25η Μαρτίου … εξ αποστάσεως

Φέτος, λόγω συγκυριών, θα γιορτάσουμε τη διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου, εξ αποστάσεως.

Μπορούν τα παιδιά, πριν μιλήσουμε για τα γεγονότα, να ακούσουν την αφήγηση από το παραμύθι της Ευγενίας Φακίνου, “Τα Ελληνάκια”, το οποίο διαβάζουμε και στο σχολείο, κάθε χρόνο.

Μετά κάνουμε μια συζήτηση για τα γεγονότα εκείνης της εποχής, με ποιους πολεμήσαμε, ποιους ήρωες ξέρουν κ.λ.π.

Φυσικά αναφερόμαστε και στη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Ένα εξαιρετικό βίντεο που δημιουργήθηκε και βασίζεται στα βιβλία που έχουμε στο σχολείο και θα διαβάζαμε στα παιδιά αυτές τις μέρες, ‘Η πρώτη μου ιστορία, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης” και “Η πρώτη μου ιστορία, Κωνσταντίνος Κανάρης” του Φίλιππου Μανδηλαρά.(είναι το βίντεο που αναφέρεται στη 2η αποστολή, πιο κάτω)

Έφτιαξα ένα παιχνίδι για την 25η Μαρτίου μέσα από πίνακες ζωγραφικής. Το υλικό το πήρα από το μπλογκ της αγαπημένης Τάνιας Μάνεση, όπου έχει πολλούς συνδέσμους αν θέλετε να περιηγηθείτε.

Και 2 παιχνίδια της συναδέλφου Λίνας Σαρμή

Μπορούμε να βρούμε στο διαδίκτυο υλικό πολύ. Αλλά εγώ, επειδή “τρώγομαι” εδώ και μέρες για να περνάμε δημιουργικά τις μέρες, μπήκα και σε 3ο έργο eTwinning, το οποίο δημιουργήθηκε για την παρούσα κατάσταση που βιώνουμε όλοι και από την ανάγκη των συναδέλφων να στηρίξουμε τους μικρούς μαθητές μας και τις οικογένειές τους, όσο μπορούμε.

Οι εκπαιδευτικοί θα βάζουν μια αποστολή κάθε βδομάδα, τα παιδιά θα την υλοποιούν κι ο γονείς απλώς θα βγάζετε μια φωτογραφία και θα μου τη στέλνετε ή με μέιλ ή στο messenger. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς. Όλο το υλικό θα μπορούν να το δουν όλοι κι έτσι θα κρατήσουμε μια επαφή για όσο διάστημα χρειαστεί, ελπίζουμε όχι πολύ! Επίσης τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν κάτι δημιουργικό και σκεπτόμενα ότι είναι για το σχολείο τους.

Το νέο μας έργο!!!

Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, λόγω της πανδημίας που ταλανίζει τη χώρα μας, δημιουργούνται ιδιαίτερες εκπαιδευτικές και μαθησιακές ανάγκες, με κυριότερη την ενεργοποίηση των μαθητών/τριών και εκτός σχολικής τάξης, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία. Με το έργο “Μένουμε σπίτι”, εκπαιδευτικοί και μαθητές όλης της χώρας επικοινωνούν και εκφράζονται, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν μαζί την κρίση που βιώνουν.

Οι 2 πρώτες αποστολές, την πρώτη ήδη την είχαμε ξεκινήσει εμείς, χωρίς να το ξέρουμε ????

Καλή μας αρχή, … ξανά!

Για να μαζευτούμε λίγο …

Αγαπημένα μας παιδιά, μας έχετε λείψει πολύ αλλά πρέπει να προσέχουμε όλοι για να γυρίσουμε στο σχολείο μας γρήγορα και δυνατοί. Όμως ας κάνουμε μερικά πράγματα και στο σπίτι, συμφωνείτε;

Λοιπόν θα δώσω οδηγίες στους γονείς σας κι εσείς βάλτε τα δυνατά σας. Άλλωστε όλοι είστε καταπληκτικοί! Τι λέμε με την κα Μαρία;;;

“οι καλύτεροι μαθητές του Γαλατσίου”

Θα ξεκινήσουμε με κάτι εύκολο. Θα φτιάξετε μια ωραία ζωγραφιά ή κατασκευή ή θα παίξετε παιχνίδι ή βιβλίο, ό,τι τέλος πάντων κάνετε στο σπίτι αυτές τις μέρες και θα ανεβάσουν οι γονείς μια φωτογραφία ή βίντεο ή κάτι που θέλετε να πείτε ώστε να το δούμε ή να το ακούσουμε όλοι!

Μπορείτε να διαλέξετε ό,τι θέλετε και κάτι που έχετε κάνει ήδη με τους γονείς σας ή τα αδέρφια σας (είδα κάποια καταπληκτική αφίσα …)

Όλο το υλικό θα ανέβει σε ένα padlet, ένα τοίχο δηλαδή όπου βάζουμε διάφορα πράγματα.

Οι οδηγίες για το padlet (για γονείς)

Θα συνδεθείτε στο σύνδεσμο που στέλνω με το μέιλ και ακολουθείτε τις οδηγίες των εικόνων

Εννοείται ότι αν κάποιος δυσκολεύεται, μου στέλνει τη φωτογραφία με το κείμενο που θέλει, με μέιλ και την ανεβάζω εγώ.

Επίσης, εννοείται ότι όλες οι δραστηριότητες είναι προαιρετικές και δεν έχουμε πίεση χρόνου.

Καλή συνέχεια και καλή δύναμη!

Γράμμα στους γονείς

Αγαπητοί γονείς,

τις τελευταίες μέρες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της αναστολής λειτουργίας των σχολείων, γίνεται πολύς λόγος για την εκπαίδευση εξ αποστάσεως, σύγχρονη και ασύγχρονη. Αναφέρονται, βέβαια, περισσότερο στο Λύκειο και λιγότερο στο Γυμνάσιο, ακόμα λιγότερο στο Δημοτικό και φτάνουμε στα δικά μας, στο Νηπιαγωγείο.

Αυτό που αναμφισβήτητα ισχύει είναι ότι ο δάσκαλος είναι αναντικατάστατος! Σε ΟΛΕΣ τις βαθμίδες. Καμιά πλατφόρμα, εφαρμογή, ιστοσελίδα, μέθοδος, δομή, εργαλείο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αλληλεπίδραση με τους μαθητές, τη συζήτηση, τη μετάδοση γνώσεων, τη διατύπωση αποριών και δυσκολιών και τη λύση τους από τον εκπαιδευτικό σε συνεργασία με τους μαθητές. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ΕΠΑΦΗ.

Ειδικά στη δική μας βαθμίδα, το Νηπιαγωγείο, όπου η γνώση έρχεται μέσα από την “ενεργητική, βιωματική και συνεργατική μάθηση”, σύμφωνα με το ΔΕΠΠΣ του Νηπιαγωγείου, το παιχνίδι, τον πειραματισμό, την προσέγγιση των θεμάτων με διάφορους τρόπους, ΠΩΣ μπορεί να μάθουμε στα παιδιά αυτά που θέλουμε, μέσα από υπολογιστές, τάμπλετ, κινητά;

Ποια τεχνολογία, όσο προηγμένη κι αν είναι, μπορεί να καταλάβει τα ερωτήματα που γενιούνται στα παιδιά, τους προβληματισμούς τους; Ποια τεχνολογία μπορεί να ενθαρρύνει τον πειραματισμό, την κριτική σκέψη, το να εκφράσει ιδέες και ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ;

Καταλαβαίνω την αγωνία των γονιών για τις μέρες που χάνονται, για την ύλη που θα μείνει ακάλυπτη και κυρίως για τον αποσυντονισμό των μαθητών από το πρόγραμμά τους. Όμως το κυριότερο, αυτές τις μέρες, είναι να παραμείνουμε ασφαλείς και υγιείς! Και κυρίως στο ΣΠΙΤΙ.

Αυτό που ζούμε στη χώρα μας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο είναι κάτι πρωτόγνωρο. Κανείς, σε καμία χώρα δεν είχε προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει αυτή την πανδημία είτε σε ιατρικό επίπεδο, είτε σε κοινωνικό, επαγγελματικό και πολύ περισσότερο σε εκπαιδευτικό. Κανείς δεν είχε προβλέψει να οργανώσει κατάλληλες υποδομές για να υποστηρίξει τον καθένα στο έργο του.

Το κράτος, το κάθε κράτος, προσπαθεί να ανταποκριθεί στα νέα και πρωτόγνωρα δεδομένα και καλά κάνει. Κι εμείς, οι εκπαιδευτικοί, για να μιλήσω για εμάς, βιώνουμε την ίδια αγωνία να ανταποκριθούμε σ’ αυτά τα δεδομένα. Έχουν δημιουργηθεί στο διαδίκτυο άπειρα sites με εκπαιδευτικό υλικό και προτάσεις. Έχουν δημιουργηθεί δεκάδες ομάδες εκπαιδευτικών στα κοινωνικά δίκτυα όπου προσπαθούμε να βρούμε την κατάλληλη μέθοδο και τον κατάλληλο τρόπο για να καλύψουμε αυτό το κενό που δημιουργείται στην εκπαιδευτική διαδικασία. Φυσικά, μην ξεχνάμε ότι δεν έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί την ίδια εξοικείωση με την τεχνολογία και την ίδια ευχέρεια να χειριστούν τέτοιες καταστάσεις. Πολύ περισσότερο όταν δεν υπάρχει και ο κατάλληλος εξοπλισμός.

Μην πω και για τα πρωτόγνωρα που βιώνει κι ο καθένας στο σπίτι του, που μπορεί να μην έχει δουλειά, να μην πληρώνεται, δε θέλω να πω για την ΥΓΕΙΑ, εύχομαι αυτό που είναι το κυριότερο να το έχουμε όλοι,  να μην έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό και κυρίως όρεξη και χρόνο να ασχοληθεί και με τη δική μας, την αγωνία για την κάλυψη των κενών.

Παρόλα αυτά, προσπαθούμε να βρούμε εφικτές λύσεις για να συνεχίσουμε το έργο μας, έστω κι έτσι. Δεν είμαστε σε ΔΙΑΚΟΠΕΣ. Το πιο εύκολο θα ήταν να στέλνουμε φύλλα εργασίας, υπάρχουν άπειρα, για κάθε θέμα που θέλουμε και ν’ απασχολούνται τα νήπια. Και πιθανόν να το κάνουμε. Το πιο εύκολο θα ήταν να σας παραπέμψουμε σε εκπαιδευτικά λογισμικά, βίντεο, παιχνίδια on line για να ασχοληθούν τα παιδιά. Και θα το κάνουμε. Το πιο εύκολο θα ήταν να συνδεθούμε σε μια πλατφόρμα, π.χ. messenger, και να μιλήσουμε με τα παιδιά ή να τους διαβάσουμε κάτι. Και θα το κάνουμε.

ΑΛΛΑ, αγαπητοί γονείς, μη γελιόμαστε. Καμιά τεχνολογία δε θα μπορέσει να μας φέρει κοντά με τους μαθητές μας. Δε θα μπορέσει να μας μεταφέρει όλα αυτά τα υπέροχα κι αστεία που μας λένε, αυθόρμητα κι αθώα, να μας φέρει ένα λουλούδι, να τους δώσουμε μια αγκαλιά, να γελάσουμε μαζί, να παίξουμε, ακόμα και να …μαλώσουμε. Καμιά δε θα τους μάθει τους κανόνες και τα όρια που βάζουμε στην τάξη. Να κάθονται στην καρέκλα τους, να περιμένουν τη σειρά τους, να μαζεύουν τα πράγματά τους, να σέβονται τους υπόλοιπους.

Όλα αυτά θα είναι απλά υποκατάστατα. Και ποτέ τα υποκατάστατα δεν είναι σαν τα ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ.

Συγγνώμη αν σας κούρασα. Εύχομαι να γυρίσουμε γρήγορα στην κανονικότητά μας με ΥΓΕΙΑ!

Μέσα από το ιστολόγιο του σχολείου μας και τη σελίδα μας στο Facebook θα ανεβάζουμε προτάσεις και δραστηριότητες για τους μικρούς μας μαθητές. Μας λείπουν πολύ!!!

Με εκτίμηση κι αγάπη,

Η νηπιαγωγός ΤΟΥΣ

Κατερίνα Γαστεράτου