Eco Twinners Set Sail #SkillsLabs

1 1Το νερό είναι η κινητήρια δύναμη του πλανήτη μας και οι ωκεανοί είναι οικοσυστήματα γεμάτα από μοναδικά φυτά και ζώα.  Οι ωκεανοί  ρυθμίζουν το κλίμα της γης, παράγουν το μισό οξυγόνο που αναπνέουμε καθημερινά και συμμετέχουν ενεργά στον κύκλο του νερού.  Δυστυχώς οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η μόλυνση που δημιουργεί ο άνθρωπος από τις καθημερινές του δραστηριότητες έχει επιβαρύνει τους ωκεανούς με αποτέλεσμα να γίνουν μεγάλοι σκουπιδότοποι. Ακόμη όμως υπάρχει χρόνος να αναστρέψουμε την κατάσταση αρκεί να δουλέψουμε όλοι μαζί, να πάρουμε αποφάσεις και να τις υλοποιήσουμε προς όφελος της θαλάσσιας ζωής.

Σε αυτό το Etwinning πρόγραμμα το σχολείο μας συνεργάζεται με άλλα 14 σχολεία από την Τουρκία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ουκρανία και Ελλάδα.

Στόχοι

Οι στόχοι του προγράμματος επικεντρώνονται στο:

  1. Να κατανοήσουν οι μαθητές την σπουδαιότητα και την επίδραση των ωκεανών/ ποταμών/λιμνών στην ζωή των ανθρώπων
  2. Να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές σχετικά με την μόλυνση των θαλασσών και του νερού γενικότερα
  3. Να λάβουν δράση και να προωθήσουν την προστασία των θαλασσών από τα πλαστικά
  4. Να αναπτύξουν κριτική σκέψη, συνεργασία, επικοινωνία και δημιουργικότητα
  5. Να μάθουν να χρησιμοποιούν Web0 εργαλεία
  6. Να κάνουν εξάσκηση στην αγγλική γλώσσα μέσα σε ένα αυθεντικό περιβάλλον

Η διεξαγωγή του προγράμματος γίνεται κατά τη διάρκεια του μαθήματος των Αγγλικών στα τμήματα Ε1 και Στ2 υπό την επίβλεψη και διοργάνωση της κας Αγγελικής Βορεοπούλου. 

Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καθώς και οι  εκπαιδευτικοί τους ονομάζονται EcoTwinners και βρίσκονται πάνω σε ένα καράβι που θα τους ταξιδέψει σε θάλασσες και ωκεανούς με σκοπό να την αναζήτηση πληροφοριών και τη διάδοση των νέων για την προστασία της θαλάσσιας ζωής.

Ανοίξαμε πανιά (Set Sail) και επιβιβαστήκαμε έτοιμοι για ένα όμορφο ταξίδι στη γνώση και στην περιπέτεια!  Οι δραστηριότητες μας ποικίλες που ενθαρρύνουν την ομαδοσυνεργατική μάθηση, την συλλογική δουλειά για την εύρεση της λύσης  του προβλήματος.  Η δημιουργικότητα στα καλύτερα της!

Τον Οκτώβριο γνωριστήκαμε με τους συνεργάτες μας και δημιουργήσαμε Avatars τα τα οποία συμπεριλήφθηκαν στο βιβλίο των επιβατών του πλοίου μέσα στο οποίο ταξιδεύουμε!

Επίσης παρουσιάσαμε το σχολείο μας και την χώρα μας στους συνεργάτες μας. Φυσικά διαβάσαμε και παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον την αντίστοιχη δουλειά των συνεργατών μας.

Δημιουργήσαμε από κοινού τους κανόνες ασφάλειας στο διαδίκτυο που θα εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια του προγράμματος χρησιμοποιώντας πίνακες της Google.

3 1Γνωρίσαμε τις σημαίες των συνεργατών μας χρησιμοποιώντας εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας που έδωσαν άλλη διάσταση στο μάθημά μας!

Οι μαθητές ζωγράφισαν, περιέγραψαν και σχολίασαν γιατί τους αρέσουν οι συγκεκριμένες σημαίες!

4 1Το πλοίο μας έχει και όνομα, το οποίο προέκυψε κατόπιν ψηφοφορίας. Όλοι οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να προτείνουν ένα όνομα και τελικά το όνομα αυτού είναι:

Eco Caravel’

5 1Τον Νοέμβριο μάθαμε για τις θάλασσες και τους ωκεανούς. Ένας ταξιδευτής χρειάζεται να ξέρει γεωγραφία και μάλιστα στα Αγγλικά!

6 1Ύστερα προετοιμαστήκαμε για το ταξίδι μας. Πακετάραμε τα πράγματα μας σε βαλίτσες, παίξαμε και δημιουργήσαμε!

7 1 8

9 Την καμπίνα μας στο ταξίδι την μοιραζόμαστε με τους μαθητές του σχολείου ICS “G. Verga” di Scordia από την Ιταλία. 

Μαζί τους δημιουργήσαμε τη σημαία της καμπίνας μας.  Εμείς κάναμε τα πρώτα βήματα.

10 11

Και το τελικό αποτέλεσμα ήρθε από τους συνεργάτες μας!

12Η καμπίνα μας ονομάζεται ‘Otter’ – ‘Βίδρα’ και είμαστε υπεύθυνοι στο να βρούμε πληροφορίες για αυτήν και να ενημερώσουμε τους συνταξιδιώτες μας γιατί οι βίδρες είναι είδη υπό εξαφάνιση.  Κάναμε την έρευνά μας χρησιμοποιώντας τα τάμπλετ του σχολείου και έπειτα δημιουργήσαμε την αφίσα μας!

13 14

Δανείσαμε τη φωνή μας στη Βίδρα για να πει τα παράπονά της και να περιγράψει την κατάσταση που βιώνει στις θάλασσες και στα ποτάμια που ζει!

Μάθαμε για τις αιτίες μόλυνσης των θαλασσών και των υδάτων παρακολουθώντας εκπαιδευτικά βίντεο στα Αγγλικά  και στη συνέχεια φτιάξαμε ενημερωτικές αφίσες. Χρησιμοποιήσαμε τόσο την τεχνολογία όσο και τις δικές μας καλλιτεχνικές δεξιότητες.  Το αποτέλεσμα εκπληκτικό!

1516 17

18 19 20Toν Δεκέμβριο δημιουργήσαμε κάρτες για να ευχηθούμε στους συνεργάτες μας ‘Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά’.  Χρησιμοποιήσαμε και πάλι την καλλιτεχνική μας διάθεση αλλά την επαυξημένη πραγματικότητα με τη βοήθεια του Quiver!

Warm greetings from 15th primary school of evosmos – gree (canva.com)

21Συμμετείχαμε στο διαδικτυακό Χριστουγεννιάτικο Πάρτι, δείξαμε τις όμορφες κάρτες που φτιάξαμε, ανταλλάξαμε ευχές και συνομιλήσαμε με τους συνεργάτες μας! Όμορφες στιγμές με τη βοήθεια της τεχνολογίας! 

22