Σήμερα είδαμε την αναπαράσταση του μύθου της διαμάχης της θεάς Αθηνάς με τον Ποσειδώνα στα γλυπτά του Παρθενώνα και συγκεκριμένα στο δυτικό αέτωμα (το σημείο του ναού που έχει σχήμα τριγώνου και σχηματίζεται από τα γείσα της στέγης)
(φωτογραφία από το “ο χρυσός αιώνας της τέχνης “)
(φωτογραφία από την iefimerida)
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να
δείτε: http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/parthenonas/D.ae/d.ae.htm
Είδαμε επίσης πως είναι στη σημερινή τους μορφή τα τμήματα που έχουν διασωθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης (κάποια τμήματα των γλυπτών βρίσκονται στο Βρετανικό μουσείο)
https://www.theacropolismuseum.gr/el/content/ta-aetomata-2
Στη συνέχεια ζυμώσαμε μυρωδάτο ελιόψωμο!!!
και παίξαμε με σύνθετες λέξεις ελιά+ψωμί = ελιόψωμο/ τυρί+ψωμί=τυρόψωμο/ καρύδι+ ψωμί= …… μπορείτε να συνεχίσετε με όσα υλικά θέλετε!!!
Είδαμε διάφορους αμφορείς (πήλινα δοχεία για κρασί, νερό ή λάδι στην αρχαία Ελλάδα) και μιλήσαμε για τα χρώματα και τις αναπαραστάσεις τους
Ο αρχαιότερος σωζόμενος αμφορέας των Παναθηναίων. 560 π.Χ., Βρετανικό Μουσείο
Μπορείς να ζωγραφίσεις κι εσύ το δικό σου αμφορέα με τις αναπαραστάσεις που θέλεις!!! Περιμένουμε να τον δούμε!!!

Αττικός μεσογεωμετρικός αμφορέας. Από τον Κεραμεικό. Του Ζωγράφου των Αθηνών 216. 850-800 π.Χ. (Α 216) Αρχαιολογικό Μουσείο
‘Μηλιακός’ πιθαμφορέας. Από τη Μήλο. Πιθανόν παριανού εργαστηρίου. 650-640 π.Χ. (Α 911). Αρχαιολογικό Μουσείο