
Οι μαθητές του Δ1 στο μάθημα των Δεξιοτήτων με την Κ. Άννα Κοκκώνη εκπονούν ένα πρόγραμμα για υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Το πρόγραμμα εντάσσεται στη θεματική ενότητα «Υγεία» του κύκλου «Ευ Ζην» και περιλαμβάνει δραστηριότητες που προάγουν τη σημασία της σωστής διατροφής.
Η επίτευξη πραγματοποιείται μέσα από μια σειρά εργαστηρίων βιωματικής και ανακαλυπτικής μάθησης, σε συνδυασμό με τη χρήση και αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων. Πιο συγκεκριμένα, το παρόν πρόγραμμα αποσκοπεί στην προαγωγή της διατροφικής αξίας των προϊόντων που καταναλώνουμε όπως το καλαματιανό ελαιόλαδο, χαρακτηριστικό προϊόν για την περιοχή μας, τις ελιές, τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά, τα τυποποιημένα προϊόντα κλπ. Παράλληλα δίνονται και χρήσιμες συμβουλές για την υιοθέτηση ενός νέου διατροφικού προφίλ.
Μέσα από διάφορες δραστηριότητες τα παιδιά να συνειδητοποίησαν τη σημαντικότητα της διατροφής στη συνολικής τους υγεία, την ανάγκη επιλογής τροφίμων με υψηλή διατροφική αξία και την αποφυγή τροφίμων με χαμηλή διατροφική αξία.
Ασχοληθήκαμε στην τάξη με την γνωριμία του δέντρου της ελιάς, την Ιστορία της , την ελιά στην Ιστορία-Μυθολογία και τη Θρησκεία μας, την καλλιέργειά της στην πόλη μας, την Καλαμάτα, τα προσωπικά τους βιώματα από το μάζεμα της ελιάς, τη θρεπτική της αξία όσο και τη σημασία των παραγώγων της.
Ζωγραφίσαμε, είδαμε στον διαδραστικό πίνακα τον κύκλο της ελιάς, κάναμε κατασκευές με πλαστελίνη, λύσαμε ακροστιχίδες, φτιάξαμε στον πίνακα της τάξης σύνθετες λέξεις με την ελιά και αφήσαμε για το τέλος το καλύτερο: κάναμε πικνίκ στο προαύλιο του σχολείου μας με φρέσκο ελαιόλαδο, λόγω εποχής, μαζεμένο από τους γονείς τους, με ελιές και ψωμί.
Ήταν κάτι που άρεσε πάρα πολύ στα παιδιά αφού συνειδητοποίησαν τη σημασία της υγιεινής διατροφής για τη συνολική τους υγεία. Έμαθαν να επιλέγουν τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας και να αποφεύγουν ανθυγιεινές επιλογές, καλλιεργώντας έτσι δεξιότητες που θα τα συνοδεύουν μια ζωή.