Με πρωτοβουλία της UNESCO η Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς, έχει οριστεί να γιορτάζεται στις 26 Νοεμβρίου (World Olive Tree Day).Σκοπός της είναι να ενθαρρύνει την προστασία της ελιάς και των αξιών που αυτή ενσωματώνει, προκειμένου να εκτιμήσουμε τη σημαντική και πολύπλευρη σημασία της για τον άνθρωπο. Οι μαθητές της Δ’ τάξης του σχολείουμας είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που οργάνωσε το ΚΠΕ Καλαμάτας.
Η δράση ξεκίνησε με την επίσκεψη των υπευθύνων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) στο σχολείο κ.κ. Ραβάνη και κ. Αργυροηλιόπουλου, οι οποίοι ενημέρωσαν τα παιδιά για τη σημασία της ελιάς, τόσο για το οικοσύστημα όσο και για την τοπική οικονομία. Στη διάρκεια της παρουσίασης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία της ελιάς, την καλλιέργεια της, αλλά και τις διαφορετικές ποικιλίες ελαιολάδου που παράγονται στην περιοχή της Μεσσηνίας.
Στη συνέχεια, οι μαθητές συμμετείχαν σε μία μοναδική εξόρμηση. Η πρώτη στάση ήταν η επίσκεψη στην Μάνα Ελιά, την αρχαιότερη ελιά της Μεσσηνίας. Η Μάνα – Ελιά αποτελεί έναν ζωντανό θησαυρό και σύμβολο της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της περιοχής της Καλαμάτας. Πρόκειται για ένα δέντρο που, εκτός από το εντυπωσιακό του μέγεθος και την ηλικία του, κουβαλά στις “ρίζες” του μια βαθιά ιστορία επιβίωσης, αναγέννησης και διασύνδεσης με τον άνθρωπο. Ανήκει στην τοπική ποικιλία “Αετονυχολιά Καλαμών,” γνωστή για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, όπως ο μεγάλος, επιμήκης καρπός που θυμίζει “αετονύχι.” Με ύψος 14 μέτρα και κορμό περιμέτρου 9 μέτρων, η ηλικία της εκτιμάται μεταξύ 800 και 1733 ετών. Αυτό την καθιστά μάρτυρα σημαντικών ιστορικών περιόδων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Κατά την περίοδο της Επανάστασης, και ειδικά το 1826, όταν οι καταστροφές στη γεωργία και στα ελαιόδεντρα ήταν εκτεταμένες, η Μάνα – Ελιά κατάφερε να επιβιώσει. Τα κλαδιά της χρησιμοποιήθηκαν για να ξαναφυτευτούν ελιές στην περιοχή, δίνοντας νέο ξεκίνημα στη γεωργική παραγωγή της Καλαμάτας. Η εικόνα αυτής της εντυπωσιακής και ιστορικής ελιάς αποτέλεσε πηγή θαυμασμού και έμπνευσης για τα παιδιά, τα οποία εντυπωσιάστηκαν από την ανθεκτικότητα και την αιωνιότητα αυτού του φυτού.
Η εκπαιδευτική επίσκεψη συνεχίστηκε με μια ξενάγηση στο παραδοσιακό ελαιοτριβείο της περιοχής, όπου τα παιδιά παρακολούθησαν τη διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου. Από την άλεση των ελιών μέχρι την παραγωγή του φρέσκου, εξαιρετικής ποιότητας λαδιού, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πώς παράγεται το ελαιόλαδο και να μάθουν για τις σύγχρονες μεθόδους και την παραδοσιακή τεχνολογία που χρησιμοποιούνται στην περιοχή μας. Οι μαθητές γεύτηκαν «αγουρέλαιο» πάνω σε φρέσκο ψωμί. Η γεύση του αγουρέλαιου, με την πικάντικη και φρέσκια γεύση του, εντυπωσίασε τα παιδιά και τους έδωσε την ευκαιρία να εκτιμήσουν ακόμα περισσότερο το προϊόν που παράγεται στην περιοχή τους.
Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση δεν ήταν μόνο μία ευκαιρία για τα παιδιά να μάθουν για την ελιά και το ελαιόλαδο, αλλά και για να συνδεθούν με την τοπική παράδοση και να κατανοήσουν τη σημασία της ελιάς για τον τόπο τους. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες, οι μαθητές απέκτησαν μια πιο βαθιά γνώση και σεβασμό για τη φύση και τα προϊόντα της περιοχής τους, ενώ η εμπειρία τους σίγουρα θα μείνει αξέχαστη…