Η συγγραφέας Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη στο νηπιαγωγείο (κατά τη διάρκεια)

Ήρθε λοιπόν η μέρα που περιμέναμε, της επίσκεψης της συγγραφέως. Η κ. Ρώσση ήρθε με μεγάλη χαρά κι εκείνη και άρχισε να μας μιλάει για τη δουλειά της. Μας είπε ότι έχει δύο επαγγέλματα, νηπιαγωγός “σαν τις κυρίες μας” και συγγραφέας. Μάλιστα είπε ότι στο τέλος θα μας πει το “μυστικό” για να γράφουμε κι εμείς ιστορίες.
Μας είπε λοιπόν για σκέψεις και συναισθήματα, για χρώματα και λέξεις. Έτσι ξεκινάει τις ιστορίες της. Μας διάβασε ιστορίες δικές της και τις συζητήσαμε.

Τελικά μας αποκάλυψε ότι μέσα στο μυαλό μας υπάρχει μια νεραϊδούλα, της φαντασίας, που όταν είναι ξύπνια μπορεί να λέει μέσα στο κεφάλι μας ιστορίες διάφορες. Όταν όμως κοιμάται δεν μπορούμε να σκεφτούμε ιστορίες. Όσο πιο πολύ διαβάζουμε βιβλία και παίζουμε με τους φίλους μας, τόσο περισσότερο ξυπνάει η νεραϊδούλα μας. Όσο όμως περισσότερο βλέπουμε τηλεόραση ή καθόμαστε στον υπολογιστή τόσο περισσότερο κοιμάται.
Κλείσαμε λοιπόν τα μάτια μας και προσπαθήσαμε ν’ ακούσουμε τι θα μας πει η νεραϊδούλα για να φτιάξουμε μια δική μας ιστορία. Και ΝΑΙ!!!! τα καταφέραμε φτιάξαμε ένα δικό μας παραμύθι και μάλιστα το παίξαμε.

Μην περιμένετε να σας το πούμε τώρα! Θα το εικονογραφήσουμε μετά την επίσκεψη της κ. Ρώσση και θα σας  το δείξουμε στην επόμενη ανάρτηση μας!!!

Η συγγραφέας Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη στο νηπιαγωγείο μας (πριν)

Στα πλαίσια προαγωγής της φιλαναγνωσίας σκεφτήκαμε να καλέσουμε στο σχολείο μια γνωστή συγγραφέα παιδικών (κι όχι μόνο) βιβλίων, για να μας μιλήσει για τη δουλειά της. Η κ. Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκλησή μας και κανονίσαμε την ημερομηνία της συνάντησης.
Θα χωρίσουμε τις αναρτήσεις μας σε τρία μέρη: πριν την επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και μετά την επίσκεψη.
Πριν έρθει λοιπόν η συγγραγέας στο σχολείο παρατηρήσαμε βιβλία, το εξώφυλλο και το εσωτερικό και είδαμε πώς είναι αυτά. Μιλήσαμε για τον τίτλο (συνήθως) έχει τα πιο μεγάλα γράμματα, αυτόν που γράφει την ιστορία (τα παιδιά είπαν παραμυθάς, βιβλιογράφος…), τελικά τον συγγραφέα, αυτόν που κάνει τις εικόνες, εικονογράφος και για τον εκδότη, την ημερομηνία και την περίληψη στο οπισθόφυλλο.
Αγοράσαμε στο σχολείο βιβλία της κας Ρώσση και χωριστήκαμε σε ομάδες, μια για κάθε βιβλίο.

Η κάθε ομάδα έπρεπε, ξεφυλλίζοντας και παρατηρώντας το βιβλίο, να υποθέσει και να συζητήσει για  την ιστορία του βιβλίου και μετά να το παρουσιάσει στους υπόλοιπους.

Αφού λοιπόν το είδαν αποφάσισαν να πουν για το τι φαντάζονται ότι μιλάει αυτό το βιβλίο και ίσως για το τι γίνεται στο τέλος.

Μετά διαβάσαμε κάποια για να δούμε αν είχαν μαντέψει σωστά την υπόθεση του βιβλίου και περιμέναμε τη μέρα που θα ερχόταν η συγγραφέας.