Τα παιδιά καλούνται να προσθέσουν στο δέντρο τόσα φύλλα όσα λέει η κάρτα! Έπειτα βάζουν στη σωστή σειρά τις κάρτες με τους αριθμούς από το 1 ως το 10 !
Έπειτα, καλούνται να κολλήσουν 4 φύλλα στο στο δικό τους δέντρο!
Τα παιδιά μέσα από παρακολούθηση βίντεο
συζήτησαν για τα δικαιώματά τους όπως τα δικαίωμα στην τροφή, το νερό, την ένδυση, την εκπαίδευση, την ιατρική περίθαλψη, το παιχνίδι, την αγάπη! Έπειτα κατασκεύασαν τη ομπρέλα των δικαιωμάτων ζωγραφίζοντας το καθένα ένα δικαίωμα!
Έπειτα διαβάσαμε το βιβλίο “Πού κρύβονται τα δικαιώματα;” και μιλήσαμε για το Σύνταγμα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών!
Στο τέλος, έγινε αξιολόγηση των δραστηριοτήτων με συμπλήρωση σχετικού φύλλου εργασίας!
Η Ντενεκεδούπολη είναι ο ιδανικός τρόπος για να παρουσιάσουμε στα νήπια την επέτειο του Πολυτεχνείου, τη Δημοκρατία και τη Δικτατορία! Ένα κλασσικό βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου το οποίο συνοδεύεται από τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου!
Τα παιδιά δραματοποίησαν την ιστορία
και έπειτα ζωγράφισαν το καθένα το δικό του ντενεκεδάκι.
Η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι μια δύσκολη επέτειος για να κατανοήσουν τα νήπια όλα τα νοήματά της. Εμείς μέσω της διδακτικής αξιοποίησης του παραμυθιού “Η κυρά Δημοκρατία” εστιάσαμε στις έννοιες Δημοκρατία, Δικτατορία και Ελευθερία!
Φώναξαν το σύνθημα των φοιτητών ” Ψωμί Παιδεία Ελευθερία” και σχημάτισαν τις λέξεις με μαγνητικά γράμματα!
Έπειτα δημιούργησαν χειροτεχνία που απεικονίζει τον εαυτό τους να φωνάζει το σύνθημα και το αντέγραψαν !
Τα παιδιά συμπλήρωσαν σχετικά φύλλα εργασίας:
και τραγούδησαν “Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο δυο καρδιές και έναν ήλιο στη μέση. Παίρνω φως απ’τον ήλιο και φτιάχνω την αγάπη και μου λες πως σ’αρέσει! Τα παιδιά τραγουδούν μες στους δρόμους και η φωνή τους τον κόσμο αλλάζει … Ας μην ξεχνάμε τους αγώνες μας!
Τα παιδιά με τη συνοδεία εκπαιδευτικών και γονέων επισκέφθηκαν το ελαιοτριβείο και γνώρισαν από κοντά όλα τα στάδια από τα οποία περνάει ο καρπός της ελιάς για να μας δώσει το πολύτιμο ελαιόλαδο! Στο τέλος, τους περίμενε μία έκπληξη: σοκολατένια κεράσματα και χυμοί! Ευχαριστούμε πολύ τις συνοδούς μανούλες που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδρομής!
Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας της ελιάς! Τα παιδιά γνώρισαν την διαδικασία του μαζέματος των ελιών και την διαδικασία παραγωγής του λαδιού μέσα από παρακολούθηση βίντεο και εικόνων.
Πραγματοποίησαν χειροτεχνίες με θέμα την ελιά,
συνεργάστηκαν ομαδικά για να δημιουργήσουν μια εργασία με θέμα το “Λιομάζωμα”,
έπαιξαν παιχνίδι με αριθμούς από το 1-10 όπου εξάσκησαν την λεπτή κινητικότητα και την καταμέτρηση προσπαθώντας να μεταφέρουν με το κουτάλι σε ένα μπολ τόσες ελιές όσες ζητούσε η καρτέλα με τον αριθμό.
Τα παιδιά, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, διεξήγαν δύο πειράματα με βασικό υλικό το λάδι.
Στο πρώτο, ανέμειξαν λάδι με νερό αφού πρώτα έκαναν προβλέψεις για το τι θα συμβεί!
Στο δεύτερο πείραμα τα παιδιά κλήθηκαν να προβλέψουν και στο τέλος να συμπεράνουν ποιο από τα τρία παρακάτω υλικά θα εξατμιστεί πρώτο: το νερό, το λάδι ή το οινόπνευμα. Οι προβλέψεις πολλές και το συμπέρασμα….το οινόπνευμα!
Τα παιδιά άκουσαν και τραγούδησαν το παραδοσιακό τραγούδι Ντίλι Ντίλι το καντήλι
και στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί τα προέτρεψαν να το δραματοποιήσουν!
Έπειτα τα παιδιά θυμήθηκαν τη σειρά των ζώων και έκαναν αντιστοίχιση κάθε ζώου με τον αριθμό/ σειρά εμφάνισης στο τραγούδι.
Τα παιδιά δραματοποίησαν στην αυλή του σχολείου το Λιομάζωμα και το διασκέδασαν!
Τα παιδιά εξασκήθηκαν στην ταξινόμηση από το μεγαλύτερο στο μικρότερο δέντρο ελιάς!
Τα παιδιά γνώρισαν την έννοια του όγκου μέσα από παιχνίδι σύγκρισης και ταξινόμησης μπουκαλιών με λάδι!
Διαβάσαμε το μύθο της διαμάχης της θεάς Αθηνάς με τον Ποσειδώνα για την προστασία της πόλης και ύστερα τα παιδιά δραματοποίησαν την ιστορία και συζητήσαμε για το δώρο της ελιάς και τις πολλές χρήσεις των προϊόντων της !
Τα παιδιά έπαιξαν παιχνίδι με σύνθετες λέξεις με πρώτο συνθετικό τη λέξη λάδι!
Τα παιδιά αποκτούν δεξιότητες στον υπολογιστή και μαθαίνουν πώς να χειρίζονται το ποντίκι παίζοντας παιχνίδια μνήμης με θέμα την ελιά!
Τα παιδιά βάζουν στη σωστή σειρά τα γράμματα ώστε να σχηματιστεί η λέξη ελιά και η λέξη λάδι! Ακόμη, παίζουν παιχνίδι στον υπολογιστή όπου πρέπει να επιλέξουν τη λέξη ελιά ανάμεσα σε άλλες.
Με αφορμή την έλευση του 3ου μήνα του Φθινοπώρου,
τα παιδιά έβαλαν στη σωστή σειρά τους μήνες του φθινοπώρου,
ζωγράφισαν τον αριθμό 3,
σχημάτισαν με το σώμα τους το 3,
σχημάτισαν με καπάκια τον αριθμό,
δημιούργησαν σύνολα των τριών,
παρακολούθησαν μια ιστορία για το 3,
και τραγούδησαν το τραγούδι “Τα 3 γουρουνάκια”.
Τα παιδιά συζητούν για το μήνα Νοέμβριο και δημιουργούν μια ομαδική εργασία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μήνα!
Τα παιδιά σειροθετούν (βάζουν με τη σωστή σειρά) τα γράμματα του μήνα παίζοντας με μανταλάκια και μαγνητικά γράμματα!
Σχηματίζουν το γράμμα Νν με ξυλάκια και μαρκαδόρους, ύστερα το εντοπίζουν και το κυκλώνουν σε γλωσσσοδέτη και βρίσκουν λέξεις που αρχίζουν με το γράμμα Νν.