
Το σιτάρι, το αλεύρι, το ψωμί συνδέονται με τα ήθη και έθιμα της ελληνικής κοινωνίας από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο μέχρι τους νεότερους χρόνους και τη σύγχρονη εποχή. Ιδιαίτερα, το σιτάρι και το ψωμί κατέχουν ξεχωριστή θέση στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, στα μυστήρια, στις χαρές και τις λύπες της ελληνικής οικογένειας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄τάξης του σχολείου μας υλοποιούν φέτος εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αυτό το θέμα , “Σιτάρι- αλεύρι -ψωμί” , και στο πλαίσιό του πραγματοποιούν πολλές δράσεις στη διάρκεια της χρονιάς.
- Επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο στης Μακρινίτσας και συμμετοχή στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα «Άρτος ο επιούσιος».
- Επίσκεψη στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων
- Παρασκευή ψωμιού στην τάξη
- Παραδοσιακό ελληνικό πρωινό
- Επίσκεψη στον φούρνο της γειτονιάς
Κατά την επίσκεψή τους στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων, συναντήθηκαν με τον πάτερα Νικόλαο, ο οποίος τους/τις μίλησε για τη θέση του άρτου τόσο στη Θεία Κοινωνία όσο και στη Θεία Λειτουργία. Απάντησε σε ερωτήσεις των παιδιών για το τι είναι το Αρτοφόριο, τι είναι, πότε γίνεται και πόσους άρτους περιλαμβάνει η Αρτοκλασία, για το σημάδι του σταυρού πάνω στο πρόσφορο και άλλα θέματα που ενδιέφεραν τα παιδιά.
Στο ίδιο πλαίσιο, ένας από τους στόχους είναι η επαφή των παιδιών με τα παραδοσιακά σκεύη που χρησιμοποιούνταν παλιά για την παρασκευή ψωμιού (σκάφη ,πλαστήρι, κόσκινο, πινακωτή) και η δική τους παρασκευή ψωμιού . Βιωματικά, λοιπόν, μέσα στην τάξη, κατανόησαν πώς το αλεύρι που έχει τη μορφή σκόνης γίνεται ψωμί με τη βοήθεια της μαγιάς, του νερού και του αλατιού. Στην ξύλινη σκάφη κοσκίνισαν το αλεύρι με το κόσκινο, πρόσθεσαν τα υπόλοιπα υλικά, ζύμωσαν το μίγμα και όταν πήρε την αναμενόμενη μορφή έβαλαν το ζυμάρι τους στην πινακωτή για να ξεκουραστεί.
Η κούραση μεγάλη, αλλά η επιβράβευσή τους ακόμη μεγαλύτερη. Ένα παραδοσιακό τραπέζι που είχε ως πρωταγωνιστικό ρόλο το ψωμί τους περίμενε. Το συνόδευσαν με τυράκι, ντοματούλα και ελίτσες, ένα κλασικό, παραδοσιακό, ελληνικό πρωινό.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Βάνα Σπύρου