Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μια πρωτοβουλία βάσης που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.

Η εκμάθηση συγγραφής κώδικα μας βοηθάει να κατανοούμε τον κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα γύρω μας, να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας και να αναπτύσσουμε δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να ανακαλύπτουμε νέες ιδέες και να καινοτομούμε.

Η συμμετοχή του σχολείου μας   στην Εurope Code Week 2024 έχει  τους παρακάτω τίτλους:

codeweek badge 2019

Αν θέλετε και εσείς να δηλώσετε συμμετοχή στη συμμαχία μας ο κώδικας είναι:  cw24-6AJt4

ΥΛΙΚΟ ΔΡΑΣΗΣ: https://drive.google.com/file/d/1WKR5zrWMaakqxhbyzuZXZAnFiroa6fFQ/view?usp=drive_link   

  «Χρώματα …. Χρώματα παντού γύρω μας… Διαβάζοντας το βιβλίο της Ελένης Μπετεινάκη , με τον τίτλο “Η Μάγισσα Χρωματούσα”, από τις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ , δημιουργήσαμε ένα επιδαπέδιο παιχνίδι ανακάλυψης χρωμάτων. Τα παιδιά αναλαμβάνουν ρόλους, μεταμφιέζονται σε μάγισσα Χρωματούσα και μάγο Ταιριαστό.

Λύνοντας τους γρίφους με τις οδηγίες που βρίσκονται στην παρουσίαση με τίτλο :«Στο σπίτι μου αν θες να φτάσεις, τους γρίφους στο κουτί, να λύσεις μην ξεχάσεις!»   ο μάγος Ταιριαστός, ακολουθεί τη διαδρομή που θα τον οδηγήσει στο σπίτι της μάγισσας Χρωματούσας η οποία τον περιμένει για να φάνε μαζί φρέσκο κέικ ζεστό , αφράτο και μοσχομυριστό!!

Τα παιδιά καλούνται να βοηθήσουν τον μάγο Ταιριαστό να λύσει τους γρίφους , να τους αποκωδικοποιήσει, να ανακαλύψει τις εικόνες που αντιστοιχούν ( ήρωες παραμυθιών, αντικείμενα ) και να δημιουργήσει μια διαδρομή , στο δάπεδο της τάξης, για να φτάσει στο σπίτι της όπου τον περιμένει να φάνε το κέικ.

       Αποκωδικοποιούν τον γρίφο, ανακαλύπτουν την εικόνα που αντιστοιχεί και οδηγούν τον μάγο ο οποίος με τα σύνεργα της καλόκαρδης μαγισσούλας , ένα ιπτάμενο πινέλο για να ταξιδέψει και την παλέτα της με τα χρώματα , θα ζωντανέψει τα παραμύθια.

Στη συνέχεια σε ένα φύλλο εργασίας αναπαριστούν την  διαδρομή .

           Το επιδαπέδιο παιχνίδι μπορεί να γίνει και επιτραπέζιο ώστε να απασχολούνται και κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δραστηριοτήτων….

         Εμπρός λοιπόν να βοηθήσουμε τον μάγο Ταιριαστό που ανυπομονεί να δοκιμάσει το κέικ της καινούργιας του φίλης και φυσικά να βάλει και αυτός την πινελιά του ώστε να δώσει χρώμα στα παραμύθια……

Οι αποστολές μας ξεκινούν…..

«Η Μάγισσα Χρωματούσα», Ελένη Μπετεινάκη, εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, Αθήνα 2015 .

  • “ΠΕΣ ΒΡΕΣ”: συμμετοχή σε συμμαχία μεταξύ σχολείων της Ελλάδας

  • Αντίγραφο του Codeweek ΠΕΣ ΒΡΕΣ

 

           Πρόκειται για ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για το Beebot όπου οι παίκτες θα πρέπει να αναγνωρίσουν λέξεις που ξεκινούν από συγκεκριμένο γράμμα και να προγραμματίσουν το ρομπότ να οδηγηθεί στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Είναι μια δραστηριότητα που συνδυάζει τη φωνολογική ενημερότητα και τον προγραμματισμό και απευθύνεται σε νήπια που τώρα μαθαίνουν να αναγνωρίζουν το αρχικό τους γράμμα και να προγραμματίζουν το beebot.Η πίστα του Beebot είναι ένα επιδαπέδιο πλέγμα το οποίο απεικονίζει αντικείμενα που ξεκινούν από τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Επίσης, περιλαμβάνονται και 24 κάρτες αποστολής. Ο παίκτης επιλέγει μία κάρτα αποστολής, η οποία τον καλεί να αναγνωρίσει ανάμεσα σε δύο αντικείμενα, ποιο ξεκινά από ένα συγκεκριμένο γράμμα. Μόλις ο παίκτης βρει το αντικείμενο, προγραμματίζει το ρομπότ να οδηγηθεί στο αντίστοιχο τετράγωνο.

           Το φθινόπωρο είναι εδώ! Τα φθινοπωρινά φύλλα πέφτουν. Ας χρωματίσουμε το φθινόπωρο χρησιμοποιώντας κωδικοποίηση (πράσινο, μπλε, κίτρινο, καφέ, πορτοκαλί).

Πάρτε μέρος σε αυτή τη διασκεδαστική δραστηριότητα για μαθητές προσχολικής ηλικίας 4-5 ετών.

Ας χρωματίσουμε την εικόνα του φθινοπώρου σύμφωνα με τον χρωματικό κώδικα. Για παράδειγμα 1: πράσινο, 2:μπλε, 3: καφέ. Ο χρωματικός κώδικας θα μπορούσε επίσης να δημιουργηθεί από άλλους μαθητές, ώστε να μπορούν να ανταλλάσσουν εικόνες και να δημιουργούν εικόνες διαφορετικού χρώματος, λόγω της διαφορετικής κωδικοποίησης.

 

 

Οι μαθητές/τριες αξιοποιώντας έννοιες της κωδικοποίησης (αλγόριθμους, ακολουθία, επανάληψη, επέκταση) δημιουργούν “Βραχιόλια Φιλίας” από χάντρες 4 διαφορετικών χρωμάτων και τα χαρίζουν σε κάποιον/κάποια φίλο/η.

 Ζητείται από τους/τις μαθητές/τριες να ζωγραφίσουν σε ένα φύλλο χαρτιού τον κώδικα που θα χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν το δικό τους βραχιόλι. Τους δίνεται η οδηγία, να χρωματίσουν 4 χάντρες με 4 διαφορετικά χρώματα της αρεσκείας τους, δημιουργώντας ένα μοναδικό μοτίβο με μια συγκεκριμένη διαδοχή. Για παράδειγμα: κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε, και θα συνεχίσουν την ακολουθία επαναλαμβάνοντας το μοτίβο που δημιουργήθηκε: κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μπλε, κ.ο.κ

Στη συνέχεια, κάθε μαθητής/τρια ακολουθώντας τον παραπάνω κώδικα, έτσι όπως τον έχει αποτυπώσει στο χαρτί, δημιουργεί ένα βραχιολάκι φιλίας, χρησιμοποιώντας χρωματιστές χάντρες αντίστοιχων χρωμάτων.

Τέλος, τίθενται τα ερωτήματα, αν τα βραχιολάκια είναι όμοια ή διαφέρουν μεταξύ τους, αλλά και γιατί διαφέρουν.

 Η ανταλλαγή των βραχιολιών φιλίας μεταξύ των παιδιών ενδυναμώνει την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ τους, εμπλουτίζοντας τη δραστηριότητα του προγραμματισμού!

Ετικέτες: