιδιά μου αγαπημένα, Χρόνια πολλά. Με την πατρίδα μας λεύτερη! Με την ψυχή μας λεύτερη! Με το θάρρος μας ακλόνητο! Ενωμένοι, δυνατοί, ΛΕΥΤΕΡΟΙ!

Οι αγαπημένοι σας δάσκαλοι κι εγώ σας φιλούμε όλους!

Ο διευθυντής και οι δάσκαλοι του σχολείου μας

ΥΓ. Αντί για άλλο δώρο σας στέλνουμε μια παλαιότερη γιορτή μας! Και σ’ άλλες ξανά!

 

 

Επικοινωνία με το σχολείο – Χορήγηση Βεβαιώσεων φοίτησης

Μαρ 202016

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του σχολείου μας

σε περίπτωση που επιθυμείτε να επικοινωνήσετε με τη διεύθυνση του σχολείου σας παρακαλούμε να αποστέλλετε email στο μειλ του σχολείου το οποίο είναι mail@19dim-patras.ach.sch.gr

Σε περίπτωση που χρειάζεστε βεβαίωση φοίτησης των παιδιών σας θα σας την αποστείλουμε ηλεκτρονικά στην διεύθυνση μειλ που θέλετε!

Επίσης ΟΛΟΙ οι γονείς ας μας στείλουν ένα μέιλ επικοινωνίας προκειμένου να το καταχωρήσουμε στο σύστημα κατ απαίτηση του Υπουργείου Παιδείας.

Ο Διευθυντής του σχολείου

Γ. Δ. Μαρκάκης

Χριστουγεννιάτικη γιορτή

Δεκ 201918

 

Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019 στις 6.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων η καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη εορταστική εκδήλωση την οποία οργάνωσαν και παρουσιάζουν οι μαθητές και μαθήτριες της Α και Β τάξεως του σχολείου μας.

Θα είναι χαρά μας να σας υποδεχθούμε όλους σας.

Ο Διευθυντής και οι δάσκαλοι του σχολείου

 

Ημέρες και ώρες επικοινωνίας γονέων – εκπαιδευτικών

Οκτ 201924

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις ημέρες και ώρες επικοινωνίας με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για το σχολικό έτος 2019-20 πατώντας εδώ.

 

Σχολικά Γεύματα

Σεπ 201927

Και κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά το σχολείο μας επιλέχθηκε για συμμετοχή στο πρόγραμμα των Σχολικών Γευμάτων. Πατώντας εδώ μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική εγκύκλιο με όλα τα θέματα που αφορούν στα σχολικά γεύματα.

ΕΟΡΤΗ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Μαρ 201919

Παραμονή των διδακτικών βιβλίων στο σχολείο

Μαρ 201918

Αγαπητοί γονείς

στο σχολείο μας το μέτρο του Υπουργείου Παιδείας για παραμονή των βιβλίων στο σχολείο για 2 τουλάχιστον Σαββατοκύριακα το μήνα εφαρμόστηκε και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται κατά το τρέχον σχολικό έτος 2018-19 ως ακολούθως:

21 Σεπτεμβρίου, 12 και 26 Οκτωβρίου, 9 και 29 Νοεμβρίου, 14 Δεκεμβρίου.

18 και 25 Ιανουαρίου 2019, 8 και 22 Φεβρουαρίου, 8 και 22 Μαρτίου, 5 και 19 Απριλίου, 17 και 24 Μαΐου και  7 Ιουνίου.

Πήγαμε στο Patras Science Festival

Μαΐ 201815

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η Στ τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το Patras Science Festival στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Παρακολουθήσαμε πειράματα φυσικής, καθίσαμε στα μικροσκόπια και καταλήξαμε στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό του ΕΑΠ όπου και «βγήκαμε στον αέρα»!

Περάσαμε υπέροχα!

 

« Παλιότερα άρθρα

Αυτό είναι το ιστολόγιο του 19ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών. Περιέχει νέα και ειδήσεις από τη ζωή και τις εκδηλώσεις του σχολείου.

Σαν σήμερα

 1. 29/10/1947: Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία σχηματίζουν τη «Μπενελούξ», που αποτέλεσε τον πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων