Οι εξελίξεις τρέχουν με αστραπιαία ταχύτητα και εμείς δεν προλαβαίνουμε να αντιληφθούμε πλήρως πού πάμε. Ανακαλύψεις σημερινές, την άλλη βδομάδα είναι ξεπερασμένες. Μέσα σ’ όλο αυτόν τον πανικό βρίσκονται και τα παιδιά μας. Χρέος μας είναι να τα βοηθήσουμε να μη χάσουν τον εαυτό τους σ’ αυτό τον κυκεώνα.
Μια απ’ τις σύγχρονες και πιο επαναστατικές ανακαλύψεις είναι το διαδίκτυο. Ένα, ομολογουμένως, εξαιρετικό εργαλείο, πολύ χρήσιμο, εύκολο και πρακτικό. Αρκεί βέβαια να το δούμε όντως σαν ΕΡΓΑΛΕΙΟ και όχι να γίνουμε εμείς, και κυρίως τα παιδιά μας που θα έρθουν πιο κοντά σ’ αυτό, εργαλεία δικά του. Έχουμε ακούσει πολλές φορές για τον εθισμό που προκαλεί το συγκεκριμένο μέσο και είναι το ίδιο επικίνδυνος, όσο και ο εθισμός από όλες τις εξαρτησιογόνες ουσίες.
Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στο χειρισμό αυτού του θέματος από μέρους μας. Πρέπει να δείξουμε στα παιδιά το σωστό χειρισμό του και να τα προφυλάξουμε απ’ τους κινδύνους που κρύβει. Να μάθουμε στα παιδιά πόσο χρήσιμο είναι αλλά και πόσο απειλητικό μπορεί να γίνει.
Καταρχήν ο υπολογιστής πρέπει να βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο, σαλόνι ή καθιστικό, και όχι στο υπνοδωμάτιο, κυρίως των παιδιών. Οι κανόνες πρέπει να μπουν απ’ την αρχή: Περιορισμένος χρόνος στον υπολογιστή, και να είμαστε πολύ αυστηροί σ’ αυτό. Το «σερφάρισμα» θα γίνεται με την επίβλεψή μας και κάθε τόσο θα ελέγχουμε σε ποιες ιστοσελίδες μπαίνει το παιδί. Υπάρχουν κατάλληλα φίλτρα που μπορούμε να βάλουμε στον υπολογιστή και να αποκλείσουμε κάτι ανεπιθύμητο. Θα διδάξουμε τα παιδιά να μην δημοσιοποιούν προσωπικά τους ή δικά μας δεδομένα, ονόματα, διευθύνσεις, φωτογραφίες ή άλλα στοιχεία. Να μην απαντούν σε περίεργα μηνύματα και να το λένε πάντα στους γονείς, αν εμφανιστεί κάτι που θα τους κινήσει την περιέργεια ή την υποψία, ώστε να το καταγγείλουμε αμέσως.
Προσοχή λοιπόν, ώστε να προκύψουν μόνο οφέλη απ’ την ενασχόλησή μας με το διαδίκτυο. Καλό σερφάρισμα!