Πόλεμος και ειρήνη

Ασχοληθήκαμε και φέτος με την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου μέσα από διάφορες δραστηριότητες.

Είχαμε αρχίσει την ενασχόλησή μας με τις σημαίες, μέσα από το ορθογώνιο και τώρα δώσαμε έμφαση στη δική μας σημαία.

Την αναλύσαμε μέσα από το υλικό του ΟΣΚ, μετρήσαμε τις λωρίδες, είπαμε τα χρώματα, τι άλλα σύμβολα και σχήματα έχει, αντιστοιχίσαμε τις λωρίδες με τις συλλαβές Ε-ΛΕΥ-ΘΕ-ΡΙ-Α Ή ΘΑ-ΝΑ-ΤΟΣ, φτιάξαμε σημαιούλες, ατομικές και ομαδική και παίξαμε στον υπολογιστή

Μετά από συζήτηση, ζωγραφίσαμε σχετικά με το θέμα

Είδαμε στον υπολογιστή το “κανόνι της ειρήνης” και φτιάξαμε αφίσα

Προσεγγίσαμε τη Γκουέρνικα του Πικάσο

Διαβάσαμε τη “φάλαινα που έφαγε τον πόλεμο” του Τριβυζά

Σχηματίσαμε το σήμα της ειρήνης

Περπατάμε στο χωριό της ειρήνης

Γκρεμίζουμε τα όπλα

Μαθαίνουμε τις λέξεις ΟΧΙ – ΑΕΡΑ

Φυσικά, είπαμε ποιήματα και κάναμε παρέλαση

 

Τέχνη, τέχνη είσαι εδώ;

Φέτος το ολοήμερο τμήμα θα συμμετέχει σε δύο προγράμματα eTwinning. Το ένα πρόγραμμα είναι μεταξύ 16 σχολείων της Ελλάδας, με τίτλο “Τα Χριστούγεννα της καρδιάς μας” .

Το δεύτερο πρόγραμμα έχει τίτλο “Τέχνη, τέχνη είσαι εδώ;”

22140753_10155132676593348_7628076919567635683_n

και θα υλοποιηθεί με άλλα 19 νηπιαγωγεία σε Ελλάδα και Κύπρο: 2ο Ν/γείο Γαργαλιάνων, 1ο Ν/γείο Κέρκυρας, 15ο Ν/γείο Πατρών, 5ο Ν/γείο Ευόσμου, 1ο Ν/γείο Ωραιοκάστρου, 1ο & 2ο Ν/γείο Χρυσούπολης, 1ο Ν/γείο Προσοτσάνης, Ν/γείο Χαιρώνειας, Ν/γείο Όσσας, 3ο Ν/γείο Γιάννουλης, 6ο Ν/γείο Κατερίνης, Ν/γείο Λεβαίας, Ν/γείο Σκοτίνας, 26ο Ν/γείο Καλαμάτας, Ν/γείο Νεοχωρούδας, 29ο Ν/γείο Σερρών, 10ο Ν/γείο Τρίπολης, 6ο Ν/γείο Αγλαντζιάς(Κύπρος)

programm

Με το πρόγραμμα αυτό έχουμε σκοπό να προσεγγίσουμε διάφορα είδη τέχνης σε τάξεις νηπιαγωγείων. Θα γνωρίσουμε την Αρχιτεκτονική, τη Γλυπτική, το Θέατρο, τη Μουσική και το Χορό, τη Ζωγραφική, το Σκίτσο, τον Κινηματογράφο, την Ποίηση και τη Φωτογραφία.
Στο τέλος του προγράμματος αυτού στοχεύουμε στη δωρεά ομαδικών έργων τέχνης φτιαγμένα από παιδιά νηπιαγωγείου σε ιδρύματα των κοινοτήτων μας, όπως νοσοκομεία, παιδοχειρουργικές κλινικές, φυλακές κλπ.

Στόχοι του προγράμματος

  1. Καλλιέργεια δημιουργικότητας
    2. Ανάπτυξη εμπιστοσύνης
    3. Επίλυσης προβλημάτων
    4. Επιμονή
    5. Συγκέντρωση
    6. Μη λεκτική επικοινωνία
    7. Εποικοδομητική κριτική
    8. Συνεργασία
    9. Δέσμευση
    10. Επαγρύπνηση
    Επιπλέον μέσα από το πρόγραμμα εθελοντικής δωρεάς, επιθυμία μας είναι να καλλιεργήσουμε :
    – Την αποτελεσματικότητα, καθώς όταν δίνουμε σημασία στους άλλους κι όχι μόνο στον εαυτό μας, γινόμαστε αποτελεσματικοί και στην ίδια μας τη ζωή,
    – Το κοινωνικό πνεύμα και την αλληλοϋποστήριξη,
    – τη θετική αυτό-εικόνα,
    – την ενσυναίσθηση,
    – το σεβασμό στις αξίες και στη θέση κάθε πολίτη,
    – τον υγιή ανταγωνσμό και την κοινωνική εξέλιξη,
    – την κοινωνική υπευθυνότητα και τον εποικοδομητικό διάλογο για το τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά για να κάνουν καλύτερο τον κόσμο.

Διαδικασία της εργασίας

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στην προσέγγιση διαφόρων μορφών τέχνης μέσα σε τάξεις νηπιαγωγείων. Συγκεκριμένα
Ξεκινάμε το Σεπτέμβρη με Αρχιτεκτονική , τον Οκτώβρη με Γλυπτική, το Νοέμβριο με Θέατρο, το Δεκέμβριο με θέατρο, τον Ιανούαριο με Ζωγραφική και τεχνικές ζωγραφικής, το Φεβρουάριο με χορό και μουσική, το Μάρτιο με ποίηση και τον Απρίλιο με Φωτογραφία και Σκίτσο. Το Μάιο κάθε σχολείο θα πρέπει να παρουσιάσει το πρόγραμμα του στην κοινότητα του και στα σχολεία της περιοχής του.
Τον Ιούνιο θα φροντίσουμε για την ταυτόχρονη, ει δυνατόν, δωρεά σε δημόσια ιδρύματα της εκάστοτε κοινότητας.
Κάθε μήνα, κάθε συνεργαζόμενο σχολείο, θα έχει την υποχρέωση να παρουσιάζει το έργο του με ένα βιντεο ή powerpoint ή στην ιστοσελίδα του σχολείου του.
Επίσης κάθε συνεργάτης οφείλει να τηρεί μηνιαίο ημερολόγιο, ώστε να μπορεί να ανατρέξει σε αυτό, όποτε χρειαστεί.
Το twinspace ή το Skype θα είναι ο χώρος επικοινωνίας των σχολείων, δασκάλων και μαθητών, και θα γίνει χρήση των εργαλείων web.

Αναμενόμενα αποτελέσματα

Αντικειμενικός μας στόχος τίθεται η ταυτόχρονη δωρεά έργων τέχνης σε δημόσια ιδρύματα των εκάστοτε κοινοτήτων, όπου ανήκει κάθε σχολείο που συμετέχει στο πρόγραμμα. Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργείται αυτό το πρόγραμμα και κάνουμε πρόσκληση – έκκληση σε σχολεία που ενδιαφέρονται.
Στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα υπάρξει παρουσίαση και έκθεση των έργων τέχνης στους γονείς της κοινότητας καθώς και σε παιδιά σχολείων γειτονικών.

Έγινε γνωριμία μεταξύ των σχολείων και ήδη ξεκινήσαμε τον Οκτώβρη την ενασχόλησή μας με την Αρχιτεκτονική. Μιλήσαμε για την Αρχιτεκτονική και φτιάξαμε πύργους με υλικά που υπάρχουν στην τάξη μας. “Ανεβάζουμε” τις φωτογραφίες μας στη σελίδα του προγράμματος, βλέπουμε τους πύργους των άλλων σχολείων, τους σχολιάζουμε και θα γίνει ηλεκτρονική ψηφοφορία μεταξύ των κατασκευών.

Να σας δείξουμε τη δική μας προσπάθεια με πολλές δοκιμές, χτίζαμε, γκρεμίζαμε μέχρι να αποφασίσουμε ποιον πύργο θα δείξουμε στους φίλους μας.

προσπάθεια-αποτέλεσμα τμήματα

ο πύργος μας είχε ύψος 2,10μ.

Μερικοί απ’ τους πύργους των φίλων μας

πύργοι

Απ’ το ιστολόγιο του σχολείου μας θα ενημερώνεστε για την πορεία του προγράμματός μας.

Τα Χριστούγεννα της καρδιάς μας

Φέτος το ολοήμερο τμήμα του σχολείου μας θα συμμετέχει όπως και πέρσι σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning, με τον τίτλο Τα Χριστούγεννα της καρδιάς μας μαζί με 15 άλλα σχολεία: 3ο Ν/γείο Ρεθύμνου, 13ο Ν/γείο Ρεθύμνου, 4ο Ν/γείο Ρεθύμνου, Ν/γείο Μεσορόπης (Καβάλα), 15ο Ν/γείο Πατρών, 6ο Ν/γείο Πύργου, Ν/γείο Στερνών (Χανιά), 2ο Ν/γείο Αλμυρού, 4ο Ν/γείο Φαρσάλων, 9ο Ν/γείο Αμπελοκήπων (Θεσ/νίκη), 3ο Ν/γείο Διδυμοτείχου, 32ο Ν/γείο Ευόσμου, Ν/γείο Χαιρώνειας, 4ο Ν/γείο Αρτέμιδος και την Α τάξη δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων “Ο Ταξιάρχης” (Πέραμα).

πρόγραμμα

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά ένα πρόγραμμα κοινωνικο-συναισθηματικού χαρακτήρα μέσα από το οποίο οι μαθητές του Νηπιαγωγείου θα επικοινωνήσουν με μαθητές άλλων νηπιαγωγείων της Ελλάδας καθώς θα ασχολούνται με το ίδιο θέμα. Το πρόγραμμα αφορά τα Χριστούγεννα και τις αξίες ζωής που πρεσβεύουν, χαρά, αγάπη, επικοινωνία, προσφορά στον συνάνθρωπο και καλλιέργειά τους μέσα από δραστηριότητες που προάγουν αυτές τις αξίες. Επιδιώκεται τα παιδιά να επικοινωνούν, να αλληλεπιδρούν και να συνεργάζονται μέσα από δραστηριότητες ελεύθερης έκφρασης και δημιουργικότητας με την βοήθεια των Τ.Π.Ε. (Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας) αλλά και χωρίς.

Στόχοι:

Να εκφράζουν ιδέες και συναισθήματα

Να επικοινωνούν και να συνεργάζονται από κοινού

Να καλλιεργήσουνκοινωνικές αξίες

Να αναπτύξουν κοινωνικές και συνεργατικές ικανότητες μέσα από της αξιοποίηση των ΤΠΕ καθώς και με τη βοήθεια άλλων μέσων επικοινωνίας π.χ. ταχυδρομείο

Να ενθαρρυνθούν στη γνωριμία εθίμων και συνηθειών σχετικά με τα Χριστούγεννα των συνεργαζόμενων νηπιαγωγείων της Ελλάδας.

Διαδικασία της εργασίας

Οι δράσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια του τετράμηνου αυτού έργου είναι:

1ος μήνας

Γνωριμία των παιδιών και των εκπαιδευτικών μέσω skype, email, chat και τηλεδιασκέψεων

Ανάρτηση σχετικών φωτογραφιών των συνεργαζόμενων σχολείων, των περιοχών της Ελλάδας στο twinspace

2ος μήνας

Έναρξη χριστουγεννιάτικων δράσεων και δραστηριοτήτων π.χ. γνωριμία με τα ήθη και έθιμα των περιοχών της Ελλάδας, ανταλλαγή καρτών μεταξύ των συνεργαζόμενων νηπιαγωγείων και άλλες εικαστικές δημιουργίες. Δημιουργία χριστουγεννιάτικης ιστορίας.

3ος μήνας

Συνεργατική ζωγραφική με χριστουγεννιάτικο θέμα, χριστουγεννιάτικες συνταγές και ανταλλαγή τους μέσω email. Μέσω του ταχυδρομείου ο σάκος του Αη Βασίλη ταξιδεύει στα συνεργαζόμενα νηπιαγωγεία και γεμίζει με τις ευχές όλων των σχολείων. Γνωρίζουμε τα κάλαντα της περιοχής μας στα συνεργαζόμενα νηπιαγωγεία με τη βοήθεια video.

4ος μήνας

Αξιολόγηση του προγράμματος. Διάχυση του προγράμματος, παρουσίασή του στους γονείς.

Αναμενόμενα αποτελέσματα

Στολισμός δέντρου σε κάθε νηπιαγωγείο με κάρτες και στολίδια από τα συνεργαζόμενα σχολεία. Δημιουργία ebook.

Ήδη έχει γίνει η γνωριμία των εκπαιδευτικών και προχωράμε στη γνωριμία των σχολείων και των μαθητών μέσα από το διαδίκτυο.

padlet με τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς

γνωριμία εκπαιδευτικών

padlet με τα συμμετέχοντα σχολεία

γνωριμία σχολείων

φωτογραφίες απ’ τη γνωριμία μας

γνωριμία

Τις επόμενες μέρες θα γίνει γνωριμία των παιδιών και των εκπαιδευτικών μέσω chat, skype και τηλεδιασκέψεων.

Απ’ το παρόν ιστολόγιο θα ενημερώνεστε για την πορεία του προγράμματος.

Συνεχίζουμε δυναμικά …

Περνώντας οι μέρες, προσαρμοζόμαστε και βρίσκουμε σιγά σιγά τους ρυθμούς μας. Μιλάμε για τη φιλία, τη διαφορετικότητα, τα δικαιώματα των παιδιών.

Φτιάξαμε το λουλούδι της φιλίας με τις παλάμες μας,

… τη φιλικότουρτα από πλαστελίνη, με συνταγή δική μας

Διαβάσαμε και παίξαμε το ποίημα της Φυλλιώς Νικολούδη, “Γάλα με κακάο” και το φτιάξαμε και ήπιαμε!

Στα ίδια πλαίσια διαβάσαμε την ιστορία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, “Ο Τριγωνοψαρούλης στον κόσμο των παράξενων ψαριών” και ζωγραφίσαμε το δικό μας, παράξενο ψάρι.

Μιλήσαμε και για τη UNICEF και μάθαμε το λογότυπό της

Τα παιδιά έφεραν φωτογραφίες, δικές τους και της οικογένειάς τους και μιλήσαμε για τους διάφορους τύπους οικογένειας, παλαιότερους και σύγχρονους και για τη δική μας οικογένεια. Τη ζωγραφίσαμε και φτιάξαμε τυπώματα της παλάμης, όπου κάθε δάχτυλο ήταν ένα μέλος της οικογένειάς μας.

Διαβάσαμε και ζωγραφίσαμε το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου,

Κάτω από τα τριανταφυλλένια πέλματά σου

 δυο καρδιές,

η καρδιά της μητέρας, η καρδιά του πατέρα.

Πάτα γερά, δε θα πέσεις.

Έχει έρθει στο σχολείο μας η βαλίτσα με τα “βιβλία σε ρόδες”, με θέμα την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ και διαβάζουμε παράλληλα σχετικά βιβλία.

Συνεχίσαμε την προσέγγιση των σχημάτων με τους κύκλους του Καντίνσκι

και τα τετράγωνα του Μαλέβιτς

Φτιάξαμε και τετράγωνα με διάφορα αντικείμενα

Φυσικά διαβάσαμε την ιστορία του Οκτώβρη της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου και τη ζωγραφίσαμε

Πλησιάζοντας στη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, προσεγγίζουμε το ορθογώνιο αλλά και τα χρώματα μέσα από τις σημαίες διαφόρων κρατών.

Ζωγραφίζουμε το ορθογώνιο όπως θέλουμε

Παρατηρούμε σημαίες, βρίσκουμε ομοιότητες και διαφορές και τις ομαδοποιούμε με διαφορετικά κριτήρια. Μερικές  έχουν ίδια χρώματα και γραμμές ή σχέδια.

Μερικές έχουν κάθετες λωρίδες, άλλες έχουν οριζόντιες, μερικές έχουν σταυρό και μερικές κάποιο σχέδιο. ΟΛΕΣ, όμως, είναι διαφορετικές.

Παράλληλα, το ολοήμερο τμήμα μπήκε σε δυο προγράμματα eTwinning, μαζί με άλλα σχολεία απ’ την υπόλοιπη Ελλάδα και την Κύπρο:

“Τέχνη, τέχνη είσαι εδώ;”

“Τα Χριστούγεννα της καρδιάς μας”

Για τα προγράμματα θα γίνουν ξεχωριστές αναρτήσεις.

Συνεχίζουμε το επόμενο διάστημα με προοπτική την εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου.