
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί το πρώτο Εργαστήριο Δεξιοτήτων της φετινής μας χρονιάς το οποίο ανήκει στη θεματική ενότητα “Ζω καλύτερα – Ευ ζην”, με υποθεματική την “Ψυχική και συναισθηματική υγεία – Πρόληψη” και έχει θέμα τα συναισθήματα.
Παράλληλα, είναι το ετήσιας διάρκειας eTwinning έργο μας στο οποίο θα συνεργαστούμε με σχολεία από Ελλάδα, Ρουμανία, Λιθουανία Ιταλία και Πολωνία.
Τα προβλήματα συμπεριφοράς γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα στις τάξεις μας σήμερα, καθώς οι μαθητές δυσκολεύονται να επιλύσουν τις συγκρούσεις σε διάφορα περιβάλλοντα. Για να επιτύχουν οι μαθητές στο σχολείο, στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία και στην προσωπική τους ζωή, πρέπει να αποκτήσουν κοινωνικές-συναισθηματικές δεξιότητες. Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες τους και να τους βοηθήσει να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, το σχολείο πρέπει να προωθήσει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που θα ενισχύσει τη συναισθηματική εκπαίδευση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη ενός παιδιού.
Μασκότ του προγράμματος είναι “Το τερατάκι των χρωμάτων”, ο ήρωας του βιβλίου της Anna Llenas, το οποίο θα βοηθήσει τα παιδιά να καλλιεργήσουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη. Η μασκότ μας θα ενθαρρύνει τους μαθητές να χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία, όπως παιχνίδια, βιβλία, ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη, γραφή και τεχνικές χαλάρωσης, για να αναπτύξουν ενσυναίσθηση ο ένας για τον άλλον αλλά και για τον εαυτό τους.
Στόχος μας είναι να γνωρίσουν οι μαθητές μας μέσω της συμμετοχής τους σε αυτό το πρόγραμμα, τα βασικά συναισθήματα, να μάθουν να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων και να διαχειρίζονται τα δικά τους, ενώ ταυτόχρονα θα εξοικειωθούν με την εφαρμογή δραστηριοτήτων Τέχνης, STEAM και Τεχνητής Νοημοσύνης.
Διαβάσαμε το βιβλίο και κυριολεκτικά το λατρέψαμε! Μας ενέπνευσε να οργανώσουμε τις ρουτίνες μας και να χρησιμοποιήσουμε την ιστορία του για να δημιουργήσουμε το ημερολόγιο και το παρουσιολόγιο μας! Γράψαμε μάλιστα την δική μας καλημέρα βασισμένη στο πώς περνάει την εβδομάδα του το τερατάκι!
Για τις ανάγκες του έργου δημιουργήσαμε ένα βίντεο για να μας γνωρίσουν οι συμμαθητές μας από τα συνεργαζόμενα σχολεία:
Και αφού είδαμε και τα βίντεο των άλλων σχολείων και γνωρίσαμε τους νέους φίλους μας, θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για τις δασκάλες τους οι οποίες έφτιαξαν μια παρουσίαση για να μας συστηθούν!
Σε πρώτη φάση κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία ενός ερωτηματολογίου για την αρχική διερεύνηση των αντιλήψεων των παιδιών για τα συναισθήματα, το οποίο θα μας παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το πώς τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα, ποιες είναι οι σκέψεις τους και πώς αντιδρούν σε διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις. Γνωρίζοντας τις αντιλήψεις τους, θα μπορέσουμε να προσαρμόσουμε τη διδασκαλία και τις δραστηριότητες μας ώστε να προάγουμε την κατανόηση και τη διαχείριση των συναισθημάτων τους. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου και τα πρώτα αποτελέσματα που μας έδωσε η αποδελτίωση του. Στο τέλος του προγράμματος θα επανέλθουμε προκειμένου να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα που θα μας δώσει τότε.
Η δημιουργία του λογότυπου του προγράμματος ήταν μια διαδικασία που επίσης απολαύσαμε! Βοηθήσαμε τα παιδιά να αντιληφθούν τη σημασία που έχει να δώσουμε στο συνεργατικό αυτό πρόγραμμα μια ταυτότητα, μια εικόνα που θα το κάνει εύκολα αναγνωρίσιμο σε σχέση με άλλα έργα και θα δημιουργήσει και έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας με τους συμμαθητές μας που μιλάνε μια διαφορετική από εμάς γλώσσα. Κάθε σχολείο έπρεπε να προτείνει το δικό του λογότυπο και στη συνέχεια ακολούθησε ψηφοφορία από όλα τα σχολεία για να αναδειχθεί αυτό που συγκέντρωσε τις περισσότερες προτιμήσεις.
Οι ιδέες των μαθητών μας πολλές, εκείνη που επικράτησε όμως ήταν η δημιουργία ενός λαβυρίνθου, που συμβολίζει τα μπερδεμένα συναισθήματα που έχει στην ιστορία μας το τερατάκι, τον οποίο θα τον βοηθήσει να περάσει η ηρωίδα του βιβλίου και μαζί και εμείς για να τον οδηγήσουμε στην έξοδο όπου θα έχει καταφέρει πλέον να βάλει σε τάξη τα συναισθήματα του και να βρει την αρμονία και στην καρδιά και στο μυαλό του. Η δημιουργία του λαβυρίνθου μετά από πολλές δοκιμές και αλλαγές αποφασίστηκε από τα παιδιά να γίνει με γλωσσοπίεστρα.
Στον παρακάτω ψηφιακό πίνακα padlet μπορείτε να δείτε τα λογότυπα που πρότειναν οι φίλοι μας από τα συνεργαζόμενα σχολεία. Ήταν όλα τόσο όμορφα που δεν ξέραμε ποιο να πρωτοδιαλέξουμε!
Η ώρα της κρίσης έφτασε! Ψηφίσαμε και ηλεκτρονικά και σε έντυπο.
Και νικητής μετά την ψηφοφορία όλων των σχολείων αναδείχτηκε….. το λογότυπου του 29ου Νηπιαγωγείου Σερρών! Αυτό που ψήφισαν σε συντριπτική πλειοψηφία και τα δικά μας παιδάκια!
Τέλος, δημιουργήθηκε ένα συνεργατικό ηλεκτρονικό βιβλίο με αναδιήγηση και εικονογράφηση της ιστορίας από τους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων. Τα παιδιά απέδωσαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο την ιστορία και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εκπληκτικό!
Ελπίζουμε να καταφέραμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον σας για τη συνέχεια! Το τερατάκι μας έχει πολλά ακόμα να μάθει στο ταξίδι αυτό…