Σκιτσάροντας … φωτογραφίες ή φωτογραφίζοντας … σκίτσα;

Οι τελευταίες τέχνες που επεξεργαστήκαμε στο πρόγραμμά μας το μήνα Απρίλιο, εντάξει, κλέψαμε κι από το Μάιο, λόγω Πάσχα, ήταν το Σκίτσο και η Φωτογραφία.

Μιλήσαμε για το σκίτσο και τους σκιτσογράφους, είδαμε πολλά σκίτσα στον υπολογιστή, τα παιδιά έφεραν βιβλία του Αρκά και τα είδαμε και βρήκαμε και σκίτσα στα βιβλία της τάξης μας.

Γίναμε, φυσικά, κι εμείς σκιτσογράφοι και φτιάξαμε τα δικά μας σκίτσα.

 

 Περάσαμε στη φωτογραφία μιλώντας για το τι είναι φωτογραφία, τι είναι η φωτογραφική μηχανή, τι φωτογραφίζουμε, γιατί, πού βρίσκουμε φωτογραφικές μηχανές, με τι άλλο φωτογραφίζουμε και παρατηρήσαμε τη φωτογραφική μηχανή της τάξης μας.

Είδαμε στον υπολογιστή παλιές και νέες φωτογραφίες και τις συγκρίναμε εντοπίζοντας ότι παλιά ήταν ασπρόμαυρες ενώ τώρα έχουν χρώματα. Φυσικά εξηγήσαμε ότι τα χρώματα υπήρχαν αλλά με την παλιά τεχνολογία δεν μπορούσαν να αποτυπωθούν στο χαρτί.

Τα παιδιά έφεραν στο σχολείο παλιές φωτογραφίες από το σπίτι τους και τις παρατηρήσαμε.

Είδαμε πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών στον υπολογιστή με το οποίο μπορούμε πια να κάνουμε ό,τι σκεφτούμε στις φωτογραφίες μας, να αλλάξουμε τα χρώματα, να τις κάνουμε ασπρόμαυρες, να βάλουμε σχήματα, να προσθέσουμε φωτογραφία σε μια άλλη, να φτιάξουμε κολλάζ, να γράψουμε πάνω στη φωτογραφία και πάρα πολλά ακόμα, ανάλογα με την έμπνευση του καθένα.

Διαλέξαμε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία απ’ τον υπολογιστή και τις βάλαμε χρώμα

Κόψαμε όποια φωτογραφία θέλαμε από περιοδικό, την κολλήσαμε σε χαρτί και ζωγραφίσαμε τριγύρω το περιβάλλον που θα θέλαμε να βρίσκεται το αντικείμενό μας.

 

Η πρόκληση του μήνα ήταν να βγάλουμε συνεχόμενες φωτογραφίες αλλάζοντας ένα αντικείμενο σταδιακά και τις φωτογραφίες αυτές να τις περάσουμε σε ένα πρόγραμμα δημιουργίας βίντεο ώστε να φαίνεται σαν ταινία όπου κινείται το αντικείμενο.

Τα παιδιά αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουμε τα ζωάκια από τα παιχνίδια μας και να φτιάξουμε μια φάρμα. Ζωγράφισαν λοιπόν σε ομάδες το σκηνικό και τοποθέτησαν τα ζώα. Τράβηξε το κάθε παιδί τη φωτογραφία του, μετακινώντας τα ζώα και, να το βίντεό μας με την τεχνική του ΣΤΟΠ ΚΑΡΕ.

Ολοκληρώνουμε λοιπόν το πρόγραμμά μας στο eTwinning αφού ασχοληθήκαμε με όλες τις τέχνες, το οποίο μπορείτε να δείτε στο ιστολόγιό μας με την ετικέτα “Τέχνη, τέχνη είσαι εδώ;”.

Μας απομένει να αποφασίσουμε σε ποιο ίδρυμα θα δωρίσουμε τα ομαδικά έργα τέχνης αφού αυτός ήταν ο στόχος του προγράμματος. Για να δούμε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *