Το παιδαγωγικό έργο eTwinning με τίτλο “We Learn Together, we grow together” («Μαθαίνουμε μαζί, μεγαλώνουμε μαζί»), που εκπόνησε φέτος το τμήμα ΣΤ1, στα πλαίσια του μαθήματος των Αγγλικών και των μαθημάτων των Δεξιοτήτων και της Πληροφορικής, και στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 8 σχολεία από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, έφτασε στο τέλος του.
Το έργο είχε ως στόχο την ανάπτυξη των γλωσσικών και ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών, καθώς και άλλων βασικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για τον 21ο αιώνα, οι οποίες χρησιμεύουν στην υλοποίηση όσων μαθαίνουν στο σχολείο. Αυτές οι δεξιότητες αφορούν τις διαπροσωπικές ικανότητες των μαθητών και σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται και αλληλεπιδρούν με τους άλλους. Οι μαθητές εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε μια ποικιλία θεμάτων που ενδιαφέρουν τα παιδιά της ηλικίας τους, αντλούνται από την καθημερινή τους ζωή και το περιβάλλον τους, και συνδέονται με το σχολικό τους πρόγραμμα.
Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τις δράσεις μας, επιδιώξαμε να κάνουμε τους μαθητές πιο πρόθυμους να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να συνειδητοποιήσουν τις πολιτισμικές ομοιότητες και διαφορές. Παρακινήσαμε τους μαθητές να εξασκηθούν στα αγγλικά για επικοινωνιακούς σκοπούς και προωθήσαμε τη συνεργασία μεταξύ των σχολείων. Παράλληλα, τους βοηθήσαμε να αναπτύξουν τις γλωσσικές, ψηφιακές, επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες τους, καθώς και άλλες ήπιες δεξιότητες όπως η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, το ομαδικό πνεύμα, το επιχειρηματικό πνεύμα, η διαχείριση χρόνου και η συναισθηματική νοημοσύνη. Επιπλέον, συμβάλαμε στην ανάπτυξη της αυτονομίας τους, της αυτοεκτίμησης, της ενσυναίσθησης, της ευαισθησίας και της δημιουργικότητάς τους, προωθώντας την ανεκτικότητα, το σεβασμό της διαφορετικότητας, την αποδοχή, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη.
Τέλος, εξοικειώσαμε τους μαθητές με μια ποικιλία θεμάτων όπως η ευρωπαϊκή πολιτιστική πολυμορφία και πολιτιστική κληρονομιά, τα δικαιώματα των παιδιών, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η αναπηρία και η συμπερίληψη, καθώς και τα παλιά επαγγέλματα.
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΡΓΟΥ: Η εργασία όλων των σχολείων που συμμετείχαν αποτυπώθηκε σε κοινούς ψηφιακούς πίνακες padlet και digipad. Αρχικά, τα παιδιά συστήθηκαν και μίλησαν για τον εαυτό τους. Ζωγραφίσαμε το λογότυπο του έργου και ψηφίσαμε το καλύτερο. Δημιουργήσαμε ψηφιακό βιβλίο με πληροφορίες για όλες τις χώρες που πήραν μέρος. Φανταστήκαμε ένα εστιατόριο και φτιάξαμε το μενού του με τα πιο δημοφιλή ευρωπαϊκά προϊόντα και κατόπιν στρώσαμε ένα εικονικό τραπέζι για παιδιά που έχουν ανάγκη.
Οργανώσαμε χριστουγεννιάτικο σχολικό παζάρι με χειροποίητες δημιουργίες (χειροποίητο σαπούνι, χειροποίητα πλεκτά κασκόλ, στολίδια, καθώς και μεταχειρισμένα βιβλία και παιχνίδια) για να προωθήσουμε και να ενισχύσουμε το επιχειρηματικό πνεύμα, αλλά και τη συνεργασία και υπευθυνότητα μεταξύ των μαθητών, χρησιμοποιώντας τα έσοδα για καλό σκοπό. Δημιουργήσαμε βίντεο με χριστουγεννιάτικες ευχές από τη στολισμένη πόλη μας και μοιραστήκαμε χριστουγεννιάτικα έθιμα και κάλαντα με τους συνεργάτες μας. Παίξαμε online παιχνίδια kahoot για τα δημοφιλή φαγητά στις χώρες των συνεργατών μας και για την καλή συμπεριφορά και ασφάλεια στο διαδίκτυο. Είδαμε μάλιστα πολλά βίντεο σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και τον διαδικτυακό εκφοβισμό, συζητήσαμε και συμπληρώσαμε φύλλα εργασίας. Οι δραστηριότητές μας περιελάμβαναν επίσης τη δημιουργία μιας ψηφιακής ιστορίας που συνέγραψαν και εικονογράφησαν όλα τα σχολεία από κοινού, με θέμα τον διαδικτυακό εκφοβισμό και την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Μιλήσαμε για τα δικαιώματα των παιδιών και τα απεικονίσαμε σε μια καλλιτεχνική αφίσα με τη βοήθεια της εικαστικού μας.
Κυρίως, όμως, δείξαμε και συζητήσαμε για τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη, πραγματοποιώντας πολλές κοινές δράσεις με το Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας (χοροθεραπεία, ξενάγηση στο χώρο τους, προσφορά χριστουγεννιάτικων δώρων από το παζάρι μας). Δημιουργήσαμε έναν ψηφιακό ταξιδιωτικό οδηγό και ένα βίντεο-ξενάγηση από τους ίδιους τους μαθητές στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας και της περιοχής μας. Το πρόγραμμα επίσης περιελάμβανε διαδικτυακή επικοινωνία των μαθητών για γνωριμία και ανταλλαγή πληροφοριών και σκέψεων σε διάφορα θέματα. Τέλος, πραγματοποιήσαμε επισκέψεις στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας, στη Μονή Καλογραιών και στον Ταΰγετο, για να γνωρίσουμε βαθύτερα την ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, να μάθουμε για μερικά παλιά επαγγέλματα, να διασκεδάσουμε και να αποχαιρετιστούμε.
Για τις ανάγκες του έργου, χρησιμοποιήσαμε την πλατφόρμα Twinspace του eTwinning, τον ασφαλή διαδικτυακό τόπο του έργου μας όπου παρουσιάσαμε τη δουλειά μας και επικοινωνήσαμε με τους συνεργάτες μας. Η αρχική σελίδα του Twinspace είναι προσβάσιμη και μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις μας και τα τελικά προϊόντα του έργου εδώ.
Επίσης, πολλές δραστηριότητές μας κοινοποιήθηκαν στο blog του σχολείου μας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.