Ολοκληρώνοντας και κλείνοντας τον κύκλο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Σιτάρι- αλεύρι -ψωμί», οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του σχολείου μας επισκεφτήκαν με τη δασκάλα τους τον φούρνο της γειτονιάς της κας Ματούλας Μιχαηλίδη. Η κ. Μιχαηλίδη υποδέχτηκε τα παιδιά με μια μεγάλη αγκαλιά στον χώρο εργασίας της και για καλωσόρισμα τους πρόσφερε κουλουράκια, καραμέλες, σοκολατάκια, σαμπλεδάκια, γλυφιντζούρια και το ελεύθερο να πάρουν ό,τι επιθυμούσαν. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο εργαστήριο με τους φούρνους, τις στόφες, τις λαμαρίνες, τα τεράστια μίξερ για το ζύμωμα του ψωμιού, τον χώρο αποθήκευσης του αλευριού και ο νεαρός φούρναρης κ. Μιχάλης, πήρε το αλεύρι και με απλά λόγια τους έδειξε τα οκτώ στάδια παρασκευής του ψωμιού:
1.Ανακάτεψε το αλεύρι με μαγιά νερό αλάτι
2.Άφησε το ζυμάρι στο ζυμωτήριο να ξεκουραστεί
3.Χώρισε το ζυμάρι σε κομμάτια για δώσει το βάρος που απαιτείται.
4.Έπλασε το ζυμάρι.
5.Το τοποθέτησε σε αντικολλητικές λαμαρίνες
6.Το χάραξε.
7. Το φούρνισε και το έψησε.
Στη συνέχεια φούρνισε, έψησε και σιρόπιασε μια καρυδόπιτα που τα αρώματά της πλημμύρισαν τον χώρο του εργαστηρίου και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών. Οι μαθητές/τριες ενθουσιασμένοι τους ευχαρίστησαν και τους αποχαιρέτησαν, ενώ δεν έχασαν την ευκαιρία και για λίγο παιχνίδι στη συνέχεια στο πάρκο της γειτονιάς.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Βάνα Σπύρου